Zaujalo nás:
Chtějí banky nezákonný poplatek? Začíná důležitá bitva


24. 07. 2012  01:50     Jiří Hovorka     komentáře (4)

Klienti českých bank by se již brzy měli dozvědět, zda si tuzemské finanční domy účtují poplatek za vedení úvěrového účtu v souladu se zákonem. Německý soud již před více než rokem rozhodl, že stejná praxe německých bank v souladu se zákonem nebyla. O případu i jeho tuzemských souvislostech tehdy podrobně informoval online deník Aktuálně.cz.





České banky na tento rozsudek nereagovaly, a čekalo se tak na prvního odvážlivce, který s bankou půjde do právního sporu. Ten se nyní našel. Je jím právník a mediátor Petr Němec. S jeho požadavkem o navrácení poplatku za vedení úvěrového účtu jej nyní odmítla Komerční banka, podává proto podnět k Finančnímu arbitrovi ČR. Tento úřad tedy v příštích měsících rozhodne o oprávněnosti poplatku za vedení úvěrového účtu.

ČNB nesoudí

Německý Spolkový soudní dvůr loni v červnu rozhodl, že poplatek za vedení úvěrového účtu je nezákonný - zjednodušeně proto, že sám klient ho k ničemu nepotřebuje, nic mu nepřináší a jde jen o technickou pomůcku, která slouží výhradně bance. Proto by za něj neměl platit. Stejně přitom fungují úvěrové účty i v Česku.

Česká média pak poukazovala na to, že rozhodnutí soudu vychází z unijní směrnice, která platí i v Česku, a proto by i zde měla být šance na zrušení poplatku.

.

ANALÝZA MGR. ONDŘEJE HRUDY K TOMUTO TÉMATU ZDE!

.

S tím však nesouhlasí tuzemský bankovní dohled. „Soud v rozsudku primárně neargumentoval evropskou směrnicí, ale opíral se o § 307 odst. 1 věta 1., odst. 2 bod 1 a odst. 3 Bürgerliches Gesetzbuch (BGB), německého občanského zákoníku, který upravuje otázku souladu jednání, postupů apod. s dobrými mravy," uvádí za Českou národní banku Petra Hájková z tiskového oddělení. Centrální banka ale zároveň neříká, že by to znamenalo, že v Česku je tento poplatek automaticky v souladu se zákonem. „V ČR je tato otázka upravena v § 3 odst. 1 občanského zákoníku, podle kterého by však bylo nutné v konkrétním případě se obrátit se soukromoprávní žalobou na soud. Posuzování této otázky není předmětem veřejnoprávního dohledu ČNB," dodává Hájková.

Rozhodne finanční arbitr

A k takovému posouzení nyní dojde díky tomu, že se zmíněný Petr Němec obrátil na finančního arbitra. Nález finančního arbitra totiž je v tomto případě ekvivalentem soudního rozhodnutí. „Argumentace Spolkového soudního dvora je univerzální a relevantní právní úprava Německa a úprava České republiky je více než podobná. Šance, že český soud rozhodne stejně, je tak značná," napsal již dříve na svůj blog Němec, proč si myslí, že by se stížností mohl uspět. Na začátku července napsal do Komerční banky stížnost na účtování poplatku a požádal banku o vrácení již zaplacených 300 korun. Banka, která si měsíčně účtuje 50 korun, to ale odmítla.

.

PETR NĚMEC JDE DO BITVY O POPLATEK S KB - VÍTĚTSTVÍ PRO VŠECHNY KLIENTY NA OBZORU?

.

„Dle našeho názoru je účtování poplatku za vedení úvěrového účtu oprávněné a v souladu s uzavřenou smlouvou i s paragrafy 55 a 56 občanského zákoníku. Vzhledem k tomu jsme nuceni Vaši „výzvu o vydání bezdůvodného obohacení" ve výši 300 Kč zamítnout," zdůvodnila své rozhodnutí Komerční banka. Petr Němec tedy zareagoval podáním podnětu k finančnímu arbitrovi. Tento úřad, v jehož čele stojí Monika Nedelková, tak nyní bude rozhodovat, zda poplatek za vedení úvěrového účtu banky vybírají v souladu se zákonem. V případě, že by napoprvé neuspěl, je Němec připraven na další spory, ať již u finančního arbitra, nebo u soudu. „První pokus nemusí být úspěšný, ale může poskytnout cenné zkušenosti v tom, jaké a jak silné argumenty banka předloží a jak tyto argumenty bude finanční arbitr hodnotit," uzavírá.

.

Kolik si banky měsíčně účtují za vedení úvěrového účtu

Banka

Spotřebitelský úvěr

Hypoteční úvěr

AXA Bank

-

150 Kč

Citibank

49 Kč

-

Česká spořitelna

59 Kč

150 Kč

ČSOB

59 Kč

150 Kč

Equa bank

-

150 Kč

Fio banka

-

0 Kč

GE Money Bank

69 Kč

200 Kč

Komerční banka

0, 50, 80 Kč podle typu

úvěru

150 Kč

LBBW Bank

50 Kč

150 Kč

mBank

0 Kč

0 Kč

Oberbank

50 Kč

150 Kč

Poštovní spořitelna

0 Kč

150 Kč

Raiffeisenbank

99 Kč

150 Kč

UniCredit Bank

150 Kč
(50 Kč studentská půjčka)

200 Kč

Volksbank

50 Kč

150 Kč

Zuno Bank

0 Kč

-



Zaujalo nás: Chtějí banky nezákonný poplatek? Začíná důležitá bitva

Díky za vysvětlení
Špatně jsem ten první příspěvek přebral. A v případě, že banka nevede žádný úvěrový účet (případně ...
Je
Samozřejmě, že v tom je rozdíl. Většina bank pro úvěry žádné účty nevede. Jedná se pouze o "operativ...
Rozdíl ?
A jaký je v tom rozdíl, jestli účtují poplatek za správu, nebo poplatek za vedení? Nejsou to synonym...
Poplatek za vedení úvěrového účtu?
Většina tuzemských bank neúčtuje za vedení úvěrového účtu ŽÁDNÝ poplatek. V Sazebnících jsou poplatk...
Diskutovat (4)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15443557968

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více