„Za zahraniční platební styk nemusejí podnikatelé v ČR platit stovky korun“, říká výkonná ředitelka pro obchod společnosti Citfin Martina Arnold Rubín


30. 05. 2011  01:53     Patrik Nacher     komentáře (1)

Bankovní poplatky netrápí jen retailové klienty, ale i podnikatele a firmy. Pro některé z nich mohou být poplatky dokonce daleko významnějším zásahem do finanční situace než pro obyčejné bankovní klienty-fyzické osoby, především pro takové podniky, jež intenzivně využívají služby zahraničního platebního styku. Řešení však existuje, jak nám potvrdila výkonná ředitelka pro obchod Martina Arnold Rubín ze společnosti Citfin.





BP.com: Z bankovních poplatků u nás jednoznačně nejvíce trápí podnikatele ty za zahraniční transakce. Jaké máte oproti bankám podmínky vy? Pojďme postupně, tak třeba odchozí platby do zahraničí?

U eura jsou první tři platby v měsíci zcela zdarma, každá následující je za 20,60 Kč. Všechny ostatní měny jsou za 190 Kč (typ poplatku SHA).

 

BP.com: Jak jste na tom s poplatky za odchozí a příchozí europlatby?

Příchozí platby jsou přesně za 0 Kč. Odchozí platby jsou první tři v měsíci zdarma, všechny následující za 20,60 Kč.

 

BP.com: Jak jste přišli právě na celkem nezarovnanou částku 20,60?

2060 je totiž náš bankovní kód, který nás tak inspiroval k této ceně, která je nejnižší na trhu.

 

BP.com: Nejsou nižší bankovní poplatky za zahraniční transakce vykoupeny třeba méně výhodným kurzem? Jaký kurz vlastně pro tyto transakce používáte?

Klient má dvě možnosti, jak s námi devizy nakoupit. Buď si nakoupí přes náš internetbanking kurzem, který je stanoven na našem kurzovním lístku a to s velice nízkou marží a bez omezení částky. Nebo nakupuje na našem dealingu, kde má možnost si promluvit s našimi dealery o situaci na trhu a využít tak aktuálního devizového kurzu přímo z trhu. Tudíž naše kurzy jsou standardně výhodnější než kurzy nabízené bankami.

 

BP.com: Na čem tedy vyděláváte, zeptal by se nedůvěřivec?

To, že nabízíme klientům výhodnější podmínky než banky, rozhodně neznamená, že na našich službách proděláváme. Pouze dokážeme pracovat s podstatně nižší marží než banky. Že je mezi náklady a obvyklými poplatky českých bank dostatečný prostor pro činnost konkurence, nemusím pravděpodobně čtenáře Vašeho webu přesvědčovat J!

 

BP.com: To určitě nemusíte, ale zkuste více popsat další možné důvody…

Je to poměrně rozsáhlý mix faktorů. V první řadě jsme specialisté – což je na rozdíl od Evropy zcela běžné např. v USA. Naše specializace nám umožňuje operovat s nižšími nároky na provoz i za srovnatelných podmínek regulace ze strany ČNB. Oproti velkým finančním institucím máme nižší náklady, díky specializaci jsme flexibilnější ve všem, co děláme.

Druhým zásadním faktorem je dlouhodobá strategie firmy investovat do klíčové infrastruktury. Společnost investovala značné úsilí a prostředky do plnohodnotného členství ve SWIFTu a dlouhodobě buduje korespondenční vztahy s bankami po celém světě – obojí je předpoklad kvalitní a cenově rozumné služby pro naše zákazníky v oblasti zahraničního platebního styku.

Dále je naše spořitelní družstvo členem klíčových infrastrukturních prvků jako je clearing České národní banky, což umožňuje zcela srovnatelné parametry tuzemského platebního styku, jako mají banky.

Naše členství v Mastercardu nám umožňuje vydávání vlastních platebních karet. To zásadním způsobem usnadňuje hotovostní výběry z účtů a samozřejmě placení kartami v síti Mastercardu.

 

BP.com: Banky všichni víceméně známe, ale jak to vlastně funguje u vás? Může si u vás klient založit normální standardní účet a přes něj tyto operace provádět?

Ano, klient si otevře multiměnový účet EASY a spolu s ním i dveře ke všem jeho výhodám včetně jednoduchého ovládání účtu přes náš internetbanking.

 

BP.com: Můžete udělat jednoduché srovnání s tradičním příkazem k zahraniční transakci v bance, aby si to čtenář mohl představit na konkrétním příkladu? Včetně té úspory…

Ano, nákup 10.000 eur – průměrná úspora oproti kurzovému lístku bank 1% což je cca 2,5 tisíc Kč. Když k tomu přičtu průměrné náklady na odeslání platby do zahraničí tak se bavíme o úspoře 2,7 tisíc Kč na transakci, minimálně. Pokud budu dělat takové transakce tři do měsíce, tak jenom rozdíl na zaplacených poplatcích může být 12 tisíc Kč ročně a kurzový rozdíl plných 90 tisíc Kč ročně. Je to dostatečně konkrétní?

 

BP.com: Řekl bych, že zcela konkrétní. Jaké další služby, které bych mohl jako podnikatel využít, nabízíte?

Nabízíme bezhotovostní devizové operace, multiměnový běžný účet a zahraniční platební styk. Pokud podnikáte, tak proto, abyste vydělal, ne abyste prodělával. Využitím našich služeb optimalizujete své náklady, jinými slovy, vyděláte na konci roku více.

 

BP.com: Kolik měn lze vést pod jedním číslem vašeho firemního účtu EASY, jak jste o něm hovořila?

Až 15 měn.

 

BP.com: Kolik dnes má vaše společnost klientů?

3200 firemních klientů.



„Za zahraniční platební styk nemusejí podnikatelé v ČR platit stovky korun“, říká výkonná ředitelka pro obchod společnosti Citfin Martina Arnold Rubín

Dobré scifi
:-DDD...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16499983648

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více