Užitečná rada nejen pro uživatele internetbankingu - co dělat po zaslání peněz na jiný účet?


30. 04. 2014  16:37     Kamila Ondráčková, Romana Rybová (Finexpert.cz)     komentáře (1)

 

Zaujal nás článek, jehož obsah může využít leckterý uživatel internetového bankovnictví, ale i další osoby. Co by se dělo, když byste peníze zaslali omylem na nesprávný účet? Jak v takovém případě postupovat? Takové otázky si položily kolegyně z redakce Finexpert a položily je i vybraným bankám.

Užitečná rada nejen pro uživatele internetbankingu - co dělat po zaslání peněz na jiný účet?




Jaké situace mohou nastat?

  • Peníze zašlete na číslo účtu, které neexistuje – v takovém případě se v podstatě nic neděje, protože platba neodejde.
  • Zadáte existující číslo účtu a platba odejde na nesprávný účet. 

Nepropadejte panice, ještě není vše ztraceno. "V případě, že si omyl klient uvědomí ještě před datem splatnosti příkazu, má šanci sám platbu zrušit a odeslání peněz tak včas zastavit. Jestliže není možné tento postup využít, měl by klient kontaktovat co nejdříve svou banku s žádostí o odvolání platby. Většina bank umožňuje příkaz stornovat nejpozději den před datem splatnosti. Složitější je to v případě, kdy den splatnosti již nastal, jelikož tato platba obvykle už odvolat nejde. Kontaktujte tedy ihned svoji banku a zjistíte tak, zda již příkaz zpracovala či nikoliv," radí Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB.

Návod, jak postupovat naleznete například na stránkách České spořitelny

Po kontraktování banky vám s největší pravděpodobností poradí, ať platbu reklamujete. Po tomto kroku vaše banka kontaktuje banku příjemce špatně zaslané platby a vyzve ho, aby peníze vrátil zpět. To je jediné, co pro vás může banka udělat. 

Poté mohou nastat opět dvě situace. Člověk, kterému jste peníze zaslali, vám je ihned vrátí, ale bohužel se může dít i to, že vám peníze vrátit odmítne. Pokud nereaguje na výzvu žádosti o vrácení peněz, je vám jeho banka povinna i bez svolení klienta poskytnout identifikační údaje, abyste jej mohli přímo kontaktovat, popřípadě postupovat soudní cestou. "Za podání informace náleží bance úhrada věcných nákladů. U fyzické osoby se identifikační údaje poskytují v rozsahu jméno a příjmení, datum narození, adresa trvalého bydliště. U právnické osoby to je název právnické osoby, IČ, sídlo," doplňuje za Českou spořitelnu Marek Pšeničný.

Jak se naopak zachovat, pokud vám na účet přijde neznámá platba?

Nejprve se ujistěte, zda skutečně nějaké peníze nečekáte (například přeplatek za elektřinu, plyn, vrácení dluhů, atd.). Pokud jste si stoprocentně jisti, že vám peníze nenáleží, můžete postupovat následovně:

  • Platbu můžete vrátit zpět, jelikož transakce obsahuje i číslo účtu, ze kterého vám peníze přišly.
  • Můžete také kontaktovat svoji banku a ta následně kontaktuje odesílací banku či odesílatele banky.
  • Možné je také vyčkat na žádost o vrácení peněz, kterou obdržíte od banky. S penězi však nedisponujte, protože pokud si peníze necháte, můžete být obviněni z neoprávněného obohacování (v souladu s § 451 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník).

Když budete posílat peníze zpět na účet, ze kterého vám přišly, doporučujeme do pole textová zpráva nebo zpráva pro příjemce, uvést, že se jedná o vrácení chybné platby. Usnadníte tak identifikaci platby.

Pokud klientovi příchozí platbou a jejím odesláním zpět vzniknou náklady, např. u zahraničních plateb, může vrácenou částku o tyto náklady ponížit," radí Vendula Žaloudíková, tisková mluvčí Fio banky.

A co dělat pro to, aby se vám nestalo, že peníze pošlete někomu jinému, než jste měli v úmyslu? Domácí platbu zadávejte v naprostém klidu a při stoprocentní pozornosti. Číslo účtu, kód banky či variabilní symbol si klidně několikrát zkontrolujte.



Užitečná rada nejen pro uživatele internetbankingu - co dělat po zaslání peněz na jiný účet?


Chtěla bych jen upřesnit-není pravda, že platba na chybné číslo účtu neodejde. Platba odejde vždy a ...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16279426864

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více