Zlato ztratilo 14,5 %, stříbro dokonce čtvrtinu své hodnoty


01. 12. 2020  15:06     Tomáš Volf     komentáře (0)

Trhy se pomalu uklidňují. Investoři opouštějí drahé kovy a jejich aktiva se dočasně přesouvají do rizikovějších vod s potenciálně vyšším výnosem. Postupné zotavení ekonomik v příštím roce bude znamenat opětovné zvýšení poptávky po drahých kovech, jelikož je jejich využití v průmyslu nezastupitelné. 

Zlato ztratilo 14,5 %, stříbro dokonce čtvrtinu své hodnoty




Včera se zlato i stříbro dostaly na pěti měsíční minima. Zlato se propadlo o 14,5 % až k 1766 USD/unci. Stříbro na tom bylo ještě hůře, když ztratilo za stejné období téměř 25 % své hodnoty a svůj propad zastavilo na 21,905 USD/unci. 

Zatímco první polovina roku se nesla v duchu získávání na hodnotě drahých kovů z důvodu zvýšené poptávky, coby uchovatele hodnoty, ve druhé části letošního roku to zatím vypadá na odevzdávání zisků.

Drahé kovy mají dvě základní funkce, tou první je tradiční uchovatel hodnoty. To se právě letos projevilo naplno, když se začátkem srpna dostalo zlato na historická maxima přes 2063 USD/unci. Od té doby však postupně padá. Na samém konci listopadu se drahé kovy propadly kvůli uklidňující situaci na trzích. 

Mezi hlavní faktory, které přispívají k aktuálnímu pádu drahých kovů a přesunutí aktiv do těch rizikovějších patří fakt, že 1) D. Trump bude spolupracovat na předání moci J. Bidenovi. 2) J. Yellen je hlavní favoritkou na ministryni financí v Bidenově administrativě. Od někdejší výrazně holubičí šéfky FEDu nelze čekat zásadně restriktivní přístup k veřejným financím. 3) Předobjednávky a „házení“ termínu a způsobů distribucí vakcíny ze strany mnoha států, přičemž ani jedna z vakcín zatím nemá potřebné certifikáty, připomíná známé porcování medvěda, který běhá po lese. Přesto je zde reálná naděje, že proočkování populace proběhne během roku 2021.

Tou druhou, ale mnohem zásadnější a opomíjenou úlohou drahých kovů je jejich průmyslové využití. Jeden z hlavních důvodů, proč jsou zlato a stříbro nyní cenově dole je pomalejší tempo světové ekonomiky a nižší spotřebitelská poptávka, která negeneruje silnou průmyslovou potřebu kupovat drahé kovy k dalšímu zpracování. S návratem k růstu důležitých ekonomik v příštím období se dočkáme i zotavení spotřebitelské poptávky, která by měla rozpohybovat i tu průmyslovou. Poptávka po drahých kovech a jejich průmyslového využití poletí nahoru a tím i jejich cena. Naopak brzdit je může zotavující se dolar, jehož cena by se měla zvednout s návratem likvidity na trhy. Dá se tedy čekat, že rok 2021 bude na poli drahých kovů velmi zajímavý. 

Tomáš Volf


Citfin-Logo_2013_CMYK Celý článek naleznete na www.citfin.cz 



Zlato ztratilo 14,5 %, stříbro dokonce čtvrtinu své hodnoty

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15537306096

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více