Víte co je RPSN? Dle naší soutěže - Rád Poznám Skutečné Náklady


18. 05. 2015  00:36     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Právě tento výklad velmi důležitého ukazatele a zkratky RPSN vede v naší soutěži, kterou se snažíme zvýšit povědomí o RPSN, které v současné době znamená Roční procentní sazba nákladů.

Víte co je RPSN? Dle naší soutěže - Rád Poznám Skutečné Náklady




Jak však vyplývá z průzkumů, lidé RPSN moc neznají a nevnímají, za což do velké míry může i právě nepodařený výklad této zkratky. Roční procentní sazba nákladů spíše napodobuje úrokovou sazbu, nebo procentní úrokovou sazbu, což je pro lidi velmi zavádějící. Právě úrok sledují lidé u úvěru nejvíce, ačkoliv právě sledování tohoto ukazatele je velmi zavádějící. Anketa se přitom stále vyvíjí a výsledky na prvních dvou místech jsou zatím velmi těsné.

Pozornost směřující pouze k úrokové sazbě totiž odvádí pozornost od jiných nákladů, které v úrokové sazbě nejsou zahrnuty a které mohou být často stejně nákladné. Tato nepozornost lidí pak vede splátkové společnosti, aby co nejvíce nákladů skryly mimo úrokovou sazbu. O to více jsou pak zvyšovány částky různých poplatků či administrativních nákladů, které pak představují velkou část nákladů na úvěr. Úroková sazba u úvěru tak může činit velmi příjemných 7 procent, ale se započtením dalších nákladů různých poplatků však tato sazba vzroste i dvojnásobek a poměrně výhodný úvěr se tak mění v úvěr velmi drahý. 

Právě k tomu slouží ukazatel RPSN. Tento totiž neobsahuje jen úrokovou sazbu, ale i veškeré související náklady. Lidem tak nemůže vychytralá společnost uschovávat velkou část nákladů do jiných položek.

Naši čtenáři zatím preferují pro výklad pojmu RPSN právě Rád Poznám Skutečné Náklady. Tento výklad pojmu zatím zvolilo k dnešnímu dni 74 čtenářů, což představuje 23 procent. Jako druhý v pořadí s odstupem pouhých pěti hlasů následuje další velmi podařený výklad  Roční Procento Skutečných Nákladů, tento návrh získal zatím 69 hlasů a jedná se o 22 procent. Třetí v pořadí, tentokrát již s výrazně větším odstupem se nachází Rychlý Prachy Sakra Nevýhodně. Tento výklad pojmu zatím zvolilo 49 čtenářů.

Dosud v naší anketě hlasovalo pro svého favorita více než 296 čtenářů. I vy tak máte stále možnost ovlivnit výsledek ankety, přispět k vyšší finanční gramotnosti čtenářů a veřejnosti a zvolit ten nejpovedenější a nejtrefnější název pro zkratku RPSN a její význam.

HLASOVAT PRO NEJLEPŠÍ NÁVRH NA VÝKLAD POJMU RPSN MŮŽETE ZDE!



Víte co je RPSN? Dle naší soutěže - Rád Poznám Skutečné Náklady

Diskutovat (0)


Vstřícná banka

Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor