Výpověď bankovních služeb při neaktualizaci osobních údajů je nejabsurdnější


13. 12. 2021  00:26     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Bezmála 2500 hlasů od čtenářů serveru Bankovnipoplatky.com rozhodlo o vítězi anket o nejabsurdnější bankovní poplatek roku 2021 a nejabsurdnější bankovní postup či proces. Absolutním vítězem a nejabsurdnějším postupem se stala výpověď či omezení bankovních služeb při neaktualizaci osobních údajů klienta. Jedná se o první ročník ankety, která mapuje absurdní či nelogické postupy a procesy bank, se kterými se naši čtenáři setkali.

Výpověď bankovních služeb při neaktualizaci osobních údajů je nejabsurdnější




Výpověď či omezení bankovních služeb při neaktualizaci osobních údajů klienta obdržela 25 % hlasů. Druhé v pořadí se umístilo sjednání bankovního produktu jednoduše online, kdy při jeho zrušení musí klient osobně do banky, se 17 % hlasů, a třetí místo obsadila odlišná korespondenční adresa klienta a samotného produktu s 16 % hlasů.

Čtenáři mohli, kromě vítězů, hlasovat pro takové absurdní postupy, jako jsou zasílání faktur do zrušeného internetového bankovnictví, pokuty za záporný zůstatek na účtu v případě exekuce nebo kreditní kartu v mínusu, tedy mínusový stav u úvěru.

„Jsem rád, že díky zkušenostem našich čtenářů můžeme novou anketou upozornit na nelogické a absurdní procesy a postupy bank, které naše čtenáře trápí. Můžeme tak přispět k jejich revizi ze strany bank nebo k úplnému zrušení. Typickým příkladem je často velmi necitlivý postup bank vůči klientům v souvislosti s ukončováním služeb, pokud si klient přímo nepřijde na pobočku speciálně aktualizovat své osobní údaje,“ komentuje výsledky ankety její zakladatel a poslanec Patrik Nacher.

 

Pořadí

Absurdní postup

Procent hlasů

1.

Výpověď bankovních služeb při neaktualizaci OÚ

25%

2.

Jednoduché sjednání produktu, problém při zrušení

17%

3.

Rozdílná korespondenční adresa klienta a služby

16%

4.

Zasílání faktur do zrušeného internetového bankovnictví

16%

5.

Pokuta za záporný zůstatek účtu v exekuci

15%

6.

Kreditní karta do mínusu

14%

Absurdní bankovní postup, kdy jsou klientům rušeny či omezovány bankovní služby, protože si nepřišli na pobočku aktualizovat osobní údaje, spočívá zejména v tom, že čtenářům byly zrušeny služby z tohoto důvodu, i když na pobočku chodí pravidelně a zaměstnanec banky jim aktualizaci neprovedl. Klienti tak musí sami aktualizaci osobně na pobočce nahlásit, i když k žádné změně v jejich osobních údajích nedošlo.

U druhého v pořadí, tedy sjednání bankovního produktu jednoduše online, kdy při zrušení je proces výrazně složitější, kritizují čtenáři fakt, že pokud si nějakou službu u banky zřizují, jde to často velmi snadno – online. Při zrušení služby ale banky kladou procesu překážky a tento proces je výrazně náročnější. Klient se musí často osobně dostavit na pobočku za účelem zrušení produktu nebo ověřit podpisy na dokumentech apod. Typickým příkladem bývá založení běžného účtu či úvěru.

Odlišná korespondenční adresa klienta a samotného produktu je absurdní v tom smyslu, že pokud klient řeší nějaký problém u konkrétního produktu a nahlásí změnu korespondenční adresy, má za to, že vyřešil svou oznamovací povinnost. Banka však změnu adresy eviduje pouze u daného produktu, a pokud se vyskytne problém jinde, zasílá oznámení na adresu klienta, která už nemusí být aktuální (trvalé bydliště). Klient se tak o problému nemusí včas dovědět.



Výpověď bankovních služeb při neaktualizaci osobních údajů je nejabsurdnější

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16235323088

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více