Temelín, těžba ropy či bankovní poplatky? Nebojte se vizí a budoucnosti


17. 02. 2015  00:57     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Nebudeme stavět Temelín, protože je právě teď elektřina levná. Nebudeme investovat do těžby ropy, protože cena ropy teď klesá. Co je to za manažery že nemají vizi? Proč nedovedou předvídat? I my jsme začali bojovat proti polatkům v době, kdy toto téma nikoho nezajímalo. Dnes je také situace jiná.

Temelín, těžba ropy či bankovní poplatky? Nebojte se vizí a budoucnosti




V tomto článku se chceme zamyslet nad opatrností a ustrašenosti našich elit. Ustrašení jsou nejen manažeři podniků a firem ale i státní představitelé. Tento problém se netýká jen nás, ale je globální. Chybí totiž praví vizionáři. Odvážní lidé, kteří dokáží odhadnout situaci a nebát se řešení. Uvádíme tady tři úplně odlišné případy ustrašenosti, nebo naopak odvahy jít do boje s vizí do budoucnosti. Chceme přitom před ustrašenostní a přemrštěnou opatrností varovat. Nic nám bohužel nepřinese.

Rozšíření Temelína

V době vyšších cen elektrické energie bylo vypsáno výběrové řízení na dodavatele technologie a rozšíření Temelína. Ve chvíli kdy ceny elektřiny momentálně poklesly, tendr se zrušil, protože se stát odmítl zavázat garantovat ceny elektřiny na určité úrovni. 

Jak může o tak obrovské investici s výhledem na desítky let dopředu rozhodovat aktuální cena elektřiny? Je smutné do jaké pasti jsme se se svou opatrností dostali. Ano manažeři, stejně jako stát se bojí učinit rozhodnutí, které by bylo kritizovatelné z pohledu dnešní situace na trhu elektřiny. Ale pánové, vy nevíte jaká je současná situace? Ceny elektřiny byly ještě před čtyrmi lety na svém rekordu, nyní klesají, ale vždy je to otázky nělika málo let. Finanční trhy často ovlivňují i jiné faktory než čistě ekonomické. Často se jedná o spekulace, politikaření nebo o kalkul.

Jak je možné posuzovat výši současných cen energií, které mohou být do půl roku úplně na jiných hodnotách s nějakou budoucí očekávanou cenou? Jen Temelín by se měl stavě téměř deset let. Jak s touto dobou souvisí současné ceny? A ví tedy někdo jaké je řešení? Až se cena opět přechodně zvedne, tak opět vypíšeme výběrové řízení, které trvá několik let a než skončí a ceny opět klesnou, tak ho zrušíme? Nebo až v průběhu stavby klesnou ceny elektřiny na nějaká minima přestaneme stavět?

Jsme přeci schopní udělat si analýzu trhu a možných cen a vývoje za deset či patnáct let. V této době budou končit nyní instalované solární zdroje, bude končit životnost několika severočeským uhelným elektrárnám, které nebude již ekonomické modernizovat, protože se zásadním způsobem zvýší cena uhlí. Bude i za této situace platit dnešní trend levné elektřiny? Věří tomu někdo? Bohužel v tu dobu nám bude chybět zdroj typu Temelína. A další možné a reálné riziko. Co když Evropská unie zpřístní podmínky pro provoz jaderných elektráren a budeme muset zavřít Dukovany, kterým už dochází jejich životnost? Čím tento výpadek nahradíme?

Všimněte si, kolik otazníkům musíme v tomto článku použít. Ale bez nich to bohužel nejde. 

Je však v každém případě nesmyslné přepokládat, že když jsou ceny elektřiny několik let nižší, takže budou takto nízké i v budoucnu. Samozřejmě i v průběhu odhadovaného provozu Temelína, který by měl činit 60 let se můžeme dočkat růstu i poklesu cen. Elektrárna může nějakou dobu pracovat i ve ztrátě, ale v každém případě to pro nás bude znamenat jistotu, že v době jakýchkoliv energetických krizí či zmatku na trhu, který může kdykoliv přijít, máme svůj efektivní a stále relativně levný zdroj energie.

Šéf Siemensu se nebojí

Šéf společnosti Siemens, tedy jedné z největší strojírenských společností na světě se rozhodl v loňském roce koupit amerického výrobce těžebních zařízení. Tedy zařízení pro těžbu ropy a plynu například z břidlic, která je v USA na velkém vzestupu. Jednalo se o nejdražší investici koncernu v jeho historii. Investice ale měla logiku. Nyní je šéf Siemensu kritizován, že nepředvídal a nevnímá současné nízké ceny ropy, které způsobují i pokles zájmu o těžební zařízení. Opět omezený pohled lidí, kteří se bojí vizí a kteří dokáží přemýšlet pouze v mantinelech primitivní jistoty. 

Snad každý ekonom předpovídá, že po současném spíše spekulativním poklesu cen ropy dojde opět k jejich nárůstu na původní hodnoty a nemusí to ani tak dlouho trvat. Tendence růstu cen ropy je přitom v posledních desetiletích mnohem větší, než tendence k poklesu. Šéf Siemensu ví, že se ropa a plyn těží a těžit bude a to v dlouhodobém horizontu. Nebojí se aktuálních čísel, protože myslí dopředu. Za to je třeba šéfa Siemensu ocenit.

Bankovní poplatky a jejich boj s bankovními poplatky

Náš server začal bojovat s bankovními poplatky v roce 2005. V tuto dobu to nebylo pro nikoho žádné téma a v podstatě ani nikoho nezajímalo kolik na poplatcích svým bankám platí. Platit poplatek bylo vnímáno jako cosi normálního, co člověka nezruinuje, ale co prostě své bance platit musí, protože to jinak nejde. V této atmosféře, která by napovídala - věnujte se něčemu jinému, jsme se nezalekli. Měli jsme svou vizi a svou ideu a cíl ke kterému chceme dojít. Nenechali jsme se zastrašit aktuální situací, ale věřili jsme, že se snad i díky naší činnosti něco zlepší. Pokud bychom uvažovali jako manažeři ČEZ, nebo vláda, nikdy bychom se do boje nepustili. Věc se zdála beznadějná, pasivita lidí byla totální a žádné příjmy z toho neplynuly. 

Dnes už víme, že se odvaha a cílevědomost vyplatily. Poplatky jsou výrazně nižší, než byly před deseti lety. Na trhu jsou dokonce banky, které se i nízké či nulové poplatky vzaly jako symbol a konkurenční výhodu. Přesto i tyto banky vydělávají a vytvářejí zisk. 

Co bylo před deseti lety přímo nemožné, je dnes realitou. I velké banky už nabízejí běžné účty bez poplatků!

Vývoj, inovace i ekonomický rozvoj netáhli nikdy opatrní a ustrašení jedinci, kteří hrají na primitivní jistotu. Vývoj táhli odvážní lidé, kteří se nebáli jít do rizika, které mnokrát nevyšlo, mnohokrát zkrachovali a padli na dno, aby nakonec jednou dosáhli cíle a přinesli lidstvu znalosti či vynálezy, které dotáhly vývoj tam kde nyní skutečně je.

 POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

GEEN_vstricna



Temelín, těžba ropy či bankovní poplatky? Nebojte se vizí a budoucnosti

Diskutovat (0)