Témata pro novou pravicovou vládu. Naslibované miliardy výdajů schodek nesníží


11. 10. 2021  09:49     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Koalice Spolu a STAN spolu s Piráty představili předvolební mix připomínající trošku dort pejska a kočičky. Na jedné straně chtějí ušetřit 100 miliard korun každý rok, tedy již od příštího roku, na druhou stranu chtějí investovat do všeho možného a dokonce dělat i velkorysou sociální politiku. Jaký může být výsledek?

Témata pro novou pravicovou vládu. Naslibované miliardy výdajů schodek nesníží




Úspora 100 miliard korun

Můžeme se prý těšit na úsporu 100 miliard korun, kterou umí SPOLU se STAN udělat prakticky přes noc. Dovedou škrtnout výdaje, jedním škrtnutím pera. Pokud to dokážou, bude to dobrá zpráva. Otázkou ale je, co se konkrétně bude škrtat, koho se to dotkne a jak se to projeví na celkovém schodku rozpočtu.

Navýšení výdajů na bydlení

Proti úspoře 100 miliard tu máme první velký výdaj na výstavbu 40 tisíc bytů ročně. Při nákladech na byt cca 3 miliony korun se bude jednat o výdaje ve výši až 120 miliard korun. Dobře, velkou část ponesou developeři, kteří ale nyní až tolik bytů nestaví. Tyto projekty v takovém rozsahu ani nejsou v přípravě. Pokud bereme v úvahu, že příprava jednoho bytového komplexu trvá až osm let, tak nemají nové vládní strany ani náhodou možnost takový úkol splnit, ani kdyby to chtěli stavět sami.

Navýšení výdajů na armádu na 2 procenta HDP

Aby bylo možné se v současné době dostat na 2 procenta podílu na HDP výdajů na armádu, musela by nová koalice přidat armádě do konce svého volebního období více než 50 miliard korun. A to ještě v průběhu doby bude ekonomika růst.

Výdaje na penzijní reformu

Koalice slíbila také penzijní reformu, která rozhodně není levnou záležitostí. Náklady na rozjezd reformy mohou činit několik desítek miliard korun. Otázkou také je, jak bude reforma provedena a zda nebude v takovém stavu, že ji příští vláda opět zruší.

Zvyšování platů učitelů, vojáků a zdravotníků

I nová vládní koalice se přihlásila ke zvyšování platů některých státních profesí. Dokonce chtějí garantovat učitelům zvyšování platů tak aby neustále odpovídali více než 130 procentům průměrné mzdy. To je dalších několik miliard korun ročně k vyšším výdajům.

Pokud připočítáme i garantovaný růst důchodů, minimálně o inflaci, budou tyto výdaje růst o dalších až 30 miliard korun ročně. 

Zvyšování výdajů prý zajistí příjmy z růstu

Ačkoliv je růst všeobecně očekáván dostavuje se jen velmi pomalu a zakřiknutě. Jakýkoliv vyšší růst budou brzdit rekordní úrokové sazby České národní banky. Ty budou zdražovat úvěry lidem i firmám. Prakticky tak má tlumit inflaci snížená aktivita v ekonomice a tlumení růstu. To dodatečné příjmy určitě nepřinese. Ekonomiku navíc bude dusit nárůst výdajů za energie, prakticky zastavení výroby v automobilkách kvůli nedostatku součástek a je pak jen otázkou času, kdy začnou lidé snižovat své výdaje.

Nezvýšíme daně 

A pozor! Všechny pravicové koaliční strany se zavázaly, že nezvýší daně ani o korunu. Už se tedy opatrně avizovalo, že za některých situacích se daně zvýšit mohou s určitými podmínkami, ale to nechť si přeberou voliči těchto stran. Rozhodně by však pravicové strany neměly mít možnost zvýšit si příjmy rozpočtu zvyšováním daní.

Je otázkou, kde se vezmou potřebné zdroje na fatální snižování schodku rozpočtu tak, jak pravicové strany slibovaly. Zdroje tu jsou už jsme v minulosti slyšeli. Ale pokud dokáží pravicoví ministři vymyslet perpetuum mobile, tak jim určitě pogratulujeme.

 



Témata pro novou pravicovou vládu. Naslibované miliardy výdajů schodek nesníží

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15450969024

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více