Zlaté euro:
Penzijní připojištění roku 2012


11. 09. 2012  14:11     David Vondrák     komentáře (0)

V rámci 3. ročníku soutěže Zlaté euro byly dnes vyhlášeny výsledky kategorie „Penzijní připojištění“. Jedná se o jediné hodnocení těchto finančních produktů, které je založeno na objektivním a zcela transparentním postupu. Pozici na prvních dvou místech obhájily stejné fondy jako v minulém ročníku a potvrdily tak své výjimečné postavení na trhu.





První místo si stejně jako v předchozím ročníku Zlatého eura odnáší Allianz penzijní fond se 79,6 body. Poslední tři roky vždy připsal klientům nejvyšší zhodnocení na trhu a i přes nárůst klientů si zachoval podprůměrnou nákladovost (1,3 %) a druhou nejvyšší kapitálovou přiměřenost (7,8 %). Nově od září 2012 nabízí i on-line náhled na stav účtu.

.

Ani druhé místo se od minulého ročníku nezměnilo a míří za Penzijním fondem ČS. Nadprůměrný výnos (1,84 %) za posledních 5 let je nejvyšší mezi velkými penzijními fondy. Penzijní fond ČS má naopak ze všech penzijních fondů nejnižší náklady příštích období (0,3 %) a druhou nejnižší nákladovost (1,1 % ročně). Penzijní fond ČS získal 77,2 bodů a za vítězem zaostal o necelé 3 body.

 .

Minulý rok čtvrtý, nyní třetí – to je umístění Penzijního fondu České pojišťovny. Dosahuje vyrovnaných výsledků ve všech kategoriích, a nabízí široký rozsah služeb. V průběhu posledního roku spustil on-line náhled na stav účtu pod názvem Klientský portál. Šanci na ještě lepší umístění v soutěži fondu kazí poněkud vyšší nákladovost, naopak v nabídce služeb hraje mezi všemi fondy jednoznačně prim. Celkové hodnocení Penzijního fondu České pojišťovny je 68,3 bodu.

 

Umístění na dalších místech

 Ve třetím ročníku soutěže Zlaté euro soutěžilo letos v kategorii „Penzijní připojištění“ celkem devět penzijních fondů, tedy o jeden méně než loni. Důvodem je sloučení ČSOB PF Progres s ČSOB PF Stabilita. S výjimkou dvou, lze v současnosti u všech penzijních fondů uzavřít penzijní připojištění napřímo, tj. on-line či korespondenčně. Jednoznačně pozitivním posunem je rovněž to, že dnes již každý penzijní fond umožňuje klientovi on-line přístup na penzijní účet. Nejvyšší průměrné zhodnocení za posledních pět let činí 2,95 % (Allianz PF), nejnižší pak 1,38 % (ING PF).  

Kompletní pořadí je uvedeno v následující tabulce.

Penzijní fond Celkový počet bodů
Allianz penzijní fond 79,6
PF České spořitelny 77,2
PF České pojišťovny 68,3
ČSOB PF Stabilita 66,6
ING PF 64,0
PF Komerční banky 60,0
Generali PF 55,5
AXA penzijní fond 51,4
AEGON penzijní fond 40,3
. . Popis: picture.png   Unikátní systém hodnocení  

Pro každý penzijní fond jsou spočítány hlavní ukazatele, zejména nákladovost penzijního připojištění, vyplacené provize, které ještě nebyly účetně vykázány v nákladech (tzv. náklady příštích období), výše kapitálové přiměřenosti, průměrné historické výnosy a služby nabízené penzijním fondem. Jednotlivé ukazatele mají různou váhu, každý penzijní fond může získat 0 až 100 bodů.

 

Uvedené komplexní hodnocení penzijních fondů je prováděno pouze v rámci soutěže Zlaté euro a výsledky využívají finančně-poradenské společnosti. Podrobné informace ke kritériím i výsledkům soutěže naleznete v přiloženém souboru či na webových stránkách www.zlateeuro.cz. Další kategorií, jež bude v rámci soutěže hodnocena, je „Povinné ručení“ a vyhlášení výsledků proběhne 11. října 2012.



Zlaté euro: Penzijní připojištění roku 2012

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

47433361988

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710