Vkladomaty umožňují vložit statisíce Kč bez jediného slova


08. 10. 2011  11:44     ar     komentáře (0)

S vkladomaty se na ulicích, v nákupních centrech ale i na pobočkách budeme setkávat čím dál častěji. Tyto výběrům i vkladům uzpůsobené bankomaty jsou budoucností hotovostního platebního styku, neboť jsou pohodlné pro klienty (nemusíte spoléhat pouze na otevírací dobu poboček) i pro banky (mohou snížit počet úkonů na pobočkách a tím snížit náklady na jejich provoz). Jaká jsou specifika spojená s těmito transakcemi?





Vkladomaty – pozor na limit

Do vkladomatů nelze vložit libovolné množství hotovosti. I kvůli zákonu o omezení plateb v hotovosti, pro který se vžil název zákon proti praní špinavých peněz, má vklad prostřednictvím vkladového bankomatu horní limit. „Naše vkladové bankomaty umožňují vklad bankovek v české měně ve výši 100 Kč až 350 tisíc Kč, a to bez ohledu na nominální hodnoty vkládaných bankovek. Díky vkladovým bankomatům mohou klienti vkládat hotovost na účet, aniž by byli omezeni otevírací dobou pobočky, a zároveň se mohou cítit bezpečněji, protože s sebou nemusí nosit větší finanční obnos déle, než je nezbytně nutné,“ říká Jan Holinka z tiskového centra České spořitelny. Ostatní banky co se limitu týče (ani co se popisování výhod vkladomatů týče) nejsou výjimkou - například v ČSOB lze vložit také 350 tisíc Kč s limitem 300 bankovek na jeden vklad, IQ bankomaty UniCredit Bank umožňují uložit 300 tisíc Kč s limitem 200 bankovek.  U GE Money zase vložíte maximálně 350 ks hotovosti.

.

ČTĚTE TAKÉ – CO JSOU TO VKLADOMATY A V JAKÝCH BANKÁCH NA NĚ NARAZÍTE?

.

Transakce provedené prostřednictvím vkladomatů splňují všechny zákonné požadavky, takže se při vkladu nemusíte bát, že byste se dostali do problémů. „Klient se při vkladu musí identifikovat vložením své platební karty a zadáním PIN kódu. Tím vždy víme, kdo peníze vkládal. Přes vkladový bankomat mohou klienti vložit částku až do výše 350 tisíc Kč a tento limit vkladu je nastaven tak, aby splňoval zákonné podmínky. Bankomat také kontroluje pravost vkládaných bankovek,“ garantuje Holinka.

 

Průběh vkladu

A jak takový vklad probíhá? Je to velmi jednoduché, jak nám vysvětlil Jan Holinka z tiskového centra České spořitelny (která jako jediná z oslovených bank na naše dotazy zareagovala). „Vkladový bankomat umožňuje hotovostní vklad bankovek v české měně na všechny účty v České spořitelně
s výjimkou vkladních knížek a úhrad za bezpečnostní schránky v ČS, ale i v jiných bankách v České republice. Vkládat hotovost mohou pouze majitelé debetních a kreditních karet České spořitelny,“
říká Holinka a pokračuje: „Bankovky se vkládají ve srovnaném balíčku – ne jednotlivě – delší stranou napřed, tedy ve stejné poloze, v jaké klasický bankomat bankovky vydává. Maximálně lze vložit najednou 40 bankovek. V rámci jednoho vkladu však lze vložit více balíčků.“ Kdo by chtěl bankomat přechytračit, má smůlu: „Z balíčku bankovek je třeba odstranit cizí předměty, například sponky, pásky, mince. Bankomat vrací nerozpoznané bankovky včetně cizích měn, špatně vložené bankovky, jako hodně šikmo nebo kolmo na směr vkládání, přeložené bankovky) a bankovky při překročení limitu pro vklad.“

 

Budoucnost je ve vkladomatech

Lze očekávat, že počet vkladových bankomatů bude přibývat, a jednou třeba klasické bankomaty vytlačí úplně. „První vkladový bankomat jsme umístili 14. července 2008 v Obchodním centru Nový Smíchov v Praze. V tuto chvíli máme 23 vkladových bankomatů a vzhledem ke stoupající oblibě u klientů se jejich počet chystáme dále rozšiřovat. V nejbližší době plánujeme instalaci přibližně 15 nových vkladových bankomatů. Za prvních devět měsíců tohoto roku provedli klienti přes 100 tisíc vkladů v celkovém objemu převyšujícím 900 mil. Kč,“ potvrzuje Holinka.



Vkladomaty umožňují vložit statisíce Kč bez jediného slova

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15681128704

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více