Trump rozděluje, budí emoce a hlavně zvyšuje zájem lidí o volby v USA


05. 05. 2016  00:27     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Ještě nikdy nebyl v České republice zájem o volby v USA, tím spíše v době jinak nezajímavých primárek, tak velký jako nyní. Zasloužil se za to muž, který dle různých předpovědí ohrožuje globální ekonomiku více, než třeba válka v Sýrii, nebo krach velké banky. Donadl Trump. ČTĚTE DÁLE!

Trump rozděluje, budí emoce a hlavně zvyšuje zájem lidí o volby v USA




Jedná se o člověka, který už má něco za sebou, včetně mnoha nejrůznějších afér, konfliktů, ale i mnoha úspěchů. Z pohledu středoevropana se jedná o populistu, který se veze na vlně protiimigrantských nálad. Jenže být populistou nestačí. Člověk musí občanům nabídnout mnohem více. 

Ani kolébka demokracie a garant svobody a demokracie ve světě USA není imunní proti náladám, které se šíří světem. Občany USA už unavuje politická korektnost, zatuchlé, byť stabilní poměry ve dvou dominantních stranách, které se střídají u moci a jen mírně korigují celkovou politiku země. Lidé chtějí změnu a chtějí někoho, kdo dokáže jasně říci svůj názor, byť by byl skandální, nebo nepatřičný. I v USA chtějí silného vůdce, který je schopen pojmenovat věci tak jaké doopravdy jsou a přitom se neobává zamířit ani do vlastních řad. A to Donald Trump umí velmi dobře. 

Právě proti Trumpovská kampaň v USA i ve světě vzbudila zájem i Čechů o tyto jinak nezajímavé volby. Nikdy v minulosti lidi neseděli u monitorů a nečekali, zda se tento hulvát a demagog opět více přiblíží nominaci na nejmocnějšího muže planety. Jeho vítězství má mít totiž nedozírné důsledky pro globální ekonomiku i bezpečnostní situaci ve světě. Různé průzkumné agentury se předhánější v katastrofických predikcích světa po zvolení Trumpa, jako by se jednalo o apokaliptickou post globální éru. Vliv a moc Donalda Trumpa jako prezidenta USA se tak zcela jasně přeceňuje a přehání v rámci kampaně zasloužilých a konzervativních členů strany proti němu. 

Pikantní pak je, jak se v největší a nejlepší demokracii světa kují pikle proti kandidátovi, který drtivě poráží své soupeře a do prezidentského klání si přeje největší část republikánských voličů. V rámci zákulisních dohod a spojenectví lze člověka, který získává 60 procentní zisky v mnoha státech, má drtivě největší podporu voličů, velmi snadno sestřelit a nominovat někoho, koho by většina lidí nikdy do nominace nezvolila. Není právě toto potlačování a zneuctění demokratických principů. K čemu může vést umělé sesazení člověka s nějvětší podporou občanů a nasazení úřednického kandidáta do kampaně? Proč se tedy primárky vůbec dělají? Má vůbec někdo právo změnit volební pořadí jen proto, že se mu zdá vítězný kandidát nedemokratický, nebo demagogický? To jsou vše otázky, které budou v následujících měsících v USA řešit a nejen tam. 

V sousedním Rakousku zvítězil v prvním kole prezidentských voleb kandidat krajně pravicové a prý i extrémistické strany Svobodní. Získal 37 procent voličů a má šanci zvítězit celé prezidentské klání, pokud se proti němu efektivně nespojí všechny ostatní, jinak demokratické strany. Rakousko přitom není žádná banánová republika, ale země, která patří k těm nejvyspělejším na světě, s vysokou demokratickou a kulturní tradicí.

Ano svět se mění. A je i dobře, že v USA kandiduje Trump. Pro mě jako člověka je to příležitost dozvědět se něco o systému v USA, o jejich volbách, síle jednotlivých zemí, volebním systému, i o tom, že s tou demokracií to ani v USA není tak žhavé jak se to vždy prezentovalo. I za to Trumpovi velký dík.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



Trump rozděluje, budí emoce a hlavně zvyšuje zájem lidí o volby v USA

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15715838880

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více