Úvěrové účty potřebuje banka, nikoliv klienti. Proto za ně klienti u nás neplatí, říká Roman Truhlář z mBank


04. 04. 2013  01:12     ar     komentáře (3)

Generální ředitel mBank Roman Truhlář situaci na tuzemském bankovním trhu, na němž se momentálně odehrává "bitva" o poplatek za vedení úvěrového účtu, samozřejmě bedlivě sleduje. "Jeho" mBank se však přímo nedotýká, protože banka svým klientům tento kontroverzní poplatek, stejně jako řadu dalších absurdních poplatků,  vůbec neúčtuje. "Pro nás tyhle poplatky nejsou na místě," říká v našem exkluzivním rozhovoru. Co dalšího si generální ředitel mBank myslí? Třeba to, že banky jedna po druhé účtování poplatku za vedení úvěrového účtu opustí...

Úvěrové účty potřebuje banka, nikoliv klienti. Proto za ně klienti u nás neplatí, říká Roman Truhlář z mBank




BP.com: V poslední době je, co se retailového bankovnictví týče, mediálně nejdiskutovanější kauzou „bitva“ o poplatek za vedení/správu úvěrového účtu. Považujete vy tento poplatek za opodstatněný?

Pokud jde o mBank, u nás úvěrové účty nevedeme pro zákazníky, ale pro sebe. Potřebujeme vědět, kolik nám který zákazník dluží, abychom měli pořádek v účetnictví. Za úvěry nám zákazníci platí předem domluvené úroky. Pro nás tyhle poplatky prostě nejsou na místě.

BP.com: Aktivní tažení klientů proti tomuto konkrétnímu poplatku nemá v České republice obdobu. Sledujete tuto kauzu?

Díky internetu rychle mizí informační nerovnost mezi bankami a klienty. Zvyšuje se zdravé sebevědomí lidí a jejich schopnost se správně a samostatně rozhodovat ve finančních věcech.

A téma nejrůznějších poplatků se teď stále častěji vrací. My soucítíme s klienty bank, kteří je ještě musejí platit. Sami ale nemůžeme udělat víc, než vytrvale nabízet alternativu, tedy bankovní služby bez zbytečných poplatků. Děláme to 5 let a stihli jsme vyrůst v 5. největší českou banku podle počtu zákazníků. Takže minimálně naše řešení je už hodně lidem k dispozici.

BP.com: Je těžké věštit z křišťálové koule, nicméně se zeptám - jaký vývoj očekáváte?

I tenhle poplatek pod tlakem veřejného mínění jedna banka po druhé opustí. Přijdou na to, že vůli zákazníků je praktické vyhovět.

BP.com: Mnohé banky, které tento poplatek hájí, jej ale paradoxně ruší. Jak si vysvětlujete tento fakt? Mají strach z klientů? Z konkurence? Připravují si pozici na trhu s refinancováním hypoték?

Tyhle poplatky začínají být receptem na ztrátu tržních podílů v úvěrech. Noví úvěroví klienti je prostě neakceptují. Mohou si jinde vybrat stejný produkt se stejnou nebo lepší sazbou i bez poplatků.

BP.com: Zmíněné rušení poplatků za správu úvěru se většinou týká jen nových klientů. Není podle vás minimálně neetické účtovat klientům dvojí ceny za naprosto totožnou službu?

Každý zákazník má právo volby. Buď si může na sobě nechat dříví štípat anebo přejít hodně rychle s úvěrem tam, kde podobné poplatky nejsou. Přijde mi to - jak říkáte - etičtější, než se roky soudit, třeba i vyhrát, a pak zůstat té bance do smrti věrný.

BP.com: Často se mluví o tom, že pokud banky nebudou účtovat tento poplatek, budou jej muset promítnout do hypotečních sazeb, což klienty poškodí. Jak je tedy možné, že např. vaše banka tento poplatek neúčtuje a navíc má sazby absolutně konkurenceschopné?

