UniCredit Bank postihl rekordní výpadek online bankingu


11. 10. 2017  22:58     Miroslav Zeman     komentáře (1)

Téměř třídenní výpadek postihle online banking čtvrté největší tuzemské banky UniCredit Bank. 450 tisíc klientů nemohlo po tuto dobu používat ani základní funkce internetbankingu, nebo se dokonce ani do systému přihlásit.

UniCredit Bank postihl rekordní výpadek online bankingu




Mělo jít přitom jen o krátký víkendový výpadek funkčnosti spojený a aktualizací internetbankingu a jeho modernizací. Výsledkem byl až třídenní výpadek internetového bankovnictví, který byl nejdelší v historii.

Klienti této velké banky tak nemohli po celé tři dny vůbec provádět online základní bankovní operace a nemohli se ani přihlásit do svého účtu. Nebylo možné kontrolovat platby,  historii plateb, nebo zadávat platební příkazy. Klienti UniCredit Bank tak utrpěli vysoké škody, o čemž svědčí vyjádření a diskuse klientů na sociálních sítích.

Jak moc jsme závislí na internetovém bankovnictví prověří právě takové zátěžové situace, kdy se musíme bez internetového bankovnictví obejít. Jeho výpadek v podstatě znamená návrat dvaceti a více let do historie, kdy museli klienti s každým příkazem běhat na pobočku banky, nebo čekat na výpis transakcí jednou za měsíc či alespoň za týden, a to ještě s tučným poplatkem. 

Mnoho odvětví ekonomiky navíc nemůže bez internetového bankovnictví reálně a správně fungovat. Řeč je například o internetových obchodech, které průběžně kontrolují došlé platby a na základě nich expedují zboží či jiné služby tak, aby je klienti obdrželi co nejdříve. 

Aktuální zkušenost UniCredit Bank ale může být v něčem užitečná. Dává všem dalším bankám dostatečně velké varování, aby neuspěchaly spouštění nových služeb a aktualizací internetového bankovnictví a vše předem co nejvíce ověřily a otestovaly. Žádné bance se totiž nebude chtít opakovat to, co se aktuálně stalo právě UniCredit Bank a jejím klientům. Pro banku to může mít i negativní dohru v podobě žalob na náhradu způsobené škody a odliv klientů, na které si mohou líčit konkureční banky, nebo přímo velmi dravé nízkonákladové banky.



UniCredit Bank postihl rekordní výpadek online bankingu

USB Výpadek
Výpadek trvá již 10.den, 2 dny byly avizovány ....
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15654745872

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více