Zákonem zrušené poplatky banky přelévají do poštovného a užívání karet


11. 10. 2009  07:11     Běla Fialová     komentáře (0)

Doslova za pár dní, konkrétně 1. listopadu, začne platit nový zákon o platebním styku. Ten s sebou přináší krom jiného i řadu úlev na vybraných bankovních poplatcích. Nepřekvapí tak nikoho, že většina bank upravuje k témuž datu své ceníky. Ovšem zdaleka nejde jen o pohyb cen dolů.





Nejdiskutovanějším ustanovením nového zákona o platebním styku se stalo povinné informování klientů o transakcích na jejich běžném účtu. Nově v nejvýše měsíčních intervalech musí banka zpřístupnit klientovi, ovšem způsob ponechává na dohodě, přehled pohybů na účtu. Přitom to, co zákon finančním domům ukládá za povinnost, nesmí zpoplatňovat. Čekalo se tedy, jak se k této problematice jednotlivé banky postaví a kde se zrušení jednoho poplatku případně projeví v opačném směru.

V Citibank si klient připlatí za hotovostní operace

Ten, kdo bude trvat na zasílání výpisů z účtu poštou, bude se muset od listopadu připravit na nový poplatek 49 korun za každý měsíční výtisk. Zdarma bude pouze elektronická podoba přehledu provedených transakcí. Jak sama banka v novém ceníku uvádí, nezpoplatní papírový výpis 3 měsíce od data, kdy banka zveřejnění jejich zavedení. Zcela nově se taktéž v ceníku banky objeví cena 39 korun za zasílání informačních zpráv a naopak ze sazebníku mizí poplatek za cashback.Ten přitom činil 9 korun. Další novinkou je zpoplatnění hotovostního vkladu mincí v české měně a naopak snížení poplatku za vklad mincí v cizí měně. Vždy v případě, že klient vkládá více než 100 kusů mincí. Tyto transakce jsou do konce října zdarma, od listopadu však přijdou na 2,5 % z výše vkladu, minimálně však na 100 korun. Banka zároveň mění poplatek za výměnu předložené necelé bankovky, z níž je vyplácena náhrada. Původní poplatek 10 %, minimálně 5 korun tak nahradí 2 %, minimálně však 50 korun.

Nejhlouběji do kapsy si v ČS sáhnou žadatelé o úvěr

K přecenění přistoupila od listopadu také Česká spořitelna. Zvyšuje zejména poplatky v úvěrové části sazebníku. Z 10 na 20 korun zdražila správu a vedení kontokorentu na sporožirovém účtu. Připlatit si ale bude muset i žadatel o půjčku. Za přijetí, posouzení a vyhodnocení žádosti o úvěr bude banka inkasovat při podpisu smlouvy 1 % z požadované hodnoty úvěru, min. 400 korun (původně to přitom bylo 0,8 % z hodnoty úvěru, min. 400 a max. 7 000 korun). Úvěry však podraží i tomu, kdo si sjedná pojištění proti neschopnosti splácet z důvodu dlouhodobé pracovní neschopnosti, úmrtí, plné invalidity či ztráty zaměstnání. Měsíčně si bude muset každý pojištěný připlatit v rozmezí 20 – 80 korun měsíčně (tj. podle výše pojištěného úvěru). Kromě tohoto navýšení však na klienty čeká i zrušení poplatků za blokaci karty z podnětu klienta. Nově bude pro klienta i bezplatná blokace služeb přímého bankovnictví s autentizačním kalkulátorem. Méně však utratí za vyhotovenou kopii výpisu staršího 12 měsíců. Jeden duplikát totiž vyjde nově na 75 korun, do konce října je to však celých 300 korun.

Blokace zdarma zaplatí všichni držitelé karet ČSOB

Listopadové zrušení poplatků za provedení blokace platebních karet vnese do sazebníku ČSOB několik změn. První je zrušení příplatku 50 korun za měsíční výpisy z účtu zasílané poštou, druhou největší je navýšení poplatků za vydání a používání debetních platebních karet. Ceny za ně bude navíc nově banka inkasovat měsíčně. Nově tak například Visa Electron vyjde na 20 korun měsíčně, tedy 240 korun ročně (oproti současným 200 korunám). Místo dnešních 500 korun ročně zaplatí držitel Visa Classic od prvního listopadu 45 korun měsíčně (tj. zvýšení na 540 korun ročně). Dražší bude rovněž obnovené vydání platební karty v případě jejího poškození, ztráty, krádeže apod. To vyjde místo současných 150 na 250 korun.

