Zabiják bankovních poplatků? Víme co to je!


16. 08. 2021  00:10     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Už od roku 2016 se každoročně snižuje výnosy bank z poplatků a provizí. Lidé tak na poplatcích zaplatili o miliardy korun méně. Absurdní poplatky banky ruší z důvodu negativní publicity vyvolané anketou o nejabsurdnější bankovní poplatek. Poplatky reguluje také Evropská unie a nízkonákladové banky neuplatňují poplatky vůbec nebo jen velmi omezeně.

Zabiják bankovních poplatků? Víme co to je!




Nízkonákladové banky jako vichřice na trhu

Zásadním impulsem pro likvidaci poplatků zejména u běžných účtů byl vstup nových, nízkonákladových bank na tuzemský bankovní trh. Jako první s tématem nulových bankovních poplatků začala pracovat mBank, která vstoupila na trh v roce 2007. V roce 2010 přibyla Fio banka, která se přetransformovala z družstevní záložny. Roku 2011 pak na bankovní trh doslova vtrhly hned tři banky. Hlavním heslem Air Bank, Equa Bank a Zuno Bank byly nulové bankovní poplatky. Zuno se na trhu neuchytila a sloučila se s Raiffeisenbank, stejně jako Equa Bank. Ostatní nové banky však začaly po několika letech vydělávat i s nízkými nebo nulovými poplatky.

Jako poslední vstoupily na trh v roce 2017 Banka Creditas a Hello Bank.

Všechny tyto banky přetáhly větším a starším konkurentkám už více než 3,3 milionů klientů. Ještě v roce 2015 využívalo služeb nízkonákladových bank jen 1,8 milionů klientů. Tito klienti výrazně ušetří na nákladech za bankovní poplatky ve srovnání s klienty tradičních bank.

Balíčkové účty. Protiúder velkých bank

Na nástup nízkonákladových bank musí reagovat velké banky, kterým v posledních letech ubylo statisíce klientů. Receptem na úspěch se staly tzv. balíčkové účty. Banka tak klientům připraví balíček služeb, které jsou v rámci využívání běžného účtu zdarma. Typicky se jedná o vedení běžného účtu, základní platební služby a využívání elektronického bankovnictví. Nenáročný klient tak získá v rámci balíčku i u velké banky skutečně celý běžný účet zdarma a nemusí zaplatit ani korun.

Aby to však klienti neměli až tak jednoduché, požadují banky v rámci některých balíčků splnění podmínek proto, aby poplatky klienti platit nemuseli. Například u ČSOB si tak musíte nechat poslat na jeden z nabízených bezplatných účtů minimálně 10 tisíc měsíčně, aby vám nebyl poplatek účtován. UniCredit chce dokonce 12 tisíc na účet, jinak „bezplatný“ účet zpoplatní částkou 199 korun.

I přesto však velké banky pomocí balíčkových účtů konkurují nízkonákladovým bankám. I klienti velkých bank tak ušetří tisíce korun za bankovní poplatky.

Klienti ušetřili i stovky korun ročně

Zřízením balíčkových účtů bez poplatku za vedení účtu ušetřili konečně i klienti velkých bank stamiliony korun ročně. Při průměrném původním výdaji za vedení bankovního účtu, který se pohyboval kolem 145 korun, ušetři využitím balíčkového účtu klient více než 1700 korun ročně. Stejnou částku klient ušetří i v případě, kdy využije bezplatný účet u některé z nízkonákladových bank. V některých případech může dokonce klient i na vedení účtu vydělat. Jedná se o případy, kdy úroky poskytované bankou k částce na účtu jsou větší než souhrn poplatků, které klient za služby banky zaplatí.

POKUD I VÁM VADÍ ABSURDNÍ BANKOVNÍ POPLATKY DEJTE JIM STOPKU ZDE!



Zabiják bankovních poplatků? Víme co to je!

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15693816656

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více