ČNB:
Hlavní nejistotou délka trvání faktorů, jež oslabily korunu


14. 08. 2018  00:41     čtk     komentáře (0)

Hlavní nejistotou inflační prognózy centrální banky je délka trvání globálních faktorů, které způsobily nedávné oslabení kurzu koruny. Vyplývá to z dnes zveřejněného záznamu jednání bankovní rady České národní banky. Ta počátkem srpna jednomyslně zvýšila úrokové sazby.

ČNB: Hlavní nejistotou délka trvání faktorů, jež oslabily korunu




Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 1,25 procenta.

Dalším zdrojem vnější nejistoty je podle záznamu nárůst protekcionistických opatření ve světovém obchodu a případné vyhrocení obchodních sporů Spojených států s eurozónou a dalšími obchodními partnery. Krátkodobé riziko směrem dolů představuje výhled inflace na nejbližší měsíce v oblasti cen potravin a pohonných hmot.

Kurz koruny se po dočasném oslabení vrátí podle záznamu k posilujícímu trendu. Prognóza kurzu zohledňuje nedávnou změnu nálady na devizových trzích a s ní související odliv krátkodobého kapitálu z rozvíjejících se trhů. Tento globální vliv by měl částečně přetrvávat i v následujících dvou čtvrtletích. Posilování koruny se nicméně od závěru letošního roku obnoví, zaznělo na jednání.

Podle vnějších předpokladů prognózy by mělo dojít k postupnému zvolnění ekonomického růstu v eurozóně. Oslabení eura spolu s vyššími cenami energií posouvají výhled výrobních i spotřebitelských cen v eurozóně pro letošní rok směrem nahoru.

Zápis z posledního zasedání ČNB ukázal, že na některé otázky panují v bankovní radě různé názory, řekl ČTK analytik Komerční banky Viktor Zeisel. Většina bankovní rady se domnívá, že příběh české ekonomiky se s novou prognózou nezměnil, i když některá čísla byla výrazně přehodnocena, zatímco menší část vnímá kvalitativní změnu v prognóze, která nyní ukazuje silnější domácí inflační tlaky. "Tato menšina tak podle nás bude prosazovat rychlejší utahování měnové politiky," poznamenal.



ČNB: Hlavní nejistotou délka trvání faktorů, jež oslabily korunu

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více