V bance utopila statisíce. Co udělat, když zkrachuje vaše banka?


07. 03. 2022  09:58     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Lenka, 45 let, rehabilitační sestra měla ve Sberbank uloženy 3 miliony korun. Má naději, že se k nim opět dostane? Většina částky je pojištěna. O zbytek bude muset Lenka dál bojovat.

V bance utopila statisíce. Co udělat, když zkrachuje vaše banka?




Dobrý den, zůstaly mi ve zkrachovalé Sberbank asi 3 miliony korun. Šetřila jsem tam na nemovitost a bohužel sem nestihla včas peníze převést do jiné banky. Nyní jsou tam zablokované. Sberbank zavřela pobočky a nedá se s nimi vůbec nic domluvit. Mám hrozný strach, že o peníze přijdu. Slyšela jsem, že by měly být peníze nějak pojištěné, ale z toho co jsem našla na internetu nejsem vůbec moudrá. Nevím jak mám postupovat, co mám udělat, abych něco neprošvihla. Nikdy jsem takovou věc neřešila a jsem z toho fakt zoufalá. Můžete mi prosím poradit nějaký postup, co bych měla udělat, abych o peníze nepřišla?

Odpověď advokáta:

Dobrý den, jste jedna ze 120 tisíc klientek této banky, která tuto věc řeší. Všichni tito lidé či firmy nemají nyní přístup ke svým vkladům. Věc se však už začala řešit. Vklady do výše 100.000 Euro, tedy cca 2,5 milionů korun jsou v plném rozsahu pojištěny. Tedy obdržíte částku 2,5 milionů korun buď v hotovosti, nebo Vám je pověřená náhradní banka zašle na jiný účet, který jí formou oznámení s ověřeným podpisem předáte či doručíte. Distribuční bankou pro výplatu klientů Sberbank byla určena Komerční banka. Výplaty v tomto případě začnou resp. začaly 9. března. Každý z klientů má nárok na vyplacení této pojištěné částky. Není nutné o ní formálně žádat. Stačí dojít na nejbližší pobočku Komerční banky. Obecně tento postup bude platný pro ukončení činnosti jakékoliv banky v budoucnu.

Existují výjimky z uvedeného limitu 100.000 Euro, který může být až dvojnásobný, a to v případě, kdy peníze dorazily na postižený účet v době tří měsíců před krachem banky, a jejich původ byl například v prodeji nemovitosti, ve vyplacení vypořádání ze společného jmění manželů, vyplacení důchodu, pojistného apod. V takovém případě je pak nutné banku o zvýšenou výplatu požádat příslušným formulářem. 

A co se stane s částkou, která přesahuje pojištěný limit? Pokud budu upřímný, tak nemáte jistotu, že ji získáte celou zpět a bude to celé trvat měsíce, možná roky. Tato částka, tedy ve Vašem případě půl milionů korun je Vaší pohledávkou v rámci likvidace banky, která skončí v insolvenci. Likvidátor pak bude po následující období prodávat aktiva banky a z výnosů vyplácet klienty a další věřitele banky. Bude tak vyplácet věřitele poměrnou částí, tedy nemusí každý klient či věřitel dostat 100 procent svých zbývajících vkladů. Velmi tak doporučuji všem klientům bank, pokud máte uloženou částku vyšší než 2,5 milionů korun, je bezpečné rozprostřít své úspory do tohoto pojištěného limitu u více bank, zejména těch větších. 

Instituce, které věc v případě krachů banky řeší:

  • Česká národní banka – oznamuje neschopnost postižené banky dostát svým závazkům a odebírá licenci. Zejména slouží jako informační kontaktní místo.
  • Postižená banka – poskytuje základní informace klientům o možnosti vyplácení vkladů. Tyto informace je však třeba ověřovat u ČNB.
  • Garanční systém finanční trhu – spravuje fond pojištění vkladů z nějž se vyplácí pojištěné vklad klientům.


V bance utopila statisíce. Co udělat, když zkrachuje vaše banka?

Diskutovat (0)