Warren Buffett pro Bp.com:
Banky mají úmyslně komplikované balíčky poplatkových kombinací


12. 02. 2011  12:38     Fabiano Golgo     komentáře (2)

Přesně to si myslí nejbohatší muž planety Warren Buffett. Investorský guru, přezdívaný "věštec z Omahy", to řekl v exkluzivním rozhovoru pro server www.bankovnipoplatky.com.





Fabiano Golgo: Naše webové stránky diskutují o významu a smyslu bankovních poplatků. Vy sám vlastníte několik bank a ty mají rovněž své bankovní poplatky. Nemyslíte si, že by banky měly „dělat“ peníze spíše aktivním využíváním svých fondů a jejich investováním namísto přímého zatěžování svých klientů platbami za vcelku běžné služby, jako například používání bankomatu nebo třeba za výběr hotovosti na přepážce?   

Warren Buffett: Víte, problém není v těch poplatcích samotných, ale v tom jestli cena za službu mně přinese více profitu než ztráty. Takže pokud poplatky banky požírají mé zisky, pak je to špatná banka. A měl byste se porozhlédnout po nějaké jiné, lepší. Protože ale každá banka – a já bych řekl, že úmyslně – má komplikované balíčky různých poplatkových kombinací, závisejících na objemech a typu služeb používaných klientem, je občas nemožné, zvláště na menších trzích, jako např. v České republice, kde není dostatečná konkurence, najít vyhovující alternativu. Peníze, které banky vydělávají, by neměly jít managementu, ale jejích vlastníkům, akcionářům. 

 

FG:Co dělat, když není k dispozici více možností, když všechny banky mají podobné vysoké poplatky?

WB: To je bohužel úkol pro vládní regulaci, tržní síly v tomto případě nemohou prolomit triky bank, jako jsou kartely, monopoly anebo tajné dohody. Dokonce i ve velkých ekonomikách, jako v USA, se takové jevy občas vyskytují. Podle průzkumu Americké bankovní asociace většina klientů bankovní poplatky neplatí, konkrétně 53% neplatí nic, 14% platí mezi 4 – 9 USD a 24% platí 10 USD nebo i více.

 

FG: Myslíte si, že občanské iniciativy, jako například bankovnipoplatky.com mohou mít nějaký vliv na politickou reprezentaci ve smyslu regulace bankovních poplatků?

WB: Realisticky, závisí to samozřejmě na tom, jakou sílu mají bankovní lobbystické skupiny. Je pravdou, že nové demokracie často trpí tím, že populace není zvyklá vyvářet tlak na úředníky k prosazení svých potřeb a práv. V tomto kontextu nevládní organizace a ostatní občanské iniciativy postupují mnohem pomaleji.

  FG: Co může v této situaci dělat klient?

WB: Ke snížení bankovních poplatků by každý měl aktivně hledat možnosti, které je vůbec schopen ovlivnit, nabízí se komunikace ohledně snížení poplatků v souvislosti s běžnými a spořicími účty. Mnohé banky je nabízejí pro klienty, kteří účty aktivně využívají, např. pravidelně u banky spoří. Na druhou stranu lze těžko očekávat nulové poplatky u klienta, který využívá aktivně bankomat a přitom na svém účtu udržuje jen minimální objem finančních prostředků. Ale hlavně, jedinou cestou je podporovat růst konkurence a regulace. Neexistuje žádný kouzelný vzorec. Ale když velcí investoři – bohatí lidé v zemi – začnou trpět vysokými bankovními poplatky, tak jsou to oni, kteří mají vliv a kontakty k uskutečnění potřebných tlaků na legislativu a zefektivnění regulace. Pokud ovšem neukládají své peníze v zahraničních bankách.   

    BOX

Warren Buffett je předsedou Berkshire Hathaway Inc. a je jedním z nejbohatších lidí na světě, zvaný též Věštec z Omahy (viz. Wikipedia) pro jeho pozoruhodné praktické znalosti burzovních investic a jeho úspěších v Berkshire Hathaway, textilní společnosti, kterou získal v roce 1965 a kterou přetvořil v investiční holding pro investice i v dalších oblastech. V průběhu let Buffett koupil akcie „penězovodů“, jako například Coca-Cola, Geico Insurance, Gillette a Washington Post Company. Buffett oznámil plány k předání 85% akcií Berkshire stock pěti charitativním nadacím, přednostně Nadaci Billa a Melindy Gatesových.

Buffett a Susan Thompson byli spolu od roku 1952 až do roku 2004, kdy Susan zemřela. Mají tři děti, Susan 1952, Howard 1954 a Peter 1958. V roce 2006 se Buffet se při oslavě svých 76 let oženil s Astrid Menks. 

 

Užití rozhovoru i jeho části pouze s výslovným předchozím souhlasem provozovatele www.bankovnipoplatky.com

 

Foto: http://everythingwarrenbuffett.blogspot.com/



Warren Buffett pro Bp.com: Banky mají úmyslně komplikované balíčky poplatkových kombinací

Je super...
jaky ma Warren Buffet prehled. I kdyz nevim, jak tento rozhovor vznikal, tak pokazdy, kdyz se ho nek...
ČR jako dojná kráva
je dobře, že to takto pojmenoval někdo, koho nemohou naši bankéři obvinit, že jim nepřeje nebo že má...
Diskutovat (2)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12542082576

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více