Vyhodnocení anketní otázky – se speciálním zdaněním bank souhlasí jen 39 % čtenářů BP.com


25. 07. 2011  12:54     BP.com     komentáře (0)

Další články

V průběhu července mohli čtenáři serveru www.bankovnipoplatky.com hlasovat v anketní otázce, která se zaobírala hojně diskutovanou bankovní daní. Výsledky hlasování nás pozitivně překvapily – čtenáři se nenechali strhnout „honem na čarodějnice“, jenž někteří politici spolu s médii rozpoutali, a nové zdanění bank odmítli!





Zdanění bank? NE!

Respondenti anketní otázky s názvem Souhlasíte se zavedením speciálního zdanění bank (bankovní daní, daní z finanční aktivity či daní z finanční transakce) v reakci na finanční krizi, ve které banky sehrály klíčovou roli?“ vcelku jednoznačně odmítli tento trest pro banky. Celkem 57 procent čtenářů (179 z 313 hlasujících) na dotaz odpovědělo zamítavě, jak dokládá tabulka na konci článku. Pro hlasovalo 39 procent čtenářů (121), 4 procenta hlasujících (13 lidí) se o problematiku nezajímá.

.

CO JE TO „BANKOVNÍ DAŇ“ – PROBLEMATICE BEZVADNĚ POROZUMÍTE PO PŘEČTENÍ TOHOTO ČLÁNKU!

Přesun poplatků na klienty

Tak jako v předchozích otázkách se ukázalo, že čtenáři našeho serveru jsou s finanční gramotností dále než populační průměr. Nejčastější zdůvodnění zamítavé odpovědi bylo prozaické – přesun nákladového břemene. Oč jde? Bance se po uvalení jakékoliv podoby bankovní daně zvýší náklady, což povede k tlaku na pokles ziskovosti. Tomu se bude každá banka logicky chtít vyhnout. Nejjednodušší cesta je racionální – nechat zvýšení nákladů zaplatit klienty. Proto lze čekat, že se po uvalení jakékoliv daně banka „zahojí“ na zvýšení poplatků, snížení úroků z vkladů nebo zvýšení úroku u úvěrů. U těchto operací navíc funguje mechanismus, kterému ekonomové říkají „efekt západky“ – jakmile je jednou opatření přijato a začne vydělávat, v praxi téměř nedochází k tomu, že by bylo časem odstraněno, ačkoliv třeba ten prvotní důvod pro zavedení opatření odezní (tj. i když by byla bankovní daň v budoucnu zrušena).

Tabulka – výsledky ankety:

Souhlasíte se zavedením speciálního zdanění bank (bankovní daní, daní z finanční aktivity či daní z finanční transakce) v reakci na finanční krizi, ve které banky sehrály klíčovou roli?

a) Ano. 121 hlasů 39 %
b) Ne. 179 hlasů 57 %
c) Nevím, je mi to jedno. 13 hlasů 4 %

Celkem hlasovalo 313 lidí. www.bankovnipoplatky.com

Komentář čtenáře:

Slíbili jsme, že otiskneme nejlepší komentář z řad respondentů ankety.  Vybrali jsme ten od pana Petra Hadaščoka, který vystihuje gró celého problému očima nespokojeného bankovního klienta:

„Jako klient se zdaněním bank NESOUHLASÍM. Důvod je jednoduchý: Tak jako tak to nezaplatí banky, ale zaplatí to jako ostatně vždy klient, ať už skrytou formou nebo jinými "SPECIALITKAMI"! Na jejich vymýšlení jsou bankovní odborníci "ŠÍBŘI " a ochrana klientů ze strany ČNB je z mého pohledu naprosto nedostatečná! Nepřehledné a zbytečně obsáhlé obchodní podmínky, navíc časté změny, stejné to je i v případě ceníků ! Podrobné studium těchto listin zabere příliš mnoho času a změny jsou velmi často se skryté, a ještě častěji jen ve prospěch bank! A ani ne všichni bankovní úředníci tyto podmínky znají, informují klienty jen velmi povrchně!“

.

PŮJČIT SI A VYHNOUT SE BANCE? S BANERAT TO JDE!



Vyhodnocení anketní otázky – se speciálním zdaněním bank souhlasí jen 39 % čtenářů BP.com

Diskutovat (0)


Další články k tématu

Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15591538480

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více