Zisky bank se v tomto roce zvyšují. Poplatky naopak rekordně klesají


19. 12. 2016  00:59     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Výnosy z poplatků a provizí se výrazně snížily. Za tři čtvrtletí roku 2016 se příjmy z poplatků a provizí snížily o 3 miliardy korun. Tuto částku ušetřili tuzemské domácnosti na poplatcích. I přes pokles příjmů z poplatků rekordně rostly zisky bank.

Zisky bank se v tomto roce zvyšují. Poplatky naopak rekordně klesají




Pokles výnosů bank z poplatků a provizí se zrychluje. Poplatky jsou pro banky čím dál menším zdrojem příjmů. Banky se naopak více soustředí na výnosy z úroků a dalších služeb s vyšší přidanou hodnotou.

 

Zisk bank se zvýšil o více než 11 procent

Za tři čtvrtletí letošního roku se bankám v České republice zvýšil zisk o 6,5 miliardy korun, na celkových 60,6 miliardy korun z 59,1 miliardy korun za stejné období loňského roku. Banky tak zaznamenaly mimořádně úspěšný rok.

České spořitelně se za uvedené období zvýšil čistý zisk o 7,1 procenta na 11,9 miliardy korun, naopak výnosy z poplatků a provizí se snížily o 8,4 procenta na 6,9 miliardy korun.

Komerční bance se za uvedené období zvýši čistý zisk o 7,7 procenta na 10,6 miliardy korun, naopak výnosy z poplatků a provizí se snížily o 2,3 procenta na 5,1 miliardy korun.

ČSOB se za uvedené období zvýšil čistý zisk o 9 procent na 12 miliard korun, naopak výnosy z poplatků a provizí se snížily o 3 procenta na 4,6 miliardy korun.

Moneta Money Banka se za uvedené období snížil čistý zisk o 8,6 procenta na 3,2 miliardy korun, naopak výnosy z poplatků a provizí se snížily o 14 procent na 1,49 miliardy korun.

Vývoj výnosů z poplatků a provizí za první tři čtvrtletí od roku 2010 do 2016:

Rok                 Výnosy z poplatků a provizí            Rozdíl proti předchozímu období

2016                33074                                                 -8,2%

2015                36027                                                 -0,50%

2014                36186                                                 -0,14%

2013                36240                                                 1,20%

2012                35783                                                 -2,44%

2011                36676                                                 4,02%

2010                35259 

 

Výnosy z poplatků a provizí se meziročně snížily o tři miliardy korun

Výnosy z poplatků a provizí činily za bankovní sektor jako celek ke konci třetího čtvrtletí roku 2016 částku 33 miliardy korun. Ve stejném období loňského roku činil tento výnos celkem 36 miliardy korun. Hrubý výnos z poplatků a provizí se tak meziročně snížil o tři miliardy korun. Pokles tak činí cca 8 procent. Jedná se o největší pokles výnosů z poplatků a provizí za posledních pět let.

Pokles zaznamenáváme i v případě porovnání čistého výnosu z poplatků a provizí (výnosy očištěné od nákladů na dosažení těchto výnosů). Za tři čtvrtletí letošního roku činil čistý výnos z poplatků a provizí 24,2 miliardy korun. Zatímco ve třetím čtvrtletí roku 2015 činil čistý výnos 26 miliard korun. Banky přitom lepšího výsledku u čistého výnosu z poplatku a provizí dosáhly výrazným snížením nákladů na dosažení tohoto příjmu.

Rostoucí zisk a klesající výnosy z poplatků a provizí dokazují, že banky nejsou a nikdy nebyly závislé na příjmech z poplatků a provizí. I přes pokles těchto velmi lukrativních příjmů dokážou banky dosáhnout nárůstu zisku.

Pokles poplatků zajišťují účty zdarma a balíčky

Pokles poplatků zajišťuje stále více nárůst počtu běžných účtů zdarma, kde lidé neplatí s jejich vedením žádné poplatky. Navíc roste obliba balíčků, kde klient za jednu paušální cenu získá široký balíček služeb, které byly dříve zpoplatněny zvlášť a tedy i cena z užívání účtu byla vyšší. Nižší výnosy z poplatků pak také mají na svědomí marketingové akce bank, které stále častěji odpouštějí klientům poplatky za sjednání úvěru, nebo za vedení úvěrových účtů.

Náhled na poplatky změnilo zásadně posledních šest let

Náhled na bankovní poplatky se výrazně změnil v průběhu posledních šesti let. Zejména nástup nízkonákladových bank, které si nulové či nízké poplatky vzaly za základ svých obchodních politik, znamenal velký průlom do systému poplatků i u velkých bank. V zásadě je již dnes běžným standardem, že každá z bank nabízí nějakou verzi účtu bez poplatku za jeho vedení. A to ať už se jedná o osvobození od poplatku s podmínkami (například počet plateb kartou, kreditní obrat na účtu apod.) nebo bez podmínek. Ještě před šesti lety přitom tento přístup byl spíše výjimkou.



Zisky bank se v tomto roce zvyšují. Poplatky naopak rekordně klesají

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více