ČLFA nabádá k rozvaze při předvánočním zadlužování


15. 11. 2012  15:18     tz     komentáře (0)

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA) zdůrazňuje potřebu obezřetného postupu při rozhodování o spotřebitelském úvěru v době předvánočních nákupů. V této souvislosti odkazuje na doporučení, která zveřejnila na svých webových stránkách (www.clfa.cz) pod názvem 10 + 1 otázka pro zodpovědného spotřebitele. Na webu asociace je najdete ve zcela nové sekci Než si půjčíte, v níž ČLFA začala zveřejňovat praktické rady pro koncové uživatele.





Podle ČLFA, která sdružuje 53 firem poskytujících převážně úvěry a leasing, je nezbytné zvážit, jestli půjčku vůbec potřebujete. Rozumné je si půjčovat na věci, jejichž životnost je delší než doba splácení, nebo na služby, bez nichž se vy – anebo vaši blízcí – v kratším horizontu neobejdete.

 Každý zájemce o půjčku by si měl podle ČLFA zodpovědět těchto deset otázek:

1. Potřebuji vůbec úvěr?
2. Když si půjčím, budu mít z čeho splácet?
3. Co mě může v průběhu splácení potkat?
4. Podle čeho se mám rozhodovat, když půjčku vybírám?
5. Jak poznám solidního věřitele?

6. Je žádoucí, když věřitel prověřuje moji schopnost splácet?

7. Co bych neměl před podpisem smlouvy opomenout?
8. Kdy je dobré využít zprostředkovatele?
9. Na jaké praktiky si mám jako klient dávat pozor?

10. Co když i přes veškeré snahy nebudu schopný úvěr splácet?

 

Pomoc, jak dojít k odpovědím na tyto dotazy, nabízí zmiňovaná 10 + 1 otázka pro zodpovědného spotřebitele. Pokud už člověk dojde k závěru, že půjčka je v jeho situaci rozumným a proveditelným řešením, měl by podle ČLFA při výběru poskytovatele spotřebitelského úvěru zohlednit fakt, jestli se hlásí k Etickému kodexu finančního trhu. Členské společnosti ČLFA navíc přijaly Memorandum k ochraně spotřebitele při poskytování spotřebitelských úvěrů, které je zavazuje k solidnímu a odpovědnému přístupu k zákazníkům.

 

„Podpis úvěrové smlouvy obvykle znamená dlouhodobý závazek, který by si měl každý velmi důkladně promyslet – přistoupit k němu s rozvahou a zhodnotit všechna pro i proti. Jinak se může stát, že dobře míněný úmysl se promění v noční můru. V předvánočním čase, kdy jsou lidé často pod vlivem silných emocí, toto varování platí více než kdy jindy. Naší snahou proto je, přispět k posilování finanční gramotnosti české společnosti a zároveň ke kultivaci trhu, který je pokřiven pochybnými aktivitami neseriózních poskytovatelů úvěrů,“ říká členka představenstva ČLFA Blažena Valkošáková.



ČLFA nabádá k rozvaze při předvánočním zadlužování

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16154595808

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2830
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7420
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8565
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3150
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0420
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0812
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více