Více než polovina Čechů má nakoupené vánoční dárky už v listopadu, na internetu je kupuje 84 % lidí


02. 11. 2015  11:36          komentáře (0)

Češi se chtějí vyhnout vánočnímu šílenství a nakupují dárky včas. Do konce listopadu je má doma 59 % lidí. Podobně jsou na tom i Slováci (53 %). To na sever od nás řeší dvě třetiny Poláků vánoční nadílku až v prosinci, v Bulharsku je to dokonce 84 %. Každý třetí Bulhar pak nakupuje těsně před Štědrým dnem. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu agentury Ipsos pro Profi Credit, kterého se zúčastnilo 4 000 respondentů z Česka, Slovenska, Polska a Bulharska.

 

Více než polovina Čechů má nakoupené vánoční dárky už v listopadu,  na internetu je kupuje 84 % lidí




Češi myslí na Vánoce dokonce už v září, to má dárky pohromadě každý osmý Čech, na poslední chvíli je nakupuje jen 8 % z nás. Stále oblíbenější je pořizování dárků přes internet, i v tom jsme přeborníci. „Nějaký dárek na internetu nakoupí podle našeho průzkumu 84 % Čechů, třetina z nás takto pořídí dokonce většinu věcí pod stromeček, “ říká marketingový ředitel PROFI CREDIT Ondřej Lokvenc a dodává: „Nejčastěji přes internet nakupujeme hračky, elektroniku a domácí spotřebiče.“ Na Slovensku a v Polsku vybírají dárky u počítače více než tři čtvrtiny lidí, nejčastěji nakupují knihy. Bulhaři preferují nákupy v kamenných prodejnách, do virtuálních obchodů jich vstupuje jen 62 %.

 

Ježíšek většinou do 5 000 korun

Češi se většinou s nákupem dárků vejdou do 5 000 korun. Dárky nad tuto sumu pořizuje třetina lidí, každý třetí Čech si pak stanoví rozpočet do 3 000 korun. Slováci jsou na tom podobně. Hranici 150 Eur za vánoční nadílku tu překročí 37 % lidí. Co se týče skladby dárků, je to všude podobné. Na prvním místě jsou hračky a vybavení pro děti (44 %), druhá příčka patří oblečení (21 %) a třetí obsazuje elektronika (10 %). Stále populárnější jsou peníze nebo dárkové poukázky, těmi řeší Štědrý večer každý dvanáctý Čech. O Vánocích se také rádi necháme překvapit, to uvedly dvě třetiny Čechů (66 %).

 

Na dárky si někdy půjčil každý osmý Čech, třetina o tom uvažuje

Téměř pětina Bulharů (23 %) si někdy vzala na nákup vánočních dárků úvěr. Vánoční půjčky jsou populární i Polsku, kde je využívá čtvrtina lidí. „Češi (12 %) a Slováci (15 %) si na dárky půjčují méně, ale když už si úvěr vezmou, půjčí si větší sumu. V Česku je průměrná výše vánoční půjčky 7 869 korun, podobné je to na Slovensku,“ upřesňuje Ondřej Lokvenc. Poláci a Bulhaři si na štědřejší Vánoce půjčí v přepočtu zhruba 4 500 korun. 29 % Čechů v průzkumu uvedlo, že by si půjčku na nákup vánočních dárků klidně vzali. Důležité ale je nepodlehnout nákupnímu šílenství. „Půjčky slouží k nákupu věcí, které opravdu potřebujeme. Nemá cenu se neúměrně zadlužit a kvůli hezkému Štědrému dni si pak znepříjemnit celý rok,“ varuje Ondřej Lokvenc.

 

Odměny s půjčkou i bez ní

Úvěrové společnost přichystali pro své klienty také vánoční akce. „Až do Vánoc budeme každý týden soutěžit o poukázky na nákup zboží v hodnotě 5 000 korun do e-shopu Mall.cz. Voucher může vyhrát každý, kdo se zaregistruje na našich webových stránkách a správně zodpoví soutěžní otázku,“ říká Ondřej Lokvenc z PROFI CREDITu. Zkrátka o Vánocích nepřijdou ani ti, kteří si o půjčku zažádají. Každý klient, který si vezme u PROFI CREDITu půjčku se splatností delší než 24 měsíců, může totiž za řádné splácení získat bonus až 25 tisíc, který mu společnost po dobu čerpání úvěru nashromáždí. Částka je samozřejmě závislá na výši poskytnutého úvěru. 



Více než polovina Čechů má nakoupené vánoční dárky už v listopadu, na internetu je kupuje 84 % lidí

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15577690336

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více