VÝZVA:
Politické strany, zřiďte si transparentní účty!


10. 07. 2011  04:01     Redakce www.bankovnipoplatky.com     komentáře (5)

Výzva redakce serveru www.bankovnipoplatky.com tuzemským politickým stranám - zřiďte si transparentní účty a zprůhledněte své finance!





Neprůhledné politické finance

V posledních letech se v naší zemi potýkáme s politickou nestabilitou, skandály politických stran, korupce, předražené veřejné zakázky, netransparentní výběrová řízení, neprůhledné financování politických stran. Drtivá většina ze stovek odhalených případů (kolik jich asi je neodhalených či nezveřejněných) má společného jmenovatele - finance. Sponzorské dary, stomilionové výdaje stran na kampaně, luxusní životní styl politiků, který nedokáží věrohodně doložit, kupování kandidátských míst, náhlá zbohatnutí expolitiků … Voliči to již ani nestačí vnímat, natož vstřebávat či snad dokonce pochopit.

Je zřejmé, že čím více transparentnosti budou muset strany do svého financování implementovat, tím méně prostoru zbude na milionářské strýčky, sympatizanty z daňových rájů, zapomenuté akcie vlastních firem či krabice s miliony pod postelí. Neděláme si iluze o tom, že se podaří vymýtit všechno, co se kolem financování politických stran točí, ale transparentní účetnictví by mělo být v 21. století naprostým standardem. 

Transparentní účty

Je smutné, symbolické a typické pro dnešní politickou reprezentaci, že ani jedna významná (parlamentní) strana nemá transparentní bankovní účet. Vyzýváme proto parlamentní politické strany, aby místo hledání třetích (zástupných) cest (např. účty stran vedené u ČNB) využili standardních nástrojů, které zvýší průhlednost financování politických stran – transparentní účty.

Transparentní účet, který může být otevřen v podobě běžného nebo spořicího účtu, má jednu unikátní vlastnost - možnost anonymního pasivního přístupu k účtu v reálném čase prostřednictvím internetu, a tím zprůhlednění všech pohybů na účtu. V praxi to znamená, že se kdokoliv může na tento účet přes internet podívat. Příkladem může být Česká pirátská strana. Každý může online sledovat všechny pohyby na stranickém účtu. Jinak transparentní účet mají zřízené například Humanistická strana, Strana zelených či Strana soukromníků. Jinou cestou se vydala TOP 09, která vyhlásila, že od 1.2.2011 bude zveřejňovat veškeré příjmy na internetu. Strana tento systém považuje prý za „výrazně přínosnější a otevřenější než tzv. transparentní účet“. Seznam dárců strany za rok 2011 najdete ZDE a strana také zveřejňuje výpis z běžného účtu.

Důvod proč jej nemít? Neexistuje!

Transparentní účty jsou primárně určeny právnickým osobám neziskového charakteru, jako jsou obce, města a kraje, nadace a nadační fondy, společenství vlastníků bytových jednotek, bytová družstva, školy a univerzity, církve a náboženské společnosti nebo právě politické strany. Tedy subjekty, u kterých by měla být transparentnost naprosto základním pilířem jejich fungování. Tento produkt dnes v ČR nabízejí tři bankovní domy – Raiffeisenbank, Fio banka a GE Money Bank. Na jejich stránkách lze velmi snadno zjistit, jaké instituce si transparentní účty zřídily:

 .

UŽIVATELE TRANSPARENTNÍCH ÚČTŮ VE FIO BANCE

UŽIVATELE TRANSPARENTNÍCH ÚČTŮ V GE MONEY

UŽIVATELE TRANSPARENTNÍCH ÚČTŮ V RAIFFEISENBANK

 

 

.

Není proto jediný důvod, proč by transparentní účet neměly mít parlamentní politické strany. Nebude to sice samospásné, ale bude to první konkrétní krok a důkaz, že se o větší průhlednosti veřejných zdrojů a o finančním zákulisí politických stran jen planě a teoreticky nedebatuje.

. Článek na toto téma najdete také ZDE.



VÝZVA: Politické strany, zřiďte si transparentní účty!

... ale je to k ničemu
-> Ivan David: Když by se to snadno dalo obcházet (neříkám, že nedalo), proč si tedy ty transparentn...
Mnoho much máme kvůli líným pavoukům
Ve známém filmu "Tři kamarádi" byli tito i s jejich kouzelnými předměty, bez prostých plácaček zcela...
Politické strany to klidně udělat mohou, ale je to k ničemu
Nechci Vám brát iluze, ale všechny legální příjmy jsou samozřejmě legálně zúčtovány. Pokud jsou příj...
Politici na to ser...
Nikdy to neudělají a sepíšou seznam důvodů, proč... Výsledek 20 let pseudodemokracie u nás...
Diskutovat (5)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12599668640

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více