ČNB opět zpřísnila podmínky pro poskytování hypoték


15. 06. 2017  08:25          komentáře (0)

Česká národní banka opět zpřísnila podmínky pro poskytování hypoték. Vedl ji k tomu rychlý růst cen nemovitostí i objemu úvěrů na bydlení. V případě zhoršení ekonomického vývoje by se mohla řada domácností s hypotékou dostat do problémů se splácením, což by se dotklo následně i bank.

ČNB opět zpřísnila podmínky pro poskytování hypoték




Vyplývá to z dnes zveřejněné Zprávy o finanční stabilitě. "Hlavním rizikem je pokračování roztáčení spirály mezi cenami nemovitostí a úvěry na jejich pořízení," uvedla ČNB. Levné hypotéky totiž zvyšují zájem o nemovitosti, a tlačí tak jejich ceny nahoru. To následně vede k dalšímu růstu objemu poskytnutých úvěrů. Růst cen nemovitostí v Česku je přitom podle ČNB největší v EU a překonává svá dosavadní maxima. Ceny bytů v ČR jsou tak podle banky mírně nadhodnocené a růst úvěrů na jejich pořízení není dlouhodobě udržitelný.

Centrální banka proto rozšířila loňské doporučení ohledně poskytování hypoték. Nově se bude vztahovat na všechny poskytovatele úvěrů a současně i na další úvěry, které jsou klientovi poskytnuty poté, co získá hypoteční úvěr. Půjde tak i o spotřebitelské úvěry. Jejich poskytovatelé tak budou muset zjišťovat, zda by se klient, který již má hypotéku, nedostal do problémů se splácením. "Banky musí respektovat pravidlo, že žadatel o úvěr na nákup bytu používá alespoň zčásti vlastní naspořené zdroje," uvedla centrální banka. Zároveň ale ČNB informovala, že nyní nepovažuje za nutné přistoupit k dalšímu snížení limitů LTV (poměr výše úvěru k hodnotě nemovitosti) u hypoték.

Podle developerů ovšem ceny bytů v Česku odpovídají aktuální situaci na trhu, v budoucnu by se navíc měly hlavně v Praze přibližovat západní Evropě. "Ceny bytů v současnosti odpovídají situaci na trhu, kde výrazně převyšuje poptávka nad nabídkou. Důvodem je výrazně omezené povolování nové výstavby," uvedl majitel Central Group Dušan Kunovský.

Podle generálního ředitele Ekospolu Evžena Korce se centrální bankéři pletou do věcí, které řešit vůbec nemusí. "Banky mají vlastní sofistikované nástroje na to, jak posoudit schopnost klienta splácet úvěr. A to jak nyní, tak i v budoucnu. Český bankovní trh patří k nejstabilnějším v EU, což dokládá i stále klesající podíl úvěrů v selhání," sdělil Korec. Analytici naopak považují aktuální ceny spíše za nadhodnocené. Podle analytika společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy jsou ceny v řadě míst ČR nadhodnocené. Ovšem zpřísňující opatření ČNB nepovažuje za vhodné v tom smyslu, že je iniciuje netržní subjekt. "ČNB se současnými kroky snaží napravovat situaci, ke které sama přispěla, a to zejména svým otálením s ukončením intervenčního režimu. Extrémně uvolněná měnová politika ČNB přispěla v nedávné době ke stlačení úrokových sazeb u hypoték na nejnižší úroveň," dodal Kovanda. Naposledy ČNB zpřísnila podmínky od dubna. Klienti musí mít například naspořeno aspoň deset procent vlastních peněz pro čerpání úvěru zajištěného nemovitostí. Tato hranice ale nebude povolena každému zájemci, protože banky musí současně dbát na to, aby 85 procent nově poskytnutých nových úvěrů na nemovitost mělo ukazatel LTV (poměr úvěru k hodnotě nemovitosti) maximálně 80 procent. Naprostá většina nových hypoték tedy bude vyžadovat alespoň 20 procent vlastních prostředků klienta.

Bankám a dalším finančním institucím se v této souvislosti ČNB rozhodla zvýšila rezervu na ochranu úvěrového trhu na jedno procento ze současných 0,5 procenta. Sazbu ČNB stanovuje každé čtvrtletí s účinností za rok, dnes zveřejněné rozhodnutí je tedy platné od července 2018. Rezervu by měly banky vytvářet v době růstu úvěrů. Naopak při poklesu ekonomické aktivity doprovázené rostoucími úvěrovými ztrátami by měla být rezerva využita bankami pro krytí ztrát. Cílem je zabránit přenosu případných problémů finančních institucí do ekonomiky. Efektem může být zpomalení růstu úvěrů.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok dnes upozornil, že naprostá většina českých bank navýšení rezerv již splňuje. Navíc nepředpokládá, že toto rozhodnutí povede k omezení nabídky úvěrů. Zároveň ale ČNB dnes konstatovala, že odolnost finančního sektoru v ČR zůstává stabilní a zachovává si vysokou odolnost vůči případným nepříznivým šokům. Zátěžové testy bank potvrdily schopnost bank vypořádat se i s velmi silnou recesí a s růstem ztrát z poskytnutých úvěrů.

ČNB přitom usiluje, aby měla pravomoc určovat limity úvěrů na bydlení zákonem. Dnes tak činí pouze doporučením. Navrhovanou zákonnou pravomoc přitom chtějí někteří poslanci zmírnit s tím, že navrhovaná regulace ztíží dostupnost hypoték, a tím i bydlení. Podle dnešního vyjádření Rusnoka se ČNB stala v Poslanecké sněmovně v debatěo regulaci obětí politické hry. Předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) to odmítl.



ČNB opět zpřísnila podmínky pro poskytování hypoték

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16458940208

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více