ČNB nepovažuje za přínosné, aby vedla stranám účty


27. 01. 2011  11:35     ČTK     komentáře (0)

Česká národní banka nepovažuje za přínosné, aby kvůli vyšší transparentnosti měly politické strany své účty právě u centrální banky. Komerční banky podle ČNB běžně nabízejí vedení transparentních účtů a je na politických stranách, do jaké míry chtějí tuto službu využívat. Na dotaz ČTK to dnes sdělila centrální banka.





V rámci diskuse nad zprůhledněním financování politických stran navrhl například premiér a předseda ODS Petr Nečas, aby strany vedly své účty právě u ČNB. Návrh odpovídajícího zákona chce mít podle svých starších vyjádření připraven do konce roku v souvislosti s novou protikorupční strategií vlády. "Bude to přehledný systém, kde nebude možné čerpat finance z jiných účtů," vysvětlil na počátku ledna premiér. Proti plánu se ale staví i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Nevidím jediný racionální důvod, proč by měla finance politických stran spravovat jedině ČNB. Je to instituce, která při poskytování bankovních služeb podléhá naprosto stejným normám jako banky komerční, a to včetně bankovního tajemství," upozornil Kalousek. ČNB podle něj navíc neposkytuje celou navíc řadu služeb a produktů, například platební karty, které jsou u ostatních institucí běžné. "Česká politická scéna potřebuje, aby měla veřejnost otevřený přístup ke všem příjmům politických stran," dodal. Jako ústřední banka státu ČNB vede účty zejména organizacím napojeným na státní rozpočet. "Podstatou činnosti ČNB není vést účty jakýmkoli nestátním subjektům. Není úkolem ČNB, aby kontrolovala účty politických stran či jejich hospodaření. Stejně jako kterákoli jiná banka musí i ČNB vždy dodržovat bankovní tajemství, takže v ČNB by politické strany v tomto směru nezískaly zásadně odlišné podmínky pro vedení svých účtů, než je tomu nyní v komerčních bankách," uvedl mluvčí centrální banky Marek Petruš. ČNB je ústřední bankou České republiky a orgánem vykonávajícím dohled nad finančním trhem. Hlavním cílem ČNB je péče o cenovou stabilitu. ČNB určuje měnovou politiku, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank, vykonává dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz, ochranou spotřebitele a devizový dohled.   Na stránkách bankovnipoplatky.com již delší dobu upozorňujeme, že řešením průhledného systému financí pro politické strany, by bylo zavedení transparentního účtu.


ČNB nepovažuje za přínosné, aby vedla stranám účty

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15762136144

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více