Vyplatí se vybrat peníze z termínovaného vkladu předčasně?


10. 11. 2017  00:40     www.pujcka.co     komentáře (0)

Termínované vklady jsou stále často sjednávány spotřebiteli za účelem spoření. Bohužel jejich výnosnost už není to, co bývala. Přesto dlouhodobé termínované vklady vám mohou uložené peníze dobře zhodnotit. Pozor si však musíte dát na předčasné zrušení, to se vám nemusí vyplatit.

Vyplatí se vybrat peníze z termínovaného vkladu předčasně?




Nízká likvidita je to, co některé od termínovaných vkladů odrazuje. Nemůže-li si někdo dovolit postrádat peníze rok, dva nebo pět let, sahá raději po likvidnějších spořicích produktech, kterými jsou spořicí účty. U nich lze s penězi libovolně a bez sankce disponovat. Avšak ani s termínovaným vkladem se neupíšete ďáblu, bude-li nejhůř, můžete zažádat o předčasný výběr.

Kolik zaplatíte za předčasný výběr peněz?

Za předčasný výběr si banky a kampeličky účtují sankční poplatky. Každá má stanovené jiné podmínky, a tak u jedné můžete vyváznout téměř bez sankce, zatímco u jiné přijít o veškeré výnosy a ještě zaplatit poplatek.

  • Obvykle si banky a kampeličky účtují poplatek v podobě určitého procenta z vybírané částky. V UniCredit Bank tak zaplatíte 0,5 %, ve Wüstenrot 2 % a v Equa bank 4 %.
  • Spořitelní družstvo Artesa má stanovený minimální poplatek 1 000 Kč, stejně jako banky Sberbank a Raiffeisenbank.
  • V bance Expobank přijde klient za předčasný výběr o veškerý výnos a v mBank o polovinu úroků.
  • V Komerční bance u Garantovaného vkladu můžete získat peníze kdykoliv zdarma.
  • Mnohdy banky a kampeličky posuzují žádost o předčasný výběr individuálně, jako například ve spořitelním družstvu NEY u termínovaného vklad NEY, maximálně vám však strhnou 5 % z vkladu.

Pozor na vklady, které se úročí stále dokola

Termínované vklady je možné sjednat s vázací dobou na čtrnáct dní, šest měsíců, jeden rok i deset let. Čím dlouhodobější vklad zvolíte, tím vyšší úrokovou sazbu získáte. O to horší ale pro vás bude získat peníze předčasně zpět.

Pozor si dejte především na automatické prodlužování vkladů, kromě dlouhodobosti totiž můžete vybírat také ze dvou typů termínovaných vkladů, a to:

  • z jednorázových vkladů,
  • z revolvingových vkladů.

Jednorázové termínované vklady jsou takové vklady, které si můžete po uplynutí vázací doby bez jakýchkoliv problémů vybrat.

Revolvingové jsou vklady takzvané automaticky se prodlužující. Je tedy nutné pamatovat na konec smlouvy a zavčas zažádat v bance či v záložně o výběr peněz. Pokud tak neučiníte, dojde k automatickému prodloužení termínovaného vkladu a peníze se vám budou znovu zhodnocovat, tentokrát ale už za nových podmínek. Budete-li poté chtít peníze získat, budete muset zaplatit sankční poplatky. Některé banky a spořitelny o konci vázací doby klienty informují, proto se před vkladem vždy ptejte, jak to chodí u vámi vybraného poskytovatele.f



Vyplatí se vybrat peníze z termínovaného vkladu předčasně?

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více