U nejběžnější pětileté fixace může splátka vzrůst příští rok o třetinu


17. 11. 2021  00:13     Tisková zpráva     komentáře (0)

Letošní říjen se nesl ve znamení výrazného zvyšování úrokových sazeb hypoték. Na začátku listopadu překvapila ČNB nečekaným navýšením základní úrokové sazby o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta.

U nejběžnější pětileté fixace může splátka vzrůst příští rok o třetinu




Hypotéky tak budou nevyhnutelně dále zdražovat a pro některé klienty to může znamenat potíže. Za předpokladu, že se úrokové sazby v příštím roce vyšplhají na 4,5 %, vzroste u hypotéky na 2,5 milionu korun sjednané v polovině roku 2017 s pětiletou fixací splátka o třetinu.

Během letošního října došlo prakticky každé dva až tři dny u nějaké banky k navýšení úrokových sazeb u hypoték. Výjimkou přitom nebyl ani opakovaný růst sazeb v průběhu jednoho měsíce u stejné banky. Jedním z důvodů pro stabilní růst úrokových sazeb hypoték jsou ceny takzvaných úrokových swapů. Od nich lze do jisté míry odvozovat cenu zdrojů pro banky a jejich ceny už více než rok průběžně rostou.

Na začátku listopadu ovšem bankovní rada ČNB přistoupila již ke čtvrtému letošnímu zvýšení dvoutýdenní repo sazby, a to o 125 bazických bodů na 2,75 %, což předčilo veškeré predikce. „ČNB doslova šokovala. Změna základní úrokové sazby o 1,25 procentního bodu je třetí největší změnou v historii. Díky tomuto kroku jsme se dostali na repo sazbu, kterou jsme naposledy měli před 13 lety,“ komentuje rozhodnutí bankovní rady ČNB David Eim, místopředseda představenstva Gepard Finance.

Z pohledu hypotečních úvěrů se jedná o špatnou zprávu. Hypotéky budou nevyhnutelně zdražovat. „Je složité odhadovat reakci bank, ale po předchozím zvýšení repo sazby reagovaly bouřlivě. Během posledního měsíce došlo ke zvýšení nejtypičtějších fixací a LTV o 0,5 až 0,7 procentního bodu. Banky možná nyní budou trochu opatrnější a nevyužijí plný rozsah zvýšení, ale to, že sazby již v listopadu 2021 budou znatelně přes 4 procenta, pokládám za vysoce pravděpodobné,“ popisuje David Eim a dodává, že je na čase začít se smiřovat s myšlenkou, že v roce 2022 budou sazby na 5 % a klidně i výše.

Hlavně u té části klientů bank, kterým budou v první polovině roku 2022 končit nejběžnější pětileté fixace úrokové sazby, mohou nastat potíže. Tito klienti si hypotéky sjednávali v roce 2017 se sazbami přibližně kolem 2 %, mnohdy i pod touto úrovní. „Pokud si klient vzal hypotéku na dva a půl milionu korun v polovině roku 2017 s roční sazbou 2,05 procenta a s fixací na pět let, splácí aktuálně asi 9 300 korun měsíčně. V polovině příštího roku ho čeká konec fixace a dá se předpokládat, že sazby dosáhnou úrovně kolem 4,5 procenta p. a. To by znamenalo zvýšení měsíční splátky úvěru asi o třetinu na 12 130 korun,“ vypočítává David Eim s tím, že v dalších pěti letech takový klient zaplatí za hypotéku o asi 255 tisíc Kč více, než kdyby se sazby nezměnily.



U nejběžnější pětileté fixace může splátka vzrůst příští rok o třetinu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12451030576

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více