Zdražování v Česku nabralo na síle, ceny vzrostly o 3,4 %


10. 08. 2021  13:57     Tomáš Volf     komentáře (0)

Ceny v ČR opět dramaticky nabírají na rychlosti. V červenci se spotřebitelská inflace vyhoupla na meziroční tempo 3,4 %, což je výrazně nad očekáváním trhů. Dnešní číslo doslova vyrazilo dech. Stejným tempem se zdražovalo naposledy v červenci loňského roku. Podobně je tomu i v meziměsíčním vyjádření, kde ceny vzrostly o 1 %.

Zdražování v Česku nabralo na síle, ceny vzrostly o 3,4 %




Na robustním růstu cen se nejvíce podílelo zdražování automobilů a to o 5,4 % a pohonných hmot, které oproti loňskému červenci vzrostly o 18,5 %.

Masivní růst cen, kterého jsme svědky, je největší riziko a zdroj obav pro spotřebitele. Ještě koncem loňského roku to byla ztráta zaměstnání. Nezaměstnanost však stagnuje na 3,7 % a zatímco počet volných pracovních míst roste, počet uchazečů o zaměstnání klesá. To znamená, že ztráta pracovního místa nyní příliš nehrozí. O to více je na zřeteli růst cen zboží na pultech obchodů.

ČNB letos už dvakrát zvedla klíčovou sazbu na 0,75 % a zdá se, že jestřábí rétorika nebude ke zkrocení spotřebitelské inflace stačit, takže třetí utažení měnových podmínek na sebe nenechá dlouho čekat. Pokud si centrální bankéři udrží protiinflační komentáře a zároveň se třetím zvýšením sazeb projeví připravenost k dalšímu podobného zásahu, spotřebitelská inflace poleví a postupně zamíří pod 2,5 %.

Problém zůstává v konstrukci inflace. Její podstatná část je totiž „importovaná“ a jde na vrub zdražování vstupů do výroby na světových trzích a zpožďování dodávek, takže zahraniční dovozci jdou s cenou nahoru. S tímto vlivem ČNB mnoho nenadělá, přesto půjdou domácí sazby v dohledné době nejspíš nahoru a hranice 1 % do konce roku padne.


Ing. Tomáš Volf

Project & Communication Specialist

Citfin-Logo_2013_CMYK



Zdražování v Česku nabralo na síle, ceny vzrostly o 3,4 %

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15730293488

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více