Vláda chystá bezúročnou půjčku pro podnikatele v návaznosti na antikoronavirová opatření


20. 03. 2020  10:52     Tisková zpráva     komentáře (1)

Již od 16. března 2020 si mohou podnikatelé požádat o bezúročnou půjčku, a to v souvislosti s újmou, která jim prokazatelně vznikla vlivem stávající situace ohledně koronaviru. Vláda pro tyto účely prozatím vyčlenila 600 milionů korun. Oznámil to Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu. Bezúročné půjčky jsou zajišťovány skrze Českomoravskou záruční a rozvojovou banku.

Vláda chystá bezúročnou půjčku pro podnikatele v návaznosti na antikoronavirová opatření




O bezúročnou půjčku v rámci nově zřízeného programu COVID mohou požádat všichni, jejichž podnikání prokazatelně utrpí újmu v souvislosti s aktuální situací v ČR a nařízenými opatřeními proti šíření koronaviru. Může se tak jednat o malé i střední podniky, které například budou schopni doložit, že mají zaměstnance v karanténě nebo jejich přímé obchody mají vazbu na Čínu, Itálii nebo Jižní Koreu. Původně bylo spuštění programu COVID naplánováno až na 1. dubna, vzhledem k situaci ovšem vláda proces urychlila a žádosti lze podávat už od 16. března.

Získané finanční prostředky z programu COVID mohou podnikatelé použít například na:

  • výplatu mzdy svým zaměstnancům
  • úhradu nákladů na energie
  • úhradu faktur
  • financování drobného majetku či zásob apod.

Podnikatelé žádají o půjčky prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky (kód banky 4300). Vláda slibuje standardní vyřizování půjček bez prodlev - ČMRZB má k dispozici hodnotící komisi, která je schopna fungovat velice pružně. Podniky by na základě žádosti měly získat zpět až 90 % z vyčíslené újmy. Půjčka se poskytuje v rozsahu půl až 15 milionů korun.

Splácení bezúročné půjčky bude zahájeno až po roce a podnikatelé si splátky mohou rozložit až na dva následující roky. Kromě těchto opatření vláda zavedla také další pomocné kroky, například dočasný odklad plateb odvodů nebo daní.

Ministr průmyslu a obchodu se také dále vyjádřil, že podle očekávaného zájmu je vláda připravena dosud vyčleněnou částku 600 milionů upravit. V tuto chvíli ji však považuje za adekvátní.

Česká republika je v tomto směru jedna z prvních zemí, která přichází s podporou podnikatelům, kterým nemalá opatření proti šíření koronaviru ovlivnila jejich fungování. Nutno však podotknout, že se nejedná o dotaci, ale o půjčku, kterou musí jednotlivé firmy splácet. Informace o dalších běžných půjčkách nejen pro podnikatele nabízí www.navigatoruveru.cz, základní informace o podnikání jsou na www.hardyn.cz v sekci Kariéra.

Pravděpodobně speciální řešení nabídne česká vláda cestovním kancelářím, s jejichž zástupci ještě budou probíhat mnohá jednání. Jejich předmětem bude mimo jiné i to, aby nenastala situace, kdy cestovní kanceláře dostanou peníze zpět dvakrát - jednou od hotelů, jednou od státu. V současné době většina cestujících očekává, že stornopoplatky nebudou účtovány, na druhou stranu však cestovní kanceláře tvrdí, že hotely peníze nevrací. 

A tím samozřejmě celá věc nekončí. Na pořadu dne jsou další jednání především s představiteli velkých firem, svazů, podnikatelů a bank. Týkat se budou hlavně dalšího vývoje a možných opatření ve střednědobém horizontu. 

 

Půjčky pro podnikatele - jaké jsou možnosti?

Kromě výše jmenované mimořádné bezúročné půjčky mají podnikatelé hned několik dalších možností, kde si půjčit peníze. V těchto případech se však většinou už nejedná o bezúročné půjčky. Přesto z ekonomického hlediska může být čerpání podnikatelského úvěrů výhodnější než čerpání z vlastních finančních zdrojů.

