Věcné břemeno na domě vám zrušit nemohou


19. 06. 2023  09:32     Miroslav Zeman     komentáře (1)

Právní poradna: Jitka darovala svůj dům dceři a nechala si tam zřídit věcné břemeno. Naštěstí ho nechala zapsat i do katastru nemovitostí. Dcera s jejím manželem se jí snažili vyhodit a z domu vystěhovat. Za dobrotu na žebrotu, jak říká jedno české přísloví.

Věcné břemeno na domě vám zrušit nemohou




Jitka celý život poctivě pracovala a spolu se svým manželem si vydělali na pěkný dům se zahradou. Po smrti manžela se rozhodla darovat dům své dceři s tím, že jí dcera v domě zřídí věcné břemeno doživotního bezplatného užívání a na stáří se o ní postará. Vše je však úplně jinak. Dcera se dokonce pokusila lstí své matky zbavit a z domu jí vystěhovat.

Jitka, bývalá oční lékařka, 66 let

Mám velký problém. Darovala jsem dceři svůj dům. Díky radě svého bývalého kolegy jsem si nechala zřídit v domě věcné břemeno užívání, abych mohla dům až do smrti užívat. Nebála sem se tak dceři dům darovat. Ona dříve byla hodná a myslela jsem si, že se na ní mohu plně spolehnout. Jak se seznámila s jejím manželem, začali mi dělat problémy. Manžel ucítil majetek a já jim v tom asi překážím. Během jednoho roku se vše změnilo a dcera na mě začala být zlá. Začala mě dokonce nutit, abych se odstěhovala a podepsala jí, že se z domu vystěhuji. Pod hloupou záminkou, že nemají kam u sebe doma dát nějaké nepotřebné věci, si je nastěhovala do jednoho pokoje u mě v domě a vyžádala si klíče od domu. Následně mi nabídla, že mi přispěje na dovolenou, sice symbolicky, ale prý si potřebuji odpočinout. Vypadalo to od ní jako hezké gesto. Když jsem se vrátila, nedostala jsem se do svého domu! Dcera nechala vyměnit zámek a na moje opakované telefonování mi sms sdělila, že mám základní věci přestěhované v novém bydlišti a že jsem ji sama předala klíče s tím, že už dům nechci užívat. Něco neskutečného, co jsem si nedokázala představit ani v nejhorších filmech.

Nevím co mám dělat. Nechce se mi volat policii na svou vlastní dceru a dělat rozruch v ulici, ale jsem v koncích. Hlavně mě dorazila zrada dcery. Ale nechci to také nechat jen tak. V domě chci bydlet, je to můj domov. Co mohu udělat? A mám vůbec nějaké možnosti, když jsem dceři tak lehkomyslně dala klíč a odešla pak z domu.

Odpověď právníka:

To co se Vám stalo je velmi nepříjemné a rozhodně Vám situaci nezávidím. Z hlediska morálky a rodinných vztahů se bude situace asi velmi těžko napravovat. Z hlediska práva ale máte rozhodně možnosti jak věc úspěšně řešit.

Předně si dovolím tvrdit, že Vaše dcera spáchala trestný čin narušení práva k bytu a domu. Není nutné asi na ní přímo podávat trestní oznámení, ale můžete ji určitě tímto pohrozit, pokud situaci sama dobrovolně nenapraví. Další možností je podat návrh k soudu a to i v rámci návrhu na předběžné opatření, aby soud nakázal dceři umožnit Vám přístup do domu. Pokud by výzvy soudu neuposlechla, mohla byste se domáhat vstupu do domu a zajištění bydlení exekučně za asistence policie.

Vaše věcné břemeno je totiž stále platné a účinné, tím spíše když ho máte zapsáno v katastru nemovitostí. Věcné břemeno tak působí nejen vůči Vaší dceři jako současnému vlastníku domu, ale vůči jakémukoliv budoucímu vlastníkovi domu. Takže dceři by ani nepomohlo, kdyby dům převedla například na svého manžela. Jsem navíc přesvědčen o tom, že to dcera udělala je zavrženíhodné jednání, které Vám dává právo domáhat se odvolání daru a požadovat jeho vrácení od dcery. Toto se řeší soudní cestou formou žaloby na určení vlastnictví domu. Rozhodně tak doporučuji vymožení Vašeho práva aktivně řešit, ideálně s pomoci odborníka.

PRÁVNÍ PORADNU VÁM PŘINÁŠÍ SPECIALISTA NA DAROVACÍ SMLOUVY - ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ PROFIPRAVNIK.CZ

Jak situaci řešit:

  • Možnost podání trestního oznámení
  • Návrh na nařízení předběžného opatření ze strany soudu k umožnění výkonu práva
  • Žaloba na vrácení daru k soudu v jehož obvodu se nachází předmětná nemovitost


Věcné břemeno na domě vám zrušit nemohou

Problém s věcným břemenem
Dobrý den. Obracím se na Vás s radou asi opačnou, než se ptá většina. Já mám problém s věcným břem...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12507959088

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více