TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY:
Úvěry už ve znamení zákona o spotřebitelském úvěru


13. 05. 2019  01:21     Miroslav Zeman     komentáře (0)

TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY: Konec likvidačních smluvních pokut, možnost splacení hypoték bez sankcí, nebo povinnost banky ověřit si schopnost klienta splácet. To je jen několik opatření, které přinesl na konci loňského roku zákon o spotřebitelském úvěru.

TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY: Úvěry už ve znamení zákona o spotřebitelském úvěru




Zákon o spotřebitelském úvěru se přitom nevztahuje pouze na spotřebitelské úvěry, jak by se mohlo z názvu zákona zdát, ale na všechny úvěry, které poskytují banky nebo splátkové společnosti klientům jako spotřebitelům. Tedy zákon se nevztahuje na úvěry poskytované podnikatelům, ale na úvěry poskytované fyzickým osobám, tedy klientům nepodnikatelům.

Zákon zásadním způsobem zvyšuje práva spotřebitelů ve vztahu k bankám. Lidé jsou tak lépe chráněni, a to nejen ve vztahu k podmínkám úvěrů a sankcím, ale také ve vztahu k těm, kteří jim mají úvěry poskytovat. Z trhu tak po vstupu účinnosti zákona v účinnost odešlo desetitisíce pochybných splátkových společností.

Zákon se vztahuje na nové úvěry, staré se řídí ještě pravidly starými

Mnoho klientů, kteří bance splácí úvěr se diví tomu, že se na ně a jejich úvěr stále nevztahují ustanovení nového zákona o spotřebitelském úvěru. Důvod je jednoduchý. Smlouvu o úvěru totiž tito lidé uzavřeli ještě v době platnosti původních pravidel a nový zákon by, až na výjimky, neměl platit zpětně. Proto se ustanovení a pravidla nového zákona uplatní v plném rozsahu až na nově uzavírané úvěry, které byly zřízeny až v tomto roce. Zákon se také vztahuje na refinancování či konsolidace úvěrů.

Sankce už by neměly klienta zruinovat

Smluvní sankce mohly původně i mnohonásobně překročit samotnou částku úvěru. Důvodem byla často jen skutečnost, že klient zapomněl uhradit splátku úvěru, nebo nemohl třeba po určitou dobu úvěru splácet. V takovém případě pak byl potrestaný drtivými sankcemi. Nově už mohou poskytovatelé úvěrů uplatnit sankce pouze do výše 50 procent částky úvěru, nejvýše však 200.000 korun. Vyšší sankce už nebude možné uplatňovat.

Prioritní tak bude i z pohledu spravedlnosti, aby lidé prioritně splatili to, co skutečně dluží, a sankce za případné pozdní splacení pak byla pevně a nepřekročitelně zastropována.

Spory z úvěrových smluv už bez rozhodců

Zákona také u úvěrů zakazuje použití tzv. rozhodčích doložek, které umožňovaly splátkovým společnostem využívat služeb rozhodců, kteří často chránili zájmy toho, kdo je platil, tedy splátkové společnosti. Řízení navíc byla chaotická a často vadná. Nyní tak může o sporech mezi bankami, splátkovými společnostmi a spotřebiteli rozhodovat pouze příslušný soud.

Předčasné splacení hypoték bude možné už bez zbytečných sankcí

Po vstupu účinnosti zákona o spotřebitelském úvěru se větších práv domohou i lidé s hypotečním úvěrem. Velkým problémem hypoték totiž byl fakt, že nebylo možné v termínu mezi fixacemi předčasně doplatit zůstatek hypotéky bez sankcí. Sankce za předčasné splacení hypoték však už v minulosti neuplatňovaly některé nízkonákladové banky, u nichž bylo možné hypotéku či její část kdykoliv bez sankcí doplatit.

Podle zákona může klient uhradit měsíc před každým výročím uzavření smlouvy splatit až čtvrtinu hypotéky. V případě prodeje nemovitosti, zdravotních problémů, nebo při rozvodu manželství či vypořádání dědictví splatit celou částku hypotečního úvěru jednorázově. Sankce při předčasném splacení by činila pouze jedno procento z předčasně splacené částky, maximálně včak 50.000,- Kč.

Banky jsou povinny řádně zjistit schopnost klienta splácet

Tato část zákona se nevztahuje ani tak k bankám, které už řádný schvalovací proces provozují dávno, ale spíše ve vztahu k nejrůznějším splátkovým společnostem, které dříve půjčily skutečně každému. Cílem splátkové společnosti totiž nebylo dosáhnout řádného splacení úvěru ze strany klienta, ale spíše využívat přemrštěných sankcí a pokut vůči klientům, kteří řádně a včas nespláceli úvěr, nebo se dopustili nějaké formální chyby, například použití špatného variabilního symbolu apod.

NÁŠ SERIÁL O ÚVĚRECH, ÚVĚROVÝCH PRODUKTECH A FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!

 



TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY: Úvěry už ve znamení zákona o spotřebitelském úvěru

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16373750144

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6230
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8460
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3705
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8130
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0724
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více