Půjčky pro podnikatele mají ve svém portfoliu nejčastěji banky, ale i některé nebankovní instituce mají úvěrové produkty pro podnikatele. Žádost a schvalovací proces však ani v jednom případě nejsou snadné, protože vyžadují důkladné prověření. Především bankovní poskytovatelé chtějí mít maximální jistotu, že nebudou se splácením úvěru problémy.

Ověřuje se například samotný podnikatelský záměr, výkonnost firmy a její platební historie. Banky také chtějí znát, jaké podnikatelé nabízí záruky. U účelových podnikatelských úvěrů se posuzuje podnikatelský záměr a související finanční plán. K podmínkám pro čerpání patří nejčastěji IČ s oprávněním podnikat v rámci České republiky a předložení dokladů totožnosti.

Obecně se dají půjčky pro podnikatele rozdělit do několika skupin - nejčastěji se využívá investiční a provozní podnikatelský úvěr. Názvy těchto úvěrových produktů už napovídají, k jakému účelu slouží:

  • investiční podnikatelský úvěr - pro financování rozšíření stávajícího podnikání
  • provozní podnikatelský úvěr - pro zajištění financování provozu firmy

A které banky podnikatelské úvěry nabízí? Obrátit se lze na většinu velkých bank - Českou spořitelnu, Komerční banku, ČSOB, Fio Banku, Equa bank, Moneta Money Bank, Raiffeisenbank nebo Sberbank.

Bezúročné půjčky i pro soukromé osoby

Ještě zpět k bezúročné půjčce, kterou v současnosti schválila vláda pro podnikatele jako pomoc v  nastalé situaci ohledně koronaviru. Někdo se možná nad pojmem “bezúročná” může pozastavit. Není to ovšem vůbec rarita, běžné bezúročné půjčky mají k dispozici i soukromé osoby, a to hned v několika podobách. 

Asi nejčastěji se dá s bezúročnou půjčkou setkat ve spojitosti s tzv. první půjčkou zdarma. Jedná se o nalákání zákazníka, ale nikoliv v hanlivém slova smyslu. Účelem této půjčky je dokázat zákazníkovi, že sjednání a následné vedení úvěru je bezproblémové a poskytovatel patří k solidním firmám. První půjčku tak mnozí bankovní i nebankovní instituce nabízejí zdarma - s nulovým úrokem a nulovým RPSN.

Opravdu není nutné za nabídkou první půjčky zdarma cokoliv negativního hledat. Tím, že si ji zájemce sjedná, se k ničemu nezavazuje, není nucen si následně brát půjčku další. Poskytovatelé jen spoléhají na to, že pakliže bude klient s první půjčkou zdarma spokojen, při potřebě další půjčky se na něj obrátí znovu. V tom spočívá celé kouzlo.

První půjčky zdarma však obvykle nejsou na dlouhou dobu, nejčastěji se splatnost udává do 1 měsíce. A nesplacení se rozhodně nevyplácí, následují totiž vysoké poplatky i sankce. Kromě krátké doby splatnosti se také výše půjčky drží spíše v nižších částkách, zhruba kolem 10 000 korun. 

Krom tohoto případu, kdy člověk neplatí nic navíc, se dá setkat ještě s dalším typem bezúročné půjčky. Jedná se o úvěr s úrokovou sazbou 0 % p.a., ale hradí se například poplatek za sjednání nebo vedení úvěrového účtu. Poté sice je úrok nulový, RPSN však může být vysoké. A je pak na každém, aby si spočítal, zda se mu tento typ půjčky vyplatí či nikoliv.

Zůčastněte se ANKETY O NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK ZDE!

Banner anketa nejabsurdnější poplatek

Hlasovat tak můžete i pro tyto dva poplatky jako nejabsurdnější teď hned.



Vláda chystá bezúročnou půjčku pro podnikatele v návaznosti na antikoronavirová opatření

nabídka půjčky
Pozornost! Ve Spencer Savings Bank připravujeme speciální balíček, který vám pomůže zachránit vaš...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15668757168

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více