Vrba:
Někdy se dobrá vůle banky obrátí proti ní


08. 03. 2013  16:23     BP.com     komentáře (1)

Někdy se stane, že banka v rímci své dobré vůle nabízí služby, které mohou být považovány za zjednodušující, ale obrátí se na ni hněv klientů tak jako tak. My však dlouhodobě nesdílíme názor, že klienti mají nárok na vše zdarma, naopak zejména u služeb s významnou přidanou hodnotou  jsou příplatky (poplatky, provize) opodstatněné. Tak jako žádáme od bank fér přístup, měli by být fér i kritici...To se týká i tohoto případu - čtenář sám píše, že má možnost olby a že je vše podstatné uvedeno (to, že čtenáři nesedí uvedené údaje matematicky, je banalita).

Vrba: Někdy se dobrá vůle banky obrátí proti ní




DOPIS ČTENÁŘE:

Dobrý den,

chtěl bych nějakou formou zveřejnit svoji zkušenost s neuvěřitelnou formou okrádání bankomatem při výběru ze zahraničních účtů (asi nejvíce se to bude týkat cizinců), které se rozmohlo jako mor v českých bankomatech. Poprvé jsem to zaregistroval před několika lety v ATM Citibank (myslím že to mají společně s mbank), ale tehdy jsem tomu nepřikládal žádnou váhu. Loni na podzim spustila tuto "službu" Česká spořitelna a letos Raiffeisen Bank (zde).

V oslavném článku se sice dočtete o nové službě volby bankovek (slovenská sporitelna toto má již několik let), o jiné nové implementované službě se taktně mlčí. Zato se píše jak nás okrádají v Polsku (zde), ale že tento nešvar ve velkém začínají používat i naše banky, to se mlčí.

Poprvé jsem tuto službuzaznamenal na podzim v ČS, mám limit na kartě 500 euro (a maximálně tedy vybírám 12 000 Kč) a podotýkám, že mi tehdy bylo strženo asi 479 euro (opravdu přesnou sumu si nepamatuji).

.

undefined

.

Podrobně však popíši transakci v Raiffeisenbank 5.2 2013 , na screenu je vidět skvělá nabídka přepočtu za 23,53 kč za eur, při dotazu v bance mi bylo sděleno, že na směnárně mají oficiální kurs  24,70 kč/euro a střed v tom okamžiku byl 25,70 Kč/euro.

.

undefined

.

Z účtu mi po zamítnutí konverze(přepočtu) bylo strženo 469,07 euro za vybraných 12 000 Kč. To znamená že bankomat (tedy sevisní organizace, která za tím stojí) mi vydal za bílého dne o 41 euro (potažmo 1045 kč) méně na transakci o objemu 12 000 Kč, tedy přes 8 %. Chápu, že má zákazník možnost volby (u bankomatu Citibank se konverze vnutí celkem 2x), ale věřím že hlavně cizinci nechápou co se děje a kliknou na konverzi. I můj známý zmaten tak skvělou nabídkou omylem klikl na konverzi a nechal se napálit.

Prosím o zveřejnění této zkušenosti.
Richard P.

ODPOVĚĎ BANKY (TOMÁŠ KOFROŇ, RAIFFEISENBANK):

Hezký den,

máte pravdu, tato služba má mít především informativní charakter. Službu mohou využít především cizinci, kterým tato služba ukáže, kolik zhruba si z našeho bankomatu vybírají v jejich domácí měně. Nemusejí tak složitě přepočítávat, kolik si z bankomatu vybírají a vědí, jak se daná transakce dotkne jejich účtu. Na obrazovce mají zároveň uveden kurz, takže jsou předem informováni dle jakého kurzu by jim byla transakce přepočtena. Mohou si tak zvolit, jestli je pro ně výhodnější zúčtovat transakci v korunách nebo v jejich domácí měně.



Vrba: Někdy se dobrá vůle banky obrátí proti ní

odbornost
Tak toto napsal skutečný odborník,aspoň si to po sobě přečti....
Diskutovat (1)