Volných pracovních míst je nejvíce v historii


06. 09. 2021  10:36     Tomáš Volf     komentáře (0)

Domácí nezaměstnanost pokračuje v poklesu a v srpnu se zastavila na 3,6 %. Všechna čísla jasně ukazují, že hlavní nerovnost na trhu práce se prohlubuje. Počet volných pracovních míst neustále roste, v srpnu jich bylo více než 363 tisíc, tedy nejvíce v historii. Počet uchazečů o práci oproti tomu klesá na 267 tisíc. Nůžky mezi nabídkou a poptávkou se neustále vzdalují. Na jedno volné pracovní místo tak připadá 0,7 uchazeče.

Volných pracovních míst je nejvíce v historii




Situace na trhu práce nemá jasného výherce. Na jedné straně se může zdát, že zaměstnancům hraje do karet nízký počet lidí bez práce a vysoký počet volným pracovních míst. Hlad po kvalitních zaměstnancích je enormní, takže cesta k vyššímu platu je zdánlivě snadná. Na druhé straně zaměstnavatelé si hýčkají stávající osvědčené pracovní síly a v situaci, kdy firmy netuší, jaké budou podmínky pro podnikání v následujících měsících jsou mzdové náklady drženy pod pečlivou kontrolou.

Požadavky na růst mezd jsou při pohledu na inflaci logické. Logicky a opodstatněně se však jeví i postup zaměstnavatelů, kteří v době velké nejistoty z toho co přijde v dalších měsících nezvyšují mzdy ochotně. ČNB s ní sice bojuje zvyšováním sazeb, ale s importovanou inflací toho čeští centrální bankéři mnoho neudělají. Přesto do konce roku čekáme ještě dvojí zvýšení sazeb.


Ing. Tomáš Volf

Project & Communication Specialist

Citfin-Logo_2013_CMYK



Volných pracovních míst je nejvíce v historii

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15730239104

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více