Úvěry včetně hypotéky robustně zdraží, ČNB prudce zvedla sazby


30. 09. 2021  15:13     Tomáš Volf     komentáře (0)

ČNB dnes oproti všem očekáváním zvedla základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 1,50 %. Bydlení bude skutečně jen pro bohaté. Je tak jedinou ze světových centrálních bank, která kvapem zvedá sazby. Vůbec poprvé v historii se tak stalo, že by ČNB utáhla měnové podmínky o více než čtvrt bodu, a to rovnou trojnásobně.

Úvěry včetně hypotéky robustně zdraží, ČNB prudce zvedla sazby




Čeští centrální bankéři zdražením úvěrů reagují na rostoucí ceny zboží na pultech obchodů. Co to bude znamenat? Především se zdraží spotřebitelské úvěry i hypotéky. Byty budou ještě méně dostupné než dosud. Dá se čekat, že ČNB navíc přinutí banky k obezřetnosti v oblasti hypoték tím, že nastavenými podmínkami stlačí maximální půjčku na bydlení na 80 %. To v praxi bude znamenat, že na pořízení bytu či domu bude muset mít kupující 20 % ceny nemovitosti vlastních. ČNB tím chrání bankovní systém před situací, kdy by šel, vlivem vysokých úroků, nahoru počet lidí, kteří nebudou schopni splácet své hypotéky a další druhy úvěrů.

ČNB dnešním zvýšením základní 2T REPO sazby také bojuje proti rostoucí inflaci. Ta je však z velké části dovezená a s jako takovou toho ČNB moc nenadělá. Ceny se zvedají kvůli zpožďování dodávek zboží, dražší mezinárodní dopravě a rostoucím cenám vstupů do výroby. Ani jeden z důvodů ČNB neovlivní. Zdá se tak, že hlavní motivací ČNB je ochránit bankovní sektor.

Společně s ČNB jde touto cestou jen maďarská centrální banka (NBM). Tím ovšem výčet končí, protože ani FED, ECB nebo BoE sazby nezvedají a je pro ně prioritou podpořit křehký ekonomický růst a nepřidusit trh práce.

Do budoucna se dá čekat, že čeští centrální bankéři půjdou se sazbou ještě nahoru. Do konce roku mají ještě dvojí zasedání 4. listopadu a 22. prosince. Česká koruna na dnešní rozhodnutí rady reaguje prudkým posílením o více než 20 haléřů na 25,30 EURCZK.


Ing. Tomáš Volf

Project & Communication Specialist

Citfin-Logo_2013_CMYK



Úvěry včetně hypotéky robustně zdraží, ČNB prudce zvedla sazby

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16176680656

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více