Záložny prý zvládly nové povinnosti lépe než banky


08. 11. 2009  07:35     Běla Fialová     komentáře (0)

Nový zákon o platebním styku přinutil banky a družstevní záložny provést velké úpravy obchodních podmínek, informačních systémů i sazebníků. Jak se s tímto velkým zlomem vypořádaly kampeličky? Svorně tvrdí, že lépe než banky.





Oficiální seznam družstevních záložen České národní banky obsahoval ke konci října 17 subjektů. I ty musely dostát všem požadavkům, jež stanovil nový zákon o platebním styku. Předpis ukládá kampeličkám stejné povinnosti jako bankám.

Potíže působí povinnost informovat o změně podmínek

Banky své klienty již s předstihem několika týdnů informovaly o připravovaných úpravách ceníků i obchodních podmínek. Musely to stihnout ve lhůtě minimálně 30 dnů před účinností změn. Družstevní záložny však určené lhůty informační povinnosti doposud neměly. Etický kodex družstevních záložen totiž hovoří pouze o "vhodném způsobu informování klienta v dostatečném časovém předstihu". Od neděle 1. listopadu je ale situace jiná. Také kampeličky nově mají lhůtu pro představení změn už dva měsíce před datem, kdy nové obchodní podmínky nabudou účinnosti. "Doposud jsme měnili podmínky asi dva až třikrát ročně, hledáme proto řešení ve smyslu minimalizace nákladů spojených s touto povinností. Chceme dopady nového zákona krýt z jiných zdrojů a ne je přenášet na klienty," říká František Novák, předseda představenstva 1. TZ záložny.

Novou úpravu platebního styku záložny vítají

Představitelé družstevních záložen se shodují v názoru, že nový zákon přispěje k větší transparentnosti a zvýšení komfortu služeb ve finančním sektoru. Největší starosti jim působily úpravy smluvní dokumentace, obchodních podmínek a také interních postupů. Naopak kupříkladu zkrácení lhůty pro doručení plateb na účty klientů bylo prý u většiny oslovených standardem již několik let. Ani do ceníků takřka zasahovat nemusely, většinu poplatků běžně vybíraných bankami nemají (třeba vedení účtu, výpisy apod.). Všechny měněné položky proto měly bezprostřední návaznost na platební karty (blokace, poplatky za vydání a používání karty, obnovené vydání). Ty totiž vydávají zpravidla ve spolupráci s bankami, jejichž ceny pak kopírují.   Celý článek najdete na: http://finance.idnes.cz/na-zalozny-dopadly-nove-povinnosti-zvladly-jsme-je-lip-nez-banky-ujistuji-1t5-/viteze.asp?c=A091105_151150_viteze_fib  


Záložny prý zvládly nové povinnosti lépe než banky

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15651642688

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více