Vyhlášeny výsledky o nejabsurdnějšího lichváře roku 2012


14. 03. 2013  00:43     Patrik Nacher     komentáře (0)

Server Bankovnipoplatky.com před dvěma měsíci vyhlásil soutěž o nejabsurdnějšího lichváře roku 2012. Do ankety přišlo několik desítek příběhů. Jako nejpřekvapivější se ukázalo, že lidé stále nejčastěji podlehnou téměř základním lichvářským praktikám, a že si například nespočítají, o kolik úvěr přeplatí, což může být podstatným kritériem při jeho výběru.

Vyhlášeny výsledky o nejabsurdnějšího lichváře roku 2012




„Půjčka, která se výrazně prodražila, nakonec vyhrála v anketě o nejabsurdnějšího lichváře roku,“ říká Patrik Nacher, provozovatel serveru www.bankovnipoplatky.com. „Je to sice v této oblasti klišé, ale snad právě proto je nejabsurdnějším fakt, že si lidé stále dopředu nespočítají, o kolik přeplatí a tím dávají vydělávat pochybným společnostem a dostávají sami sebe do finančních problémů,“ vysvětluje Nacher. Právě v této jednoduchosti se nakonec ukázala absurdita vítězného příběhu. Jak se ukazuje, ani široká finanční osvěta, ke které v posledních letech dochází, mnoha lidem nepomáhá orientovat se a chránit se. Ačkoli si mnohdy dávají pozor například na podmínky ve smlouvách, nebo na různé sankce, vyplývající z neschopnosti splácet, zcela pomíjí jednoduchou metodu spočítat si, kolik za úvěr skutečně zaplatí.

Vítězný příběh – Nejabsurdnější lichvář roku 2012

„Dobrý den i já jsem se nechala nachytat, sice to nebylo na ulici, ale v normální pobočce. Nutně jsem potřebovala půjčit 60.000kč, zašla jsem tedy k jedné společnosti, no a na učet mi přišlo jen 28.300kč a zaplatila jsem celých 60.000kč. Dejte si proto na tyto lichváře pozor.“ *

(* jméno společnosti bylo odstraněno)

Většina takových příběhů se týkala malých společností, které úvěr poskytují a které inzerují nejčastěji na sloupech veřejného osvětlení, v MHD či prostřednictvím řádkových inzerátů či, stále častěji, na sociálních sítích. „Lidé by měli více přemýšlet o tom, od koho si půjčují – měli by mít v takového poskytovatele důvěru. Je zajímavé, že zatímco při výběru bank je jejich důvěryhodnost pro klienty důležitým faktorem, při výběru od koho si vezmou úvěr, jsou často velmi nezodpovědní a jednaní více impulsivně. To je pak přivádí do velkých problémů,“ vysvětluje Patrik Nacher.

Dalším překvapením bylo, že mnoho z došlých příběhů a nominací na Nejabsurdnějšího lichváře roku se týkala také českých bankovních domů. „Je vidět, že lidé si stále více uvědomují, že banky s nimi v otázce poplatků a úroků nehrají férovou hru a začínají se nahlas ozývat a popisovat reálný stav věci,“ podotýká Nacher. Podle něj by si i z toho banky měly vzít poučení. „Již dlouhou dobu upozorňuji například na fakt, že v otázce spotřebitelských úvěrů nebývají banky tou nejvýhodnější volbou, a že mají mnohdy mnohem přísnější podmínky, včetně sankcí, než je tomu u značkových nebankovních poskytovatelů úvěru,“ upozorňuje Nacher.

Dalším překvapením se stalo, že lidé poměrně často upozorňovali na stát, který se podle nich chová také často jako lichvář – ať už se jedná o placení daní a sankce za jejich pozdní zaplacení, nebo také v případě například některých státních společností. „Je pravdou, že český stát by se měl zamyslet sám nad sebou a nad tím, zda je správné, aby mnoho poplatků či sankcí měl výrazně přísnější, než v případě komerčních subjektů, které se snaží různými zákony usměrnit, zatímco sám sebe si nevšímá,“ uzavírá za www.bankovnipoplatky.com Patrik Nacher. Jako příklady, kdy stát postupuje kontroverzně, jsou sankce u některých státních či polostátních společností, které si draze účtují poplatky z upomínky, a úrok z prodlení je mnohdy vyšší, než u finančních společností, ale třeba také například sankce za pozdní uhrazení daní, či sociálního pojištění.

Jeden z příběhů, který se týká banky

„Mám v bance účet minimálně 12 let a chodí mi tam výplata, tak že bych předpokládal, že jsem váženým klientem. Mám u banky kontokorent 15 000, který bohužel využívám. 2x se mi podařilo, že jsem byl téměř na maximu kontokorentu např. -14 800 Kč. Banka si následně odečetla zmíněné poplatky, úroky apod., které činily asi 250 Kč, čímž jsem se dostal přes limit asi o 50 Kč. Ihned si strhla 300 Kč za nedodržení smlouvy a za poslání výpisu tuším 30 Kč, abych to vyrovnal do 10 dní. Jelikož jsem na to zapomněl a poslal to o den později, dostal jsem další pokutu 500 Kč s výhružkou skoro jako kdybych přepadl banku...Abych uvedl konkrétní procenta: Kontokorent 15 000. Vedení + úrok 250, nedodržení 300, výhružka 500, dopisy 60 = 1 110 Kč, (1110/15000)*12*100 = 88,8 % RPSN*. Za podobný úrok, myslím, půjčuje ruská mafie. Pokud bych uvedenou penalizaci vztáhnul jen na přečerpaní 50 Kč, tak RPSN* vychází přes 20 000 %, což asi nemá smysl dál komentovat.“

(* výpočet RPSN není zcela přesný, nicméně na podstatě příběhu nic nemění a pro autenticitu příběhu zůstal zachován dle autora příspěvku)



Vyhlášeny výsledky o nejabsurdnějšího lichváře roku 2012

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12498832464

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více