Za co všechno vám v dnešní době může hrozit exekuce?


26. 04. 2021  08:51     Futurino s.r.o.     komentáře (0)

Říkáte si, že exekuce hrozí jen sériovým neplatičům, kteří dluží vysoké částky například za výživné? A že vám by se to nikdy nestalo? A věděli jste, že na vás může být uvalena exekuce i za nezaplacenou pokutu z knihovny?

Za co všechno vám v dnešní době může hrozit exekuce?




Centrální evidence exekucí

Nejprve ale začněme hezky popořadě. A to vysvětlením tohoto obávaného pojmu. Co je exekuce? Jedná se o nucený výkon práva. V České republice Centrální evidenci exekucí (CEE) vede a spravuje Exekutorská komora ČR. V případě, že si chcete ověřit, že váš nastávající partner, budoucí nájemník či zaměstnanec není v evidenci a není na něj uvalena exekuce, můžete si vyžádat výpis z CEE.

Zaplatíte za něj 50 korun a lze si ho vyžádat online na stránkách CEE, zažádat o něj osobně v Praze nebo Brně v sídle Exekutorské komory anebo na pobočce České pošty. Výpis z Centrální evidence exekucí oceníte také v případě, že se chystáte zakoupit nemovitost a chcete mít jistotu, že není zatížena exekucí.

Pokuta za parkování i nezaplacená výpůjčka z knihovny

Určitě už jste někdy slyšeli o případech, kdy lidem narostl dluh ze zapomenuté pokuty za nezaplacené parkování. Ano, i takové případy se bohužel mohou přihodit. Zapomínání se nevyplácí – a někdy se vám může dost prodražit. Podobná situace může nastat, i pokud chodíte do knihovny, ale nelámete si hlavu s placením pokut za pozdní vracení knih, popřípadě jezdíte načerno, byli jste přistiženi při činu, ale pokutu jste nezaplatili.

Někdy se ovšem stává, že vina není úplně na straně toho, kdo se do potíží dostane, neboť se k němu původní pokuta nedostala z toho důvodu, že změnil své trvalé bydliště a o vzniklém dluhu tak úplně nevěděl.

Roční a měsíční limity půjček

V roce 2018 vydala ČNB doporučení, podle kterého by neměly dluhy překročit devítinásobek vašeho ročního příjmu a měsíční splátky by neměly překročit 45 % z vašeho měsíčního příjmu. 

Děti a rodiče

Dostaly se vaše dospělé děti do potíží a máte starost, jako jejich rodiče, že pokud přijde exekutor, přijdete o svůj majetek? To by se stalo pouze v případě, že by se váš podpis vyskytoval v některé smlouvě nebo jste byli ručitelem. Exekutor vás tedy navštívit může, pokud má u vás potomek nahlášeno trvalé bydliště, ale má právo zabavovat pouze věci a majetek, který patří jemu. Abyste své vlastnické právo mohli dokázat, hodí se mít po ruce účtenky a jiné doklady o koupi.

Co vše vám může být zabaveno

Pokud na vás byla uvalena exekuce, žijete v pronajatém bytě a říkáte si, že vám exekutoři nemají co zabavit, jste na omylu. Se souhlasem majitele bytu vás může exekutor navštívit a zabavit věci, které patří vám. Důkazem k tomu, co je a není vaše, může být použit předávací protokol, který jste při nastěhování podepsali a ve kterém je jasně stanoveno, které vybavení bytu patří vám a které majiteli. Jestliže se dostanete do takových dluhů, že na vás bude uvalena exekuce, v bezpečí rozhodně není ani vaše televize, lednice, gauč, lenoška a další majetek.

Hlavně nic neodkládat

Pokud jste se náhodou dostali, ne nutně svou vlastní vinou, do potíží a hrozí vám exekuce, budete muset začít pořádně šetřit. Nejlepším řešením je pravidelně odebírat papírové letáky s nabídkami obchodů a sledovat aktuální slevy. A hlavně nestrkat hlavu do písku. Svým problémům čelte a snažte se situaci vždy řešit včas. V případě, že nejste schopni své dluhy splácet včas, kontaktujte poskytovatele půjčky a snažte se společně najít nějaké řešení.

Pokud jste se začali topit v dluzích, snažte se situaci řešit dřív, než dojde k exekuci. A jestli máte pocit, že jste možná někdy zapomněli na nějakou pokutu, zažádejte si o výpis z CEE. Pro kontrolu.



Za co všechno vám v dnešní době může hrozit exekuce?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16497615472

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více