V účinnost vstoupila nová pravidla pro insolvence


29. 09. 2019  08:21     Miroslav Zeman     komentáře (1)

ZPRÁVA DNE: Insolvence budou výrazně jednodušší a zpřístupní se mnohem větší skupině lidí. V účinnost vstoupila novela insolvenčního zákona. 

V účinnost vstoupila nová pravidla pro insolvence




Existuje jedna z mála věcí na kterou se mohou lidé v exekuci těšit. Na insolvenci. Tento způsob oddlužení je už nyní výrazně dostupnější a pro dlužníky je snadnější vyřídit potřebné náležitosti. Na přijetí novely zákona se výraznou měrou podílel i majitel serveru Bankovní poplatky, poslanec Patrik Nacher.

Splatíte 60 procent? Bez dluhů už po třech letech

Pokud dlužník splatí během tří let alespoň 60 procent svých závazků, včetně zpeněžení majetkové podstaty, může být oddlužen už po uplynutí této doby. To je výrazný posun, protože dosud musel dlužník strávit v insolvenci alespoň pět let. Jestliže dlužník vykazuje vyšší příjmy, nebo se jednalo o nižší závazky, umožní tento způsob dlužníkům zbavit se dluhů výrazně rychleji. 

Splacení 30 procent během pěti let zůstává i nadále

Toto byl způsob, který platil dosud. Dlužník, který chce splnit podmínky oddlužení musí vynaložit veškeré prostředky na příslušné minimum na splácení svých závazků v době insolvence. Během pěti let platí povinnost splatit alespoň 30 procent závazků. Pokud dlužník tuto povinnost v průběhu insolvence nedodržuje a neplní splátkový kalendář, musí ho insolvenční správce o této skutečnosti informovat. Dlužník je pak povinen doplatit příslušnou částku tak, aby podmínku 30 procent splňoval. Podle novely už ale tato podmínka nebude povinná.

Dlužník může splnit i méně než 30 procent svých závazků

Toto je nejdůležitější novinka novely zákona. Dlužník už nemusí povinně dodržet podmínku splacení minimálně 30 procent svých závazků po dobu pěti let. Právě tato podmínka byla největší překážkou pro dlužníky, aby mohli do insolvence vstoupit. Pokud neměli dostatek prostředků, což bývá u lidí v exekuci běžné, nemohli tento nástroj vůbec využít. Dlužník musí vynaložit veškeré úsilí, které je po něm možné požadovat při splácení pohledávek, aby mu mohla být podmínka 30 procent odpuštěna. O schválení oddlužení bez splnění podmínky rozhodne soud. V zásadě se jedná o striktní dodržování splátkového kalendáře, a podmínky zasílání všech volných prostředků, na stanovené minimum na účet insolvenčního správce.

V tomto režimu se také řídí podmínky oddlužení pro penzisty a osoby se zdravotním postižením. 

Novela dává větší pravomoci a také práci soudům, které mají možnost dlužníka dluhů zprostit, pokud řádně plní své povinnosti. Velkou výhodou je také zjednodušení podmínek pro podání návrhu na oddlužení. Očekává se, že počet insolvencí tento a příští rok díky novele výrazným působem vzroste.



V účinnost vstoupila nová pravidla pro insolvence

uver
Hledáte půjčku na konsolidaci dluhu, nezajištěné půjčky, obchodní půjčky, hypoteční úvěry, půjčky na...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12500417840

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více