V Písku se na penzi připravují nejlépe, v Chomutově a Děčíně by si měli vzít příklad


17. 05. 2012  10:29     tz     komentáře (0)

Výše měsíčních úložek na účet penzijního připojištění se v republice liší region od regionu. V průměru si spoří nejvíce obyvatelé Písku, nejméně obyvatelé Děčína. V okolí Prahy a na Orlickoústecku lze očekávat nejlepší příspěvek na penzi od zaměstnavatele. Vyplývá to ze statistik největšího penzijního fondu v ČR, Penzijního fondu České pojišťovny.





To, kolik si lidé ukládají na penzi, souvisí primárně s aktuální výší příjmů, věkem, ale také s mírou informovanosti o budoucnosti penzijního systému,“ odhaduje Libor Pergl, ředitel pro obchod a marketing Penzijního fondu České pojišťovny.

 

S blížícím se datem odchodu do důchodu by se u každého člověka měla částka určená na penzijní připojištění zvyšovat. Právě obyvatelé Písku patří mezi klienty PFČP k nejstarším a spoří si 678 korun měsíčně. Nejvyšší průměrný věk v ČR mají Pražané a mezi klienty PFČP se řadí mezi ty, kteří si na důchod spoří nejvíce – 570 Kč měsíčně, podobně jako obyvatelé Brna. Naopak kupříkladu obyvatelé Chomutova jsou v celorepublikovém průměru nejmladší a podle PFČP si (po obyvatelích Děčína) také ukládají nejméně peněz – 383 Kč měsíčně. Nejmladším krajem je Ústecký kraj, není se proto co divit, že jeho obyvatelé zatím spoří ze všech krajů nejméně (407 Kč).

 V celkovém průměru klienti stále spoří málo, přibližně 500 Kč měsíčně. Situace se ale pomalu mění. „Důvodem je penzijní reforma a také nadcházející změna výše státního příspěvku,“ potvrzuje Libor Pergl. Od 1. ledna příštího roku se změní pravidla pro připisování státních příspěvků na penzijní spoření. Nově na něj dosáhnou jen ti, kteří budou spořit alespoň 300 Kč měsíčně. Zvýší se rovněž výše státních příspěvků, a to až na 230 Kč pro ty, kteří si dají každý měsíc stranou alespoň 1.000 Kč.    
+ příloha: mapa „Průměrná výše měsíčních příspěvků na penzijní připojištění v krajích ČR



V Písku se na penzi připravují nejlépe, v Chomutově a Děčíně by si měli vzít příklad

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12494312000

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více