ČNB nové pravomoci nedostane. Hypotéky budou přesto dražší a méně dostupné - I. díl


18. 09. 2017  01:17     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Poslanci se rozhodli, že už do voleb neprojednají zákon, který měl dát České národní bance výrazně větší pravomoci ve vztahu k regulaci hypoték. Nikomu se před volbami do omezování dostupnosti bydlení nechtělo.

ČNB nové pravomoci nedostane. Hypotéky budou přesto dražší a méně dostupné  - I. díl




Nic to ale nemění na tom, že i bez speciálního zákona bude Česká národní banka hypotéky silně omezovat. I bez zákona má totiž centrální banka několik nástrojů, které jí umožní výrazně ochladit trh s hypotékami. Navíc k ochlazování nárůstu hypoték dochází již nyní. Dosavadní regulační kroky České národní banky jsou tedy úspěšné.

ČNB reguluje hypotéky formou doporučení

České národní bance i nadále zůstane pravomoc autoritativních doporučení, které vysílá centrální banka k bankám komerčním. Tato doporučení sice nejsou pro banky závazná, ale přesto je banky téměř v plném rozsahu akceptují.

Právě formou doporučení došlo k posledním třem omezujícím krokům na tuzemském trhu s hypotékami. Prvním krokem bylo omezení výše úvěru na 95 procent z hodnoty nemovitosti v říjnu loňského roku. Druhým krokem bylo omezení výše úvěru na 90 procent z hodnoty nemovitosti od dubna roku 2017. Třetím velkým omezením bylo navíc zavedení stropu na poskytování 80 – 90 procentních hypoték a to na 15 procent objemu všech úvěrů poskytnutých v daném roce bankou. Všechna tato doporučení přitom banky akceptovaly i bez zákona, který by jim toto nařizoval. Nepřijetí zákona tedy nic nemění na razanci a rozsahu regulací hypoték.

Regulace vede ke zdražování hypoték

Právě uvedená regulace vede ve skutečnosti k růstu cen hypoték. Hypotéky tak zdražují i přesto, že se základní úrokové sazby zatím výrazně nemění. Omezení hypoték nad 80 procent hodnoty nemovitosti a to v rozsahu pouze 15 procent celkového objemu poskytnutých hypoték řeší banky výrazným zvýšením úroku u tohoto typu hypotečního úvěru. Zatímco tedy úroky u hypoték do 80 procent činí cca 2 procenta a spíše aktuálně stagnují, úroky u hypoték nad 80 procent mohou dosahovat i více než 3,5 nebo 4 procent. Rozdíl je výrazný a může činit v rámci rodinného rozpočtu i několik tisíc korun.

DRUHÝ DÍL ČLÁNKU PŘINESEME PŘESNĚ ZA TÝDEN!



ČNB nové pravomoci nedostane. Hypotéky budou přesto dražší a méně dostupné - I. díl

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více