Transparentní účty:
Fischer má nejdražší účet. Nemusel platit nic


30. 10. 2012  10:02     Petr Kučera (Aktuálně.cz)     komentáře (0)

Favorit prezidentské volby Jan Fischer zbytečně utrácí peníze za transparentní účet v Raiffeisenbank, která jako jediná účtuje poplatek i za každou příchozí platbu. Na trhu lze přitom stejný produkt získat zcela bez poplatků u Fio banky.





Transparentní účet standardně nabízejí jen tři tuzemské banky - Raiffeisenbank, Fio banka a GE Money Bank.
Raiffeisenbank sice slibuje, že zřízení i vedení účtu je zdarma, myslí tím však jen absenci měsíčního paušálu. Jinak totiž uživatelé musí platit nejen pět korun za každou odchozí platbu do jiné banky, ale také sedm korun za každou příchozí platbu.
Bez využití slev pro bonitní klienty patří Raiffeisenbank mezi nejdražší v tuzemsku. Na transparentní účet se ale tyto slevy nevztahují, potvrdil online deníku Aktuálně.cz její mluvčí Tomáš Kofroň.
Konkurenční Fio banka přitom nabízí účet zcela bez poplatků za základní služby, tedy včetně odchozích i příchozích plateb.
----------------------------
O tématu jsme psali:

https://www.bankovnipoplatky.com/po-roce-se-opakujeme-politicke-strany-zridte-si-transparentni-ucty-17605.html

----------------------------

Konkurence tu prý nebyla

"V začátcích kandidatury Jana Fischera, respektive při zakládání kanceláře, když se odpovědní pracovníci začali o založení transparentního účtu zajímat, téměř žádná banka v Česku tuto službu standardně nenabízela. Zjišťovali možnosti u několika zavedených bank a první, která tento produkt ve své nabídce měla, byla Raiffeisenbank. Její podmínky byly akceptovatelné, takže v ní pracovníci kanceláře účet založili," vysvětluje mluvčí Fischerova týmu Jana Víšková.
Fischerova kancelář přitom vznikla teprve letos, kdy už transparentní účet standardně nabízely dvě středně velké a jedna menší banka.
Jako první v České republice umožnila založení transparentního účtu tehdejší Expandia Banka už v roce 1998. Ta se později přejmenovala na eBanku a nakonec ji koupila Raiffeisenbank. Nyní tento účet využívají tisíce klientů, především různých občanských sdružení a společenství vlastníků bytových jednotek.
Jako druhá přišla s transparentním účtem v roce 2008 tehdejší družstevní záložna Fio, která od roku 2010 - po získání bankovní licence - působí jako plnohodnotná banka. Jako třetí nabídla transparentní účet od září 2009 GE Money Bank.
"Fio banka je na trhu jen velmi krátce, a odpovědní pracovníci Kanceláře Jana Fischera preferovali zřízení účtu u banky zavedené, s referencemi a historií," říká k tomu Fischerova mluvčí Jana Víšková.
Jako banka působí Fio zhruba dva roky a je čtvrtou nejmladší retailovou bankou v tuzemsku. Předtím ale stejný produkt nabízelo jako družstevní záložna, na kterou se vztahuje shodné pojištění vkladů jako u bank. Fio opakovaně sbírá ocenění odborníků i veřejnosti například v soutěžích jako Zlatá koruna či OVB Vstřícná banka a úspěšně tak konkuruje starším a větším finančním ústavům.
---------------------
Přečtěte si také:

https://www.bankovnipoplatky.com/kandidati-na-ceskeho-prezidenta---ci-ucet-je-transparentni-18551.html

---------------------
 

Už jedná s bankou. Zvýhodní ho?