GE zavádí poštovné a náhradu za ztracenou kartu

Každá banka přistoupila k přecenění jinak. Svou cestu si našla i GE Money Bank, která přidá k výpisům zasílaným poštou 10 korun poštovného. V jejím ceníku se objevuje i zcela nový poplatek. Je jím náhrada za odcizenou či ztracenou platební kartu. Tu dosud banka nezpoplatňovala, od listopadu však přijde na 150 korun. Některé poplatky však banka naopak snižuje. Zlevní například denní výpisy z účtu z 500 na 360 korun měsíčně. Zpoplatněna nově nebude ani reklamace příchozí hladké platby a méně zaplatí i ten, kdo si od banky vyžádá duplikát platebního příkazu. Původní cena přitom byla 100 korun, nově to bude 55 korun.

Kolik máte na účtu? Bankomat KB to sdělí za 2,50

I poslední člen velké bankovní trojky upraví svůj sazebník. Komerční banka sjednotí poplatky za odepsané/připsané inkaso a položky vzniklé z trvalých příkazů na 6 korun (dnes je rozpětí poplatků 4,50 – 10 korun. Klienti si budou muset připlatit i za vklady v hotovosti na účet tzv. třetích stran. Dnes za tuto operaci zaplatí 50 korun, od 1. listopadu však už 75 korun. Naprostou novinkou, která nejen svým načasováním překvapuje, je zavedení poplatku za zjištění zůstatku v bankomatu. Pokud využije bankomat Komerční banky, přijde jej na 2,50, zajde-li k bankomatu jiné banky, zaplatí 10 korun. Přestože se poplatek objevuje v novém ceníku, Komerční banka jej začne účtovat od února příštího roku.

LBBW zdraží vybrané karty a zavádí poštovné

Mezi bankami, jejichž ceníky doznají spíše kosmetických změn, se objevuje i LBBW. Ta nahradí poplatek za měsíční výpis zasílaný poštou poplatkem za odeslání výpisu. Zároveň jej sníží z původních 20 na 15 korun. Naopak zvýší ceny za debetní platební karty Maestro (z 200 korun ročně na 20 korun měsíčně, tedy 240 korun za rok) a MasterCard Gold (z 3 500 korun ročně na 300 korun měsíčně, tedy 3 600 korun za rok). Navíc tyto poplatky bude LBBW, podobně jako ČSOB, inkasovat měsíčně namísto ročně.

Poplatek za zrušení účtu v Poštovní spořitelně odolal

Ani legislativní změny nedonutily Poštovní spořitelnu vymazat poplatek za zrušení účtu definitivně ze svého ceníku. Poplatek 200 korun tak zaplatí každý, kdo se rozhodne svůj účet u tohoto finančního domu zrušit dříve než uplyne 12 měsíců od okamžiku uzavření smlouvy. Banka sjednotí poplatky za výpisy, které nově obsahují i platbu poštovného. Stanovila je nově na 10 korun měsíčně u všech účtů. Poměrně razantně banka upravuje i poplatek za vydání náhradní platební karty v případě její ztráty či odcizení. Například u Maxkarty zaplatíte místo současných 150 korun rovných 350 korun. Mimo jiné podraží i spotřebitelské úvěry. Za jejich správu a vedení nově klienti Poštovní spořitelně zaplatí 50 korun měsíčně oproti stávajícím 39 korunám.

UniCredit Bank zahýbala téměř celým sazebníkem

Trochu více se do sazebníku "opřeli" v UniCredit Bank a tak podrobné prostudování výsledku, k němuž odborníci v této bance dospěli, lze pouze doporučit. Z celé řady změn jmenujme třeba novinku v podobě 100 korunového poplatku za zřízení účtu korespondenční cestou. Ovšem připlatí si i klienti, kteří se nechají pojistit na cesty u platební karty. Těm se sazby zvýší o 10 korun. Přibyla také další položka u platebních karet, a to za vydání nové karty za ztracenou nebo odcizenou. Dnes jste za náhradní kartu nezaplatili ani korunu, od listopadu to ale bude 200 korun. 150 korun navíc si bude muset připravit ten, koho banka vyzve k splnění závazku (dluhu). Do konce října za to zaplatíte 500 korun, od listopadu tedy 650 korun.

Volskbank přecenila především platební karty

V neposlední řadě upozornila na chystané změny svého ceníku i Volksbank. I její změny jsou spíše kosmetické, hojný počet úprav se totiž dotkl pouze textové části. Položky, jež doznaly úprav, najdeme v části týkající se platebních karet. Zde se především změnilo účtování poplatků za vydání karty z ročního intervalu na měsíční (což u vybraných karet vedlo k zvýšení ceny – např. u karet Maestro a Visa Electron o 40 korun, tj. z původních 200 korun ročně na 240 korun za rok). Sazebník banky je rovněž ochuzen o poplatky za blokaci platební karty, nicméně přibyl zde i jeden navíc. Tím je poplatek 2 000 korun za blokaci karty při podezření na podvodné použití držitelem. Podobné úpravy zaznamenaly kupříkladu také sazby počítané za pojištění uzavírané k platebním kartám.


Zákonem zrušené poplatky banky přelévají do poštovného a užívání karet

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15128018704

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3070
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7940
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8820
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6425
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0510
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0866
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více