Životní pojištění Poplatkovi nechtějí. Stát je láká daňovou úlevou 3600 korun do rizika


15. 10. 2020  07:06     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Poplatkovi by mohli ušetřit na dani z příjmu 3600 korun ročně, kdyby si založili investiční životní pojištění. To nabídl panu Poplatkovi pojišťovací zprostředkovatel. Stojí to ale zato? Kolegové pana Poplatka řeší obrovské problémy s tímto produktem. Přemrštěné provize za uzavření smlouvy, vysoké odkupné, vysoké poplatky a házení klacků pod nohy klientům pojišťovny, kteří chtějí smlouvu ukončit.

Životní pojištění Poplatkovi nechtějí. Stát je láká daňovou úlevou 3600 korun do rizika




Pan Poplatek si o investičním životním pojištění (IŽP) zjišťoval mnoho informací. Na první pohled a podle popisu a ujišťování pojišťovacího zprostředkovatele je vše téměř dokonalé. Pojišťovací zprostředkovatel prodával nejen samotný produkt IŽP, ale také na něj navazující daňové úlevy, které mohou představovat až 3 600 korun ročně na osobu. Čím si ten pojišťovací zprostředkovatel zasloužil, že může vlastně obchodovat s úlevami na daních? A proč ho stát podporuje, aby dosáhl na celkem vysokou provizi? Tak se podívejte, jak vypadá IŽP podle popisu zprostředkovatele:

  • Uzavřete pojištění, kdy v případě smrti či jiného problému vám pojišťovna vyplatí obrovské peníze,
  • můžete si také tímto způsobem zajistit splácení hypotéky,
  • k tomu si spoříte,
  • a ještě vám stát dá úlevu na dani až 3600 korun, protože si od základu daně můžete odečíst částku až 24 000 korun zaplacených na pojistném

Sama pozitiva a žádný problém. Pojišťovací zprostředkovatel to popsal tak krásně, a už tahal připravený formulář smlouvy z kufru. Pan Poplatek je však zvyklý si o těchto věcech vždy hledat co nejvíce informací a také se poradit se svou manželkou paní Poplatkovou. Není všechno přeci jen trochu jinak?

Co všechno pan Poplatek o IŽP zjistil?

  • IŽP je celkem kontroverzní produkt,
  • jedná se o složitý a nepřehledný produkt, kde se jeho výhodnost či nevýhodnost dá jen těžko porovnat či posoudit,
  • umožňuje svou nepřehledností uplatňovat velké množství vysokých poplatků,
  • stovky stížností na IŽP ročně podaných k Finančnímu arbitrovi či u ČNB,
  • výnos z investice v IŽP nepokrývá vynaložené náklady na poplatky a provize, které klient zaplatí.

Přímo o IŽP, rizicích a uzavírání smluv o IŽP informuje i Česká národní banka zde.

otrávené jablko

A proč to podporuje stát?

Poplatkovým není vůbec jasné, proč uzavírání IŽP podporuje stát. V čem je tento produkt pro ekonomiku či společenské blaho tak důležitý a skvělý. Stát tak vlastně láká nové klienty na tento kontroverzní produkt formou daňových úlev. Konečným příjemcem výhod však nejsou klienti, ale pojišťovny a pojišťovací zprostředkovatelé.

Poplatkovi si spočítali, že na takovém produktu mohou spíše prodělat. Výnosy z úspor a aktiv jsou minimální a naopak poplatky přesahují tyto výnosy. Sjednané i nesjednané poplatky představují 15 až 20 procent vkladů. Výnosy tyto náklady zdaleka nevykompenzují. Ztrátu nevykompenzuje ani daňová úleva od státu ve výši maximálních 3600 korun. I sousedé jim potvrdili, že IŽP předčasně zrušili.

Stavební spoření nebo doplňkové penzijní spoření mají smysl

Poplatkovi využívají stavební spoření i doplňkové penzijní spoření. Využívají také daňové slevy na tyto produkty. Z hlediska výsledků těchto produktů i zdravého selského rozumu má podpora těchto produktů větší smysl (i když nic není ideální). Stavební spoření se využívá na zajištění či podporu vlastního bydlení a doplňkové penzijní spoření umožňuje vytvářet rezervy na stáří. Co ale získává člověk při uzavření IŽP?



Životní pojištění Poplatkovi nechtějí. Stát je láká daňovou úlevou 3600 korun do rizika

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15502365200

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více