Změna banky - co dělat (HN)


12. 05. 2008  16:00     Miroslava Jirsová     komentáře (0)

Další články

Nejste-li spokojeni se svou bankou, můžete ji změnit. Zrušit účet už můžete většinou zdarma. Přechod komplikují především trvalé příkazy, inkasní platby a kontokorenty.





Nejste-li spokojeni se svou bankou, můžete ji změnit. Co vás při tom čeká? Počítejte s několika návštěvami na pobočce a hodinovými souboji s nastavením internetového bankovnictví. Přechod komplikují především trvalé příkazy, inkasní platby a kontokorenty.

Nejobtížnější je celý proces zkoordinovat. Při špatném načasování jednotlivých kroků můžete zažít pár dnů bez platební karty a obdržet několik upomínek o neplaceném telefonu nebo zdravotním pojištění. Také mzda nedorazí, kdy má, pokud včas nenahlásíte změnu zaměstnavateli. Jak postupovat, abyste se vyhnuli zbytečným komplikacím?

1. Zavolejte do své původní i nové banky a zeptejte se, co všechno je potřeba udělat, než účet zrušíte. Někde vám totiž s přechodem pomohou. Pokud například přecházíte k GE MoneyBank, nové trvalé příkazy za vás nastaví pracovník banky podle posledních tří výpisů z účtu. Zároveň podrobně naplánuje harmonogram přechodu. Některé banky zase nabízejí zrušení konta i korespondenčně.

2. Zkuste s bankou vyjednávat. Vysvětlete, proč odcházíte, a důvody nespokojenosti. "Banky si klienta chtějí udržet. Pohrozí-li odchodem, mohou změnit svoje chování a nabídnout nějakou výhodu," říká Patrik Nacher z portálu www.bankovnipoplatky.com.  

3. Udělejte si přehled všech pravidelných plateb. Výpis trvalých příkazů lze vytisknout z internetového bankovnictví nebo ho na požádání vystaví banka. U všech plateb vždy zaznamenejte název instituce, číslo účtu a částku, kterou platíte. U inkas a plateb SIPO si opište všechny údaje o společnostech, které z vašeho účtu inkasují, a to včetně svého zákaznického čísla. Pro jistotu ale nevyhazujte staré výpisy z účtu.

4. Zjistěte si, zda byste nemohli využít věrnostní program. Některé banky za dostatečný počet nasbíraných bodů nabízejí objednání dálniční známky, domácí spotřebiče nebo DVD.

5. Otevřete účet v nové bance a zadejte trvalé příkazy. Banky novým klientům často nabízejí nastavení účtu zdarma. Než se však pustíte do díla, pohlídejte si, abyste neplatili dvakrát. Platby SIPO rušte až po polovině měsíce, aby částka v daném měsíci ještě odešla. Platbu na další měsíc v nové bance nastavte 30 dní předem, aby v pořádku dorazila.

6. Zrušte trvalé příkazy v původní bance. Nemáte-li internetové bankovnictví, zaplatíte za storno jednoho příkazu kolem 30 korun.

7. Nahlaste změnu čísla účtu zaměstnavateli a inkasním společnostem. U podnikatele by se o změně účtu měl dozvědět finanční úřad, zdravotní pojišťovna i správa sociálního zabezpečení. A všichni klienti, kterým fakturuje. Přijdou-li peníze na zrušený účet, banka je pošle zpět zasílateli. UniCredit Bank nabízí dokonce přesměrování plateb ze zrušeného účtu.

8. Zkontrolujte, zda včas odešly všechny pravidelné platby. Především podnikatelé by měli pečlivě kontrolovat, zda obdrželi všechny platby od klientů a obchodních partnerů. Vyzvedněte a aktivujte si novou platební kartu a dorovnejte kontokorent, pokud jste účet přečerpali.

9. Požádejte v původní bance o zrušení konta. Peníze, které na něm máte, si přepošlete na nový účet. "Určitá část, řádově stokoruna, musí zůstat na účtu kvůli úhradě poplatků. Zbytek těchto prostředků pak klient získá do několika dnů převodem na jiný účet, případně složenkou," vysvětluje Kristýna Havligerová z České spořitelny. Samotné zrušení účtu je téměř u všech bank zdarma. Poštovní spořitelna si však stále za službu nechává platit 200 korun.



Změna banky - co dělat (HN)

Diskutovat (0)


Další články k tématu

Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15585409568

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více