Nám vedením úvěrového účtu nevzniká žádný náklad, který by stál za řeč. Takže není co kam promítat. Filozofií mBank je minimalizovat vlastní náklady a o vzniklé úspory se podělit se zákazníky pomocí výhodných cen.

BP.com: Vidíte v sazebnících bank další poplatky, u kterých by vás podobná vlna odporu nepřekvapila?

Mám i oblíbenější četbu než sazebníky konkurence - je to dlouhé a chybí happy-end...  Ale vážně, pravidelná soutěž na vašem serveru je dobrým barometrem, který poplatek se už přesunul z kategorie „racionální, bereme“ do kategorie „absurdní, nechceme“. Ještě jich přijde na řadu dost.

BP.com: Za hromadné tažení proti poplatku se na účastnicí se organizace strhla také kritika, převážně z bankovních kruhů větších bank. Jak se vy mBank stavíte k těmto iniciativám? My v redakci jsme toho názoru, že není špatné, když se klienti zajímají o své peníze a že banky, které nemají „máslo na hlavě“, by z toho naopak měly mít radost…

Tady léta panovalo nihilistické přesvědčení, že člověk nic nezmůže, že všechny banky jsou stejné a že se bránit poplatkům nejde. A hlavně, že nemá smysl měnit banku, protože poplatky zvyšují všechny.

Postupně se informovanější zákazníci jednak naučili najít si nejvýhodnější nabídku, a nemluvím zdaleka jen o spořících produktech, jednak začali ke svému prospěchu opravdu měnit banky. Teď se dokonce spojili, aby prosadili svoje zájmy. Tahle emancipace spotřebitelů bude přirozeně pokračovat a bude se časem týkat i jiných oborů, než jen bankovnictví.

BP.com: Je možné, aby tyto klientské iniciativy formovaly bankovní prostředí a takříkajíc změnily trh?

Za nás můžu říct, že to běží už od roku 2007. Kolem mBank se tehdy nezačala formovat nějaká šedá, netečná masa, ale jasně vyrýsovaná komunita lidí, co mají zbytečných poplatků dost. Tahle iniciativa běží dál a díky ní k nám přichází na osobní doporučení dva ze tří nových zákazníků.

BP.com: Sever bankovnipoplatky.com každoročně pořádá anketu o Nejabsurdnější bankovní poplatek, v němž se ve skončivším ročníku umístil „poplatek za zjištění účetního zůstatku přes bankomat“. Jaký poplatek (nebo poplatky obecně) jsou pro vás těmi nejabsurdnějšími?

Já mám určitě posunutá měřítka. Mě třeba přijde absurdní, že by stejná domácí korunová platba měla ve stejné bance stát různý poplatek podle toho, jestli jí uděláte z osobního anebo z podnikatelského účtu. Přitom jste to stále vy, kdo dělá tu platbu, i pro banku je to identická transakce…

BP.com: Česká bankovní asociace se proti anketě o Nejabsurdnější bankovní poplatek nebývale tvrdě vymezila, což by nám samo o sobě vůbec nevadilo. Z prohlášení však implicitně vyplývá, že by pro některé banky mohla odpovědná, proklientská cenová politika představovat bariéru v implementaci moderních technologií, rychlosti, kvalitě nebo bezpečnosti služeb. Co vy na to?

Za mBank mohu potvrdit, že nám naše ceny nebrání v inovacích, a že bezpečnost našich služeb je na výborné úrovni.

.

FOTO: mBank



Úvěrové účty potřebuje banka, nikoliv klienti. Proto za ně klienti u nás neplatí, říká Roman Truhlář z mBank

Re: Úvěrové účty-poplatek za vedení účtu.
Souhlas! A nebo pro změnu banky!...
Úvěrové účty-poplatek za vedení účtu.
Úvěrový účet potřebuje banka a ne klient. To by měl být hlavní argument pro soudní při při vymáhání ...
Správný přístup
Neříkám, že mBank je bez chyby, ale tenhle přístup naprosto kvituji - proto bude první bankou, kam p...
Diskutovat (3)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16368852288

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6230
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8460
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3705
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8130
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0724
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více