Ťuk, ťuk! Kdo tam? Elektronická dálniční známka bez lepidla


05. 01. 2021  00:30     Nell Fantysová     komentáře (0)

Od prvního ledna 2021 byl spuštěn v České republice systém elektronických dálničních známek. Jak jistě víte, lepícím kupónovým známkám tedy odzvonilo a my se nemusíme každoročně zlobit s lepidlem na čelním skle našich miláčků. Není to ale jediná výhoda, kterou s sebou elektronická inovace známek přináší. Například jejich platnost je teď reálně celý 1rok bez ohledu na to, kdy ji začntete uplatňovat. Není to skvělé? Jistě, že je.

Ťuk, ťuk! Kdo tam? Elektronická dálniční známka bez lepidla




S příchodem nového roku musíme myslet na spoustu věcí, jednou z nich jsou i naši čtyřkoloví miláčci.

Říkám si, jak to vlastně funguje a co nás čeká s novými dálničkami. Já i manžel máme každý své auto a každý využíváme dálnice, tudíž potřebujeme dálniční známky dvě. Každý rok to samé, slepování staré, vztekání se u polepeného auta a seškrabávání drobných útržku známky, které způsobilo roztržení v krizových místech, kde jsou známky předřezané jako ochrana proti přenášení. Mám radost z této známkorevoluce, kdy konečně i do ČR přišla známka elektronická. 

V první řadě se mi velmi zamlouvá, že platnost známky je na celých 12měsíců od data počínajícího čerpání. Pro upřesnění je to tak, že i když si koupíte známku třeba 1. června 2021, není její platnost do konce ledna 2022, ale až do 1. června 2022, to je zkrátka skělé.

My jsme dříve využivali jedno auto na delší trasy a druhé auto jen v místě bydliště, takže jsme potřebovali známku jen jednu, ale pak nastala situace, kdy jsme museli využívat obě auta pro dálniční cesty a museli jsme si pořídit kupón i pro druhé auto a právě v polovině roku. Zaplatili jsme celých 1500 korun a platnost známky byla ovšem jen do konce ledna následujícího roku, což se tedy moc nevyplatilo. 

Kdy si tedy musíme koupit již novou elektronickou dálniční známku?

Platnost staré lepící dálniční známky byla vždy do konce ledna následujícího roku. Tak tomu je stále, takže čas máme do konce ledna 2021. Od 1. února již musíme mít známku novou elektronickou. 

Kde ji koupím?

Elektronickou známku můžeme koupit elektronicky na internetu, stačí do vyhledavače zadat "elektronická dálniční známka" a hned Vám vyskočí několik nabídek, kde si ji z pohodlí domova můžete koupit. 

Dále ji můžeme koupit na poště nebo na benzínových stanicích EuroOil.

Jak je to s cenou?

Cena dálniční známky pro rok 2021 zůstává stejná, tudíž 1500 korun. Známky si můžete koupit ale i s různou délkou platnosti. Více zde v našem článku, kde se dočtete detailnější informace o elektronických dálničních známkách pro Českou republiku platných od roku 2021.

Výhody nových elektronických dálničních známek jsme Vám sepsali ve článku zde. 



Ťuk, ťuk! Kdo tam? Elektronická dálniční známka bez lepidla

Diskutovat (0)