Život bankovního účtu po smrti jeho majitele - pohled za kulisy


25. 11. 2010  14:25     Pavla Hávová, ČSOB     komentáře (0)

Další články

Internetové dědictví se v poslední době čím dál častěji stává námětem pro média a rozhovory mezi lidmi. Diskuze o tom, co se děje s obsahem e-mailových schránek a profilů na sociálních sítích po smrti jejich majitelů, je jistě aktuální. Daleko závažnějším problémem je však osud bankovního účtu po smrti jeho majitele, a to zejména v souvislosti s internetovým bankovnictvím.





„Každým rokem v České republice umírá více než 100 tisíc lidí. Valná většina Čechů má osobní účet, ale jen málokdo řeší, pokud se k účtu neváží dispoziční práva, kdo bude po jejich smrti s tímto účtem a s prostředky na něm uloženými nakládat, říká Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB.

Od 1. ledna 2005 platí podstatná právní úprava, kdy smrtí majitele účtu smlouva o běžném účtu nezaniká. Konkrétně na tuto problematiku pamatuje ustanovení paragrafu 715a Obchodního zákoníku. I po smrti klienta banka tedy pokračuje v příjímání peněžních prostředků na účet, stejně jako v  platbách na základě zadaných příkazů. Pokud se banka dozví o úmrtí majitele účtu hodnověrným způsobem,  je oprávněna zastavit ty výplaty a platby z účtu, u kterých majitel účtu stanovil, že se v nich po jeho smrti nemá pokračovat. Ostatní výplaty a platby může zastavit výhradně tzv. disponent účtu, případně správce dědictví, pokud byl ovšem určen. A právě na volbu takové osoby většina lidí nepamatuje, nebo z pověrčivosti nechce pamatovat.

Pokud majitel účtu písemně nestanovil, že dispoziční právo k účtu dané osobě zaniká po jeho smrti, může disponent s penězi nakládat dle potřeb. „Banka může zastavit jen ty platby, u kterých majitel účtu stanoví, že po jeho smrti mají být ukončeny. Toho však využívá jen nepatrný zlomek klientů. Většinu pravidelných plateb totiž tvoří položky typu nájemného, SIPO a podobně. Pokud tedy například manželka zemřelého má dispoziční právo k účtu svého manžela a ten písemně nestanovil, že její zmocnění má trvat jen po dobu jeho života, může s peněžními prostředky na účtu dále nakládat,“ vysvětluje Pavla Hávová z ČSOB. Problém může vzniknout v situaci, kdy bylo zmocnění uděleno před 1. lednem 2005. V takovém případě dispoziční právo končí, pakliže banka nemá od majitele účtu písemné prohlášení o trvání zmocnění i po jeho smrti. Samotné úmrtí majitele účtu by měli pozůstalí bance oznámit a doložit předložením originálu úmrtního listu vystaveného matrikou příslušného obecního úřadu. Jak ale bylo řečeno, pokud majitel účtu neudělil dispoziční právo žádné osobě, nebudou mít pozůstalí k peněžním prostředkům na účtu přístup. Aby měli pozůstalí k peněžním prostředkům na účtu přístup, museli by požádat soud o ustanovení správce dědictví, případně o svolení, aby s peněžními prostředky na účtu mohli do skončení dědického řízení nakládat potencionální dědici. Platí také pravidlo, že informace o stavu účtu a o provedených operacích na něm je banka po dobu dědického řízení oprávněna poskytovat pouze soudu nebo notáři, nikoli pozůstalým, pokud nejsou zároveň disponujícími osobami s oprávněním nakládat se peněžními prostředky na účtu i po úmrtí majitele účtu. Pokud budou po smrti majitele účtu uskutečněny platby, které dle názoru dědiců již proběhnout neměly, musí se dědici obrátit na příslušné příjemce se žádostí o vrácení platby. Podobným komplikacím lze však jednoduše předejít. V první řadě je vhodné, aby každý majitel účtu určil disponenta účtu a neomezoval jeho oprávnění nakládat s peněžními prostředky pouze po dobu svého života a dále je možné formou notářského zápisu pověřit vybranou osobu správcem dědictví. Správce dědictví pak má po dobu dědického řízení stejná práva a povinnosti jako majitel účtu. Myšlenka na odchod z tohoto světa je logicky pro většinu lidí nepříjemná. Nelze se tedy divit, že většina z nás po sobě často nechává řadu nedořešených restů. Na druhou stranu, stejně tak, jak myslíme na naše potomky například při nákupu nemovitosti, můžeme i k našim osobním účtům přistupovat jako k určité formě dědictví či odkazu. Cílem každého z nás by proto mělo být zanechat po sobě čistý stůl a vypořádat si své záležitosti, osobní účty nevyjímaje.  

Zaujalo Vás to? Mrkněte i na toto: http://bankovnipoplatky.com/ze-zivota-bank-co-se-deje-s-cislem-uctu-po-zruseni-uctu-12521.html 



Život bankovního účtu po smrti jeho majitele - pohled za kulisy

Diskutovat (0)


Další články k tématu

Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12527199488

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více