Velikonoční pondělí. Radovat se je dovoleno


05. 04. 2021  00:49     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Velikonoční pondělí je z hlediska místních tradic vyvrcholením Velikonočních svátků. Celý den provází radost, dostatek, štědrost a spokojenost. Opět se tak vracíme po dvou dnech i k materiálním hodnotám.

Velikonoční pondělí. Radovat se je dovoleno




Ačkoliv pro křesťany je vrcholem Velikonoc Velikonoční neděle, tedy den kdy vstal Kristus z mrtvých, v našich podmínkách a realitě je vrcholem svátků až Velikonoční pondělí. Je to svátek jak pro dospělé, tak pro děti.

Jeho hlavním znakem je štědrost a hojnost. Minulá staletí byla provázena dětskými koledami, které byly nepřehlédnutelnou součástí těchto svátků. Tato tradice však už bohužel upadá. Zejména ve větších městech dávají mnozí anonymní lidé v bytech dětem najevo, že je děti spíše obtěžují, než aby je obdarovali. Cosi to svědčí o společenském vývoji, který není v tomto ohledu až moc pozitivní.

Nicméně na vesnicích si ještě koledu dostatečně užijeme. Děti koledují, našupají hospodyním aby byly zdravé a dlouho žili a za to dostanou bohatou nadílku. Povinností dětí je přitom říci i nějakou básničku či písničku nebo povídačku. I takovým způsobem lze jinak vyjádřit pravidla trhu. Něco za něco. I když samozřejmě v souvislosti s Velikonocemi má i tento zvyk výrazně hlubší podtext, než je tomu v tradiční chápání trhu.

Těch několik velikonočních dnů, jako by mapovalo život člověka. V rámci atmosféry jednotlivých svátečních dnů se střídají časy hojnosti, s časem půstu a nedostatku, doba radosti s dobou smutku, doba temna s dobou světla. To vše ukazuje, že život ani svět nejsou jednotvárný a jednobarevný, ale každý část života zde má své místo, stejně jako každý člověk, každá doba i každý zvyk a tradice.

Přejeme všem za naší redakci krásné Velikonoce a bohatou nadílku.



Velikonoční pondělí. Radovat se je dovoleno

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12587481680

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více