Zaujalo nás:
Češi řeší rádi Vánoce obálkou. Ale...


06. 12. 2012  00:46     David Mitrenga / BP.com     komentáře (1)

Češi utratí za vánoční dárky v průměru pět tisíc korun. Problém s kreativitou pak někteří rozuzlí na slevových serverech nebo oblíbenou „obálkovou metodou“. Obálka s penězi je dlouhodobě nejoblíbenějším dárkem jak ze strany darujících, tak obdarovaných. To však neznamená, že by se jednalo o počin po všech stránkách správný.





Idylické Vánoce pro mnoho lidí představuje červenou stuhou ovázaná pětitisícová bankovka. Nepolemizujme nyní o tom, zda lze vůbec strohé předání peněžní částky vnímat jako dárek. Dva negativní faktory jsou však zcela zřejmé. Za prvé obdarovaný zpravidla peníze utratí. To v případě, že například chceme vést děti ke správnému hospodaření s penězi, není nejvhodnější způsob výchovy. Pokud je obdarovaný spořivý, může nastat druhý problém. Obálka, ať už sebeozdobnější, peníze dostatečně neuchrání před inflací a ztrátou hodnoty. Na co nám před pěti lety stačilo pět tisíc korun, na to dnes potřebujeme přibližně 5 735 Kč. Pátrání po vhodném dárku, který neztratí hodnotu, není složité. Pokud byste do obálky před pěti lety dali zlatý slitek v hodnotě pět tisíc korun, obdarovaný dnes disponuje přibližně jedenácti tisíci.

GRAF: Změna hodnoty zlata a peněz v čase

.

 „V posledních letech umožnil růst ceny zlata tak významné zhodnocení investice, které vám neposkytne žádný běžný finanční produkt. Stále více laiků u nás nakupuje zlato a mince pro své blízké právě proto, že si uvědomují ztrátu hodnoty peněz v čase a chtějí darovat něco trvalého“, doplňuje Bronisla Beneš, business manager společnosti AuPortal.

KOMENTÁŘ REDAKCE WWW.BANKOVNIPOPLATKY.COM:

"Výše uvedený graf nádherně ukazuje, jak mylně vnímáme skutečnou hodnotu peněz. Podlíhat peněžní iluzi, tzn. myslet "nominálně", nikoliv "reálně", je velmi častým hřáchem i u těch, kteří sami sebe povařují za finančně gramotné. Inflace, tedy znehodnocování kupní síly oběživa v peněženkách, obálkách, trezorech nebo pod polštářem, je nedílnou součástí našeho světa, a proto by měla být také nedílnou součástí finančního rozhodování každího z nás."



Zaujalo nás: Češi řeší rádi Vánoce obálkou. Ale...

Koukám,
všechno špatně, nejlepší je nakupovat zlato. Tady někdo chce, aby hodnota zlata opět stoupla a on na...
Diskutovat (1)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

47422294776

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710