ČNB:
Stamiliardy na účtech stavebních spořitelen jsou rizikem


23. 04. 2012  11:49     ČTK     komentáře (1)

Stamiliardy korun na účtech stavebních spořitelen, které lze rychle vybrat, jsou podle České národní banky rizikem. Pondělním Hospodářským novinám to řekl viceguvernér banky Vladimír Tomšík. Tuzemské ústavy jsou podle ČNB zdravé, centrální banka se však snaží přimět stavební spořitelny k rozložení rizik. Vláda minulý týden schválila, že stavební spoření budou moci od roku 2015 nabízet i banky, a to za odlišných podmínek, než mají nynější stavební spořitelny.





"Hlavní důvod, proč transformaci systému stavebního spoření plně podporujeme, je to, že v tomto sektoru existuje potenciální nestabilita," řekl Tomšík. Systém státní podpory ani její výše by se podle návrhu ministerstva financí změnit neměly. Nyní činí maximální podpora státu 2000 Kč ročně.

Tomšík upozornil, že jenom od roku 2000 dosáhla celková podpora stavebního spoření 150 miliard korun. Celkově činí naspořená suma stavebního spoření 433 miliard korun. V celém českém bankovnictví je podle posledních čísel 1,15 bilionu korun vklad, uvedl viceguvernér.
Lidé podle něj "přespořují", protože dostávají dotaci, stále jde o nejvýhodnější produkt. Stačí ale, aby se změnila ekonomická situace, začaly růst úrokové sazby, a když si klienti najdou atraktivnější podmínky zhodnocení, mohou do tří měsíců dvě třetiny všech prostředků převést. V tu chvíli bude stavebním spořitelnám, nikoli celému bankovnímu sektoru, hrozit vážné riziko.

Tomšík je přesvědčen, že stavební spořitelny nejsou návrhem omezovány. Naopak, je jim dávána možnost podnikat za stejných podmínek jako bankám, kterou dosud nemají. Navrhované legislativní změny tak v řadě aspektů omezují neodůvodněnou aktuální nerovnost mezi bankami a stavebními spořitelnami v podnikání," řekl HN Tomšík.



ČNB: Stamiliardy na účtech stavebních spořitelen jsou rizikem

Tak proto ....
Jo tak proto oni proti těm spořitelnám tak brojí. Je to starost o naše peníze a o to, abychom rychlý...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12528349792

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více