Poté, co se o poplatky za transparentní účet a jeho výběr začal zajímat online deník Aktuálně.cz, začal Fischerův tým s Raiffeisenbank jednat.
"Požádali jsme o udělení výjimky při placení poplatků a předpokládáme, že bychom měli rozhodnutí banky dostat v nejbližších dnech," říká Víšková. Začátek jednání o nastavení individuálních podmínek potvrzuje také mluvčí Raiffeisenbank.
Pokud by však banka prezidentského kandidáta poplatkově zvýhodnila oproti tisícům dalších majitelů transparentních účtů, následovala by krok České spořitelny. Jak upozornilo Akuálně.cz, spořitelna tento účet nabídla trojici kandidátů, ačkoliv jej ostatním zájemcům neposkytuje.
Česká spořitelna navíc tají, zda Miloš Zeman, Karel Schwarzenberg a Přemysl Sobotka musí za tento účet platit stejnou cenu jako běžní zákazníci - podle dostupných výpisů transakcí jim ale žádné poplatky neúčtuje. Banka nechce zveřejnit ani sazbu pro úročení zůstatku, podle kandidátů je ale shodná s běžným účtem.

Nebezpečný poplatek

Vysoký poplatek za příchozí platbu u Raiffeisenbank má vedle zbytečných výdajů i další potenciální nevýhodu. Občas jej totiž zneužijí někteří protivníci nebo vtipálci - zatím zřejmě nejvýrazněji v případě sdružení Ne základnám (odpůrci amerického radaru v Česku).
Různí "dárci" posílali na jejich transparentní účet haléřové položky, takže sdružení na tom kvůli sedmikorunovému poplatku výrazně prodělávalo - respektive se to nevyplatilo bance, která v takových případech slibuje individuální přezkoumání oprávněnosti takového poplatku.

Kdo dokáže šetřit

Nejchytřejší, tedy zcela bezpoplatkové variantě u Fio banky dali přednost Jiří Dienstbier, Vladimír Franz a Karel Randák. Transparentní účet zde má i občanské sdružení Zájem, podporující Táňu Fischerovou.
Pro GE Money Bank se zatím - alespoň podle dostupných informací - nerozhodl žádný z vážných prezidentských kandidátů.
Raritou pak je Klára Samková. Ta nazývá transparentním účtem obyčejné konto u České spořitelny. "To, že má být účet na volební kampaň transparentní, ještě neznamená, že se na něj může kdykoliv, kdokoliv a jakkoliv podívat," tvrdí právnička Samková navzdory znění zákona. Ten hovoří jasně o zveřejnění, i když jako hraniční termín stanoví až pět dnů po registraci kandidatury (ta je u Samkové nejistá, zatím stále sbírá podpisy). Samková zatím slibuje otevření účtu jen tomu, kdo jí na kampaň přispěje.
Vladimír Dlouhý si zřídil údajně transparentní účet u UniCredit Bank, která jej však také standardně nenabízí. A oproti České spořitelně zřejmě ani neudělala výjimku, protože veřejný výpis z Dlouhého účtu nikde nenabízí a pravděpodobně jde jen o běžný účet.
Běžný účet používá také Zuzana Roithová, zákonné podmínky nicméně s předstihem naplňuje. Přestože ani Equa bank transparentní účet nenabízí, na svém webu Roithová "ručně" uvádí pohyby na kontu a průběžně je aktualizuje.

Skoro povinnost, ale nepřímo

Jde v zásadě o běžný bankovní účet pro fyzickou nebo právnickou osobu, který se ale od standardních účtů liší svou otevřeností. Informace o pohybech na účtu a dostupném zůstatku si může zjistit kdokoliv na webu banky, tedy i bez znalosti hesla nebo nějakého svolení. Majitel účtu už předem souhlasí s tím, že online výpisy jsou dostupné komukoliv.
Používání transparentního účtu jim totiž nepřímo ukládá zákon o přímé volbě. Ten stanoví, že (nejpozději) po registraci kandidátní listiny musí kandidát na svém webu zveřejnit údaje o penězích, které dosud na kampaň obdržel. Současně má vždy uvést jejich původ. Stejné informace musí poslat také ministerstvu vnitra, které je zveřejní na speciální volební stránce.
Právě zřízení transparentního účtu je tedy nepovinnou, ale prakticky nejjednodušší a mediálně dobře vypadající možností, jak tuto zákonnou podmínku splnit.


Transparentní účty: Fischer má nejdražší účet. Nemusel platit nic

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15492505216

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více