Zajímavé:
Jaké finty používají současní vykradači kont?


05. 04. 2013  00:21     Miloš Čermák (Poplatkozrout.cz)     komentáře (0)

Bankovní malware je škodlivý kód, který se na počítač klienta dostává mnoha různými způsoby, a jeho výsledkem je převod částky o určité výši na zcela jiný účet, zpravidla v jiné bance, z kterého je daná částka následně vybrána.

Zajímavé: Jaké finty používají současní vykradači kont?




V zásadě existují dva základní způsoby, jak dochází k realizaci těchto neautorizovaných transakcí. Buď jsou prováděny ze zcela jiného počítače, anebo přímo z počítače napadeného klienta, a takových případů přibývá.

Zcizení identity

První způsob, který je však pomalu na ústupu, spočívá v získání přihlašovacích údajů (identity theft) prostřednictvím keyloggeru (zaznamenává stisknuté klávesy na vybraných stránkách) a phishingu (mail tvářící se, že je od banky, a požadující přihlášení se na uvedeném odkazu). Přihlašovací údaje získané tímto způsobem jsou uloženy do drop zóny, odkud si je útočník vyzvedne. Tyto přihlašovací údaje jsou pak prodány dalšímu útočníkovi, který je použije k přihlášení do internetového bankovnictví.

.

VYHRAJTE PARÁDNÍ FOŤÁK

.

Ovšem vzhledem k tomu, že stále více bank používá dvoufaktorovou autentizaci a autorizaci transakce jiným kanálem (Out-Of-Band, zkr. OOB), může se útočník v nejhorším případě pouze přihlásit do aplikace a tam provádět pasivní operace, tj. zjistit zůstatek, pohyby na účtu a další informace o klientovi. Může se samozřejmě pokusit transakci zadat, ale bude neúspěšný, protože se mu ji nepovede dokončit, neboť k tomu by musel znát ještě jednorázový autorizační kód (mTAN zasílaný jako SMS na mobil klienta nebo TAN generovaný kalkulátorem), případně by musel mít čipovou kartu, na které se nachází privátní klíč, kterým klient transakce podepisuje. Někteří útočníci jsou ale tak drzí, že klientovi zavolají, představí se jako zaměstnanci banky a požádají ho, aby jim mTAN nadiktoval. Jedná se o tzv. vishing.

MitB a MitMo

Mnohem častěji ale útok probíhá tak, že se škodlivý kód usídlí přímo v prohlížeči klienta a začlení se do stránky internetového bankovnictví (Man-in-the-Browser, zkr. MitB). Tím, že je její součástí, může zobrazovat ve formulářových polích hodnoty, které zadal klient, a po kliknutí na tlačítko odeslat změnit cílové číslo účtu a částku na hodnotu definovanou útočníkem. Kromě toho může do stránky včlenit další formulářové pole, ve kterém bude z důvodu vyššího zabezpečení požadováno zadání čísla mobilního telefonu nebo zde bude uveden odkaz na stažení certifikátu nebo aplikace pro smartphone za účelem zvýšení bezpečnosti. Pokud klient tyto údaje zadá nebo se pokusí stáhnout do svého smartphonu daný certifikát, stáhne si do svého smartphonu akorát malware.
.

POZOR - HROMADNÉ VYMÁHÁNÍ POPLATKŮ OD BANK

.

Klient obvykle nepojme žádné podezření, protože se nachází na stránce banky. V adresním řádku se nachází ikonka zámečku a certifikát byl vydán důvěryhodnou certifikační autoritou pro daný web a společnost a jeho otisk souhlasí s otiskem, který je uveden na smlouvě. Pokud je k potvrzení transakce používána čipová karta, která je propojena s počítačem, zadá klient PIN a provede se jakákoliv transakce. Tedy i ta, kterou chce útočník. Pokud je k autorizaci transakce nutno přepsat mTAN, musí útočník spoléhat na to, že SMS buď detaily transakce neobsahuje nebo si klient danou SMS pořádně nepřečte a mTAN opíše, aniž by si zkontroloval, jaký cílový účet byl v SMS uveden. V novějších verzích pak malware v telefonu (Man-in-the-Mobile, zkr. MitMo) danou SMS zmodifikuje nebo ji přepošle útočníkovi, jehož stroj daný autorizační kód přepíše rychleji než klient.

Závěr: Obrana před tímto i novým bankovním malwarem je poměrně snadná, pro autorizaci transakce stačí používat kalkulátor pracující na principu challenge-response, to znamená, že do výpočtu OTP (one-time-password, čili jednorázové heslo) vstupuje číslo účtu, částka a měna a na straně banky pak stačí nasadit nějaký FDS.

Článek v originální podobě naleznete ZDE.



Zajímavé: Jaké finty používají současní vykradači kont?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15766534656

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více