ČNB se obává nadměrné regulace finančních trhů ze strany EU


12. 10. 2011  09:11     ČTK     komentáře (0)

Česká národní banka se obává nadměrné regulace finančních trhů ze strany Evropské unie, která může mít neočekávané důsledky. Na konferenci pojišťovacích makléřů, kterou pořádá Asociace českých pojišťovacích makléřů, to řekl ředitel sekce regulace a analýz finančního trhu ČNB Pavel Hollmann. Připravovaná evropská legislativní smršť by podle něj mohla přinést destrukci.





Centrální banka podle Hollmanna postrádá analýzy celkového dopadu všech chystaných opatření EU. Obává se rovněž přesunu pravomocí z národních orgánů dohledu na "evropské" regulátory bez přesunu odpovědnosti za důsledky. "Vytváří se zdání, že nadnárodní forma dohledu a regulace je zárukou proti opakování krize v budoucnu," podotkl.

.

Hollmann upozornil na to, že orgány EU místo přesného definování a pojmenování finanční krize hledají viníka jako důvod pro návrhy nových regulací. Mezi viníky patří podle chystané regulace například manažeři, ratingové agentury, hedgové fondy či fondy soukromého kapitálu.

.

Nové regulační požadavky znamenají vyšší náklady pro pojišťovny, které vyvolají zdražení pojistek, uvedl výkonný ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora. V tom případě podle něj hrozí stagnace pojištění. "Veškeré regulace dávají nejistotu ohledně dalšího růstu pojišťovnictví. Lepší časy v pojišťovnictví už byly," poznamenal. Jak připomněl, průměrné pojistné na jednoho obyvatele v ČR se sice průběžně zvyšuje, ale stále zůstává pouze na úrovni jedné třetiny průměru v zemích EU.

.

Síkora informoval o tom, že následkem evropské antidiskriminační směrnice bude od 21. prosince 2012 zrušena výjimka ze zákazu zohlednění faktoru pohlaví, takže smlouvy budou muset být stejné pro muže i ženy. Toto nařízení podle něj odporuje principu pojišťovnictví a bude znamenat zdražení životních pojistek žen. Podobně zákaz zohlednění věku a zdravotního stavu klienta pojišťovny by způsobil jen stažení některých produktů z trhu.



ČNB se obává nadměrné regulace finančních trhů ze strany EU

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15477343616